Решено: Подземията на мавзолея – галерия!

Така ще се оформи музеен квартал в центъра, смята Тодор Чобанов
36
Решено: Подземията на мавзолея – галерия!
Снимка: Булфото

Внесли сме решение подземието на бившия мавзолей да се превърне в галерия за съвременно изкуство, обяви заместник-кметът на Столична община Тодор Чобанов.

"Още през 2013-2014 г. започна подготовката за конкурсна процедура за "Зона-3" – това е зона, която обхваща цялата градина, площадното пространство пред Царския дворец и съседни територии. Търси се цялостно решение, което да доведе до подобряване на градската среда и в контекста на този конкурс много сериозен проблем се оказа подземното пространство под бившия мавзолей, което никак не е малко като площ", обяви Чобанов, цитиран от "Фокус".

По думите му тогава се оказало, че останките от подземните нива на мавзолея не съществуват в правния мир. "Тогава изпратихме запитвания до всички институции дали имат претенции към този обект, но те казаха, че нямат и тогава общината изготви акт за собственост", каза още той.

Според оценката на заместник-кмета това е най-добрата съдба на този обект с оглед на това, че от едната му страна се намира Националната художествена галерия, а от другата - Софийска градска художествена галерия.

"Смятаме, че по този начин по естествен път в идеалния център на София се е оформил музеен квартал. И това изисква там да се появи и място, което по-сериозно да бъде ангажирано със съвременно изкуство", подчерта Чобанов.

Внесеното решение вече е съгласувано с Министерството на културата.

"Идеята се приема много добре от художествената общественост – хората, които ще бъдат двигателите на процеса. По този начин ще засилим и туристическия интерес към идеалния център на София", каза още заместник-кмета. Той обаче уточни, че на този етап все още не е ясна стойността на проекта.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
7
 
22
 
! Отговори
vlady преди 6 години
На най-изявените пианисти в кръчмата да се дават значки "Димитровски пианист". Не е лоша идеята да се направи пред кръчмата паметник на Георги Димитров с бутилка мастика в ръка.
9
9
 
21
 
! Отговори
vlady преди 6 години
До АнонименНай-добре би било да се направи надземна част кръчма, в която да бъдат описани подвизите на Георги Димитров като пианист - регистрация в полицията за пиянско сбиване, изгонване от църква, тъй като пиян говорел глупости и закачал младите жени, уволнение от печатницата, тъй като не успял да изтрезнее и не се явил на работа, нелегален внос на алкохол в затвора на Гестапо, явяване пиян-залян в кабинета на Сталин в Кремъл подпиран от Вълко Червенков и т.н.
8
1
 
23
 
! Отговори
бивш седесар преди 6 години
На времето като им казвах да не бутат,а да направят една дискотека "При мумията",и едните,и другите гледаха като натровени кокошки!Дето викал турчина-да му имам акъла на българина,ама после!
7
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След като пръснаха милиони за "Квадрат 500" където никой не ходи, сега ще повторят процедурата, за да откраднат някой друг милион.
6
3
 
25
 
! Отговори
Ханко преди 6 години
Комплекса щеше да е още по голям , ако не бяхте съборили и мавзолея ..ама то , както се казва - акъл парасъ...
5
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тодор Чобанов беше зам.министър и след като се оказа, че няма потенциал за такъв пост го кротнаха на прехрана като зам.кмет.
4
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То хубаво е да се използва подземната част, ама защо не се помисли и за надземна такава. Е, не съвсем каквато е била, ама нещо подобно. На маймуни ли ни правите. Ами я погледнете стотиците заводи с потрошени прозорци и гори по покривите. За тях кога ще им дойде времето да ги погледне. Но така е било винаги. Лесно се руши, трудно или хич не се строи.
3
2
 
10
 
! Отговори
666 преди 6 години
Е защо не винарна???
2
2
 
25
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 6 години
Вътре мавзолеят разполагаше с добра климатична инсталация и хладилна камера. Същевременно липсваше и пряко слънчево осветление. Тези дадености най-добре подхождат за съхраняване на *** цветя, при които е от особено значение забавянето на вегетативните процеси в периода от брането до продажбата. При това положение сградата можеше да се използува за голяма изложба-базар на цветя и да се печели. Подобни се организират временно във фоайетата на НДК, а тази щеше да бъде постоянна и по-голяма.
1
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А бе млад Суджукарски крадец и комсомолец, що не построите нещо сами, а само се хвалите с построентото от Тодор Живков.И да не забравите да викнете тлъстото шкембе с болните колена да ви резне лентата.