Парадокс: Данъците в "Малинова долина" по-високи от тези в центъра

Това е на фона на оплаквания от обгазяване, свирепи кучета...
6 фев 2018 14:45, Петя Славова
39

5507 гледания   |  Още видео
Квартал "Малинова долина" в София се оказа един от районите с най-висок имотен данък, по-скъп и от този в центъра.

Но как е възможно това на фона на оплакванията от обгазяване, липса на достатъчно учебни заведения и борба с освирепяла глутница кучета?

Според финансовия министър системата за имуществено облагане ощетява съвестния данъкоплатец. Например, в един столичен квартал имаме два еднакви апартамента. Единият има данъчна оценка 30 хил. лева, другият - 100 хил.

Причината за тази разлика е, че едното жилище никога не е било продавано, а другото е препродавано два пъти и автоматично се актуализира данъчната му оценка, тъй като при покупко-продажба се изисква актуална такава.

Парадоксът в "Малинова долина" се дължи и на това, че имотният данък в район, където няма построена улица, е по-скъп от този в центъра на София.

Репортерът на Bulgaria ON AIR Димитър Димитров разговаря с жител на квартала. Калин Лиловски сподели, че една от главните улици се строи вече 17 години.

"Има влязъл в сила подробен устройствен план, но не се строи, а Столичната община се оправдава с "нямаме пари". А виждам как тук се появяват нови сгради и се питам наистина ли няма пари", риторичен бе Лиловски.

Той е направил собствено проучване и разбрал, че новодомците на две сгради до обсъжданата неизградена улица, ще трябва да платят 400 хил. лева данъци на общината за построяване на инфраструктура.

"Тези хора ще започнат да плащат едни от най-скъпите местни данъци", категоричен бе той.
 


39
Още от София
4250 деца чакат да влязат в детски градини и ясли
Напиши коментар Коментари
31
0
 
1
 
! Отговори
Общинари ретарди преди 1 седмица
Паркирането вече е невъзможно. Изобщо никой не мисли за столицата само се садят теменужки преди сняг и се усвояват милиарди! Асфалтирайте тия кални уж градинки, ако искате зелено, засадете дървета, но тия кални участъци, в които има само кучешки кюфтета ги асфалтирайте за да паркираме! Никой не сади райграс само кал се лее по улиците при всеки дъжд, после дишаме прахоляка, но пак колите ви пречат!
30
1
 
3
 
! Отговори
Ани преди 1 седмица
Те тарикатите нали за това не изкарват акт 16,да не плащат данъци, а после искат от нашите данъци да им правят пътищата
29
0
 
4
 
! Отговори
Неа преди 1 седмица
Ако нямат акт 16 със сигурност са на промишлен ток ...
28
0
 
4
 
! Отговори
Аз преди 1 седмица
Щом имат кинти да си купят там - ще имат и за това. А центъра е смрад . Там нормален човек и за без пари не би живял.
27
0
 
6
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 седмица
В центъра няма малини, затова са по-ниски данъците. Но всичко е точно, защото снощи. ...
26
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да поговорим за Кръстова вада?
Липса на пътища, кал два пръста по черен път, когато изсъхне, праховите частици никак не са фини. Чувам хората отгоре как отварят шкафове, ходят и пикаят (с извинение). Затворен комплекс с басейн. Асансьорът на всеки десетина дни се пълни с вода (спрях да любопитствам защо), изпразват го с маркуч и преносима помпа. Коли паркирали на всяко възможно място вътре в комплекса.
25
0
 
19
 
! Отговори
караме на автопилот преди 1 седмица
Парадокс е цялата държава, ако все още може да се нарече държава.
24
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Щом долнодъбнишкия тарикат пак е подхванал темата значи баце че ърля кърпата и бързат да гепат квото могат.
23
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Евентуално ще бъдат платени тези хиляди. Както е написано в коментар 22 сградите са без АКТ 16. Какви данъци, те сигурно са и на промишлен ток.
22
0
 
9
 
! Отговори
До Гопето преди 1 седмица
Понеже в манастирски ливади е пълно с баровски неща
21
4
 
9
 
! Отговори
Гопето преди 1 седмица
До 16

Хубав коментар,браво! Сега, ако започнеш да правиш разлика от Малинова Долина и Манастирски Ливади...ще стане супер :D Само ще ти кажа,че в Малинова Долина няма нищо баровско,нито пък има дори 1 затворен комплекс ;) Напротив,половината сгради са без акт 16 от години!
20
1
 
8
 
! Отговори
Неа преди 1 седмица
Парадоксите са много ... Да беше само данъка
19
4
 
17
 
! Отговори
Онзи преди 1 седмица
Живеете над блато, след 10 години блоковете ви ще се разпаднат, улиците са ви лунни пътеки(без асфалт) и се мислите за много важни! За това данъците да ви скачат с още 500%
18
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ново строителство по-висока цена на кв.м по-високи данъци. В центъра старо строителство, мухлясали къщи и блокове пълни с хлебарки и плъхове на по 60-70 години по-нисък данък.
17
1
 
24
 
! Отговори
селчо преди 1 седмица
Чувал съм, че в Малинова долина жилищата са ново стрителство със здравина на тункава фафла. Освен това нямат топлофикация. Няма улици. Няма ДГ, училища. По-добре съм си на село в керпичената къща. Ама някои съселяни много държат да са столичани и броят изкарани с кървава пот пачки за да живеят по същия начин както на село.
16
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 3
Сега ако се научиш и как се пише думата Сграда...
15
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Никакъв парадокс няма! Нали Малинова долина се води баровски квартал със затворени комплекси и т.н. Е, тогава що ревете, че бабите в центъра, които масово живеят в апартаменти от около 1940 плащат но-малко данъци от вас? Нали сте големи баровци?
14
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Живея в центъра. Данъкът ми го вдигнаха преди 4-5 години. Какво искат повече?
13
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нормално е. Сградите в центъра са стари и амортизирани.
12
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Няма парадокс. Данъците са такива защото няма улици и строенето им трябва да се финансира от някъде. Няма аз да им плащам улиците на гетата Малинова долина и Maнастирски ливади.