Два протеста в София: Заради ветото на президента за земите

Според Радев текстовете не изпълняват конституционното задължение на държавата
Обновена: 7 фев 2018 16:19 | 7 фев 2018 15:25,
5

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Недоволни от ветото на президента Румен Радев върху промени в Закони за земеделските земи и противници на тези промени, които според тях улеснявали застрояването, протестираха днес пред Народното събрание в София.

Още по темата

В 11 часа пред парламента започна протест срещу наложеното от президента Радев вето върху промените в Закона за посадъчния материал и свързаните с него 15 други закона, един от които е Законът за опазване на земеделските земи. Протестът е организиран от Национална асоциация "Българско Черноморие" и според недоволните от ветото спорните промени са направени за облекчаване на административната тежест върху собствениците на земи.

Одобрените от парламента промени в Закона предвиждат собствениците на земеделски земи със сменено предназначение, които не са успели да започнат строителство в законовия срок, да могат да препотвърдят статута на земите си, за да не се превръщат те отново в ниви. Собствениците имаха шестгодишен срок, който изтече през май 2017 година, да започнат реализация на инвестиционните си намерения, в противен случай земята в регулация отново трябваше да стане земеделска.

Още миналата година депутати от "Обединени патриоти" и ГЕРБ предложиха корекция, удължаваща този срок, но тя не беше приета. В края на миналата година сходни текстове отново бяха предложени от "Обединени патриоти" и те бяха приети в края на януари.

От мотивите към ветото се вижда, че президентът Радев не е съгласен с правилата за промяна на предназначението на земеделските земи. Според президента актуализираните текстове не изпълняват конституционното задължение на държавата за особена закрила на земята и не гарантират промяна на предназначението на обработваемите земи само по изключение и само при доказана нужда.

Според протестиращите пред парламента срещу ветото промените са в полза на държавата и са срещу малкия бизнес и дребните собственици на земи. Протестът продължава с надеждата депутатите да излязат и да чуят аргументите на хората, които са се събрали, още повече, че днес следобед земеделската комисия ще гледа отново промените в Закона.

Димитър Канариев от Национална асоциация "Българско Черноморие" – един от организаторите на протеста – заяви, че спорните промени са направени за облекчаване на административната тежест върху собствениците на земи, а ветото засяга конституционните права на частната собственост.

"Говорим само за 0,001 процент от поземления фонд на страната, а ощетени са около 1800 български семейства, подчертавам, в цялата страна. Между 18 и 20 процента са в приморските области. Не говорим за имоти зад плажната ивица. Таксите, които държавата е прибрала и по сега действащия закон... говорим за няколко десетки милиона лева", поясни пред БНР Канариев.

"Президентът е подведен да наложи вето, защото промените в закона защитават правото на дребния собственик да се разпорежда със земята си без ограничение и срокове", казва Димитър Канариев и допълва, че "ние си защитаваме собствеността, правото да изкарваме хляба на нашите семейства".

В 12:30 ч. граждани и неправителствени организации започнаха друг протест – срещу приетите изменения в Закона за опазване на земеделските земи.

"С тях се улеснява промяната на предназначението на земеделските земи за застрояване и се удължават вече загубили правно действие решения за промяна на предназначението", обясни Димитър Кацов от Гражданска инициатива "Да спасим Карадере", който даде пример с пустеещите заради променено предназначение земеделски земи по Черноморието.

"Три-четири дружества държат стотици декари, които някога са били земеделски земи. В момента от ниви са станали храсталаци, защото са обрасли и са запустели. Със сигурност има и дребни собственици, но трябва да се видят и тези хора – колко от тях са имали намерение да правят нещо конкретно и колко от тях са се надявали да продадат земята си скъпо и това е била единствената цел", заяви Димитър Кацов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
валери преди 6 години
Радев е прав , дано мине ветото !
4
1
 
2
 
! Отговори
Тъпи преди 6 години
Земеделски земи по крайбрежието ??? Какво да правиме с планинските земеделски земи ??? По крайбрежието можеш да строиш или копаеш земята при защтена територия Натура 2000 .По планините нито копаш ,нито строиш само защото е парк . Само свързани с политиката и мафията ли могат да си позволяват всичко ???
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фалшив протест! Реалната власт е в Борисов.
2
1
 
6
 
! Отговори
... преди 6 години
Спаси Карадере- шайка окупатори на този наистина див и изключително карасив плаж, които всека година се заселват там и се опитват всячески да изгонят хората, отишли да плажуват там. Строят дървени комиби, заемат най- хубавите места, ходят голи. Заведох детето си на 4г там миналата година. Само на жена ми й хареса май. Последното е шега. ПС много против застрояването съм, но щом тези блага да национални, следва да могат да се ползват от всички. Ако ли не да идва бетоновоза
1
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аре стига сте занимавали цялата държава с керемидените мечти на банскалийските ***! Вкеки от тях сънува как с 10 декара ниви на дедо си, си купува нова S-класа! Съдрани галошu!