Решено: Подземията на мавзолея – галерия!

Така ще се оформи музеен квартал в центъра, смята Тодор Чобанов
36
Решено: Подземията на мавзолея – галерия!
Снимка: Булфото

Внесли сме решение подземието на бившия мавзолей да се превърне в галерия за съвременно изкуство, обяви заместник-кметът на Столична община Тодор Чобанов.

"Още през 2013-2014 г. започна подготовката за конкурсна процедура за "Зона-3" – това е зона, която обхваща цялата градина, площадното пространство пред Царския дворец и съседни територии. Търси се цялостно решение, което да доведе до подобряване на градската среда и в контекста на този конкурс много сериозен проблем се оказа подземното пространство под бившия мавзолей, което никак не е малко като площ", обяви Чобанов, цитиран от "Фокус".

По думите му тогава се оказало, че останките от подземните нива на мавзолея не съществуват в правния мир. "Тогава изпратихме запитвания до всички институции дали имат претенции към този обект, но те казаха, че нямат и тогава общината изготви акт за собственост", каза още той.

Според оценката на заместник-кмета това е най-добрата съдба на този обект с оглед на това, че от едната му страна се намира Националната художествена галерия, а от другата - Софийска градска художествена галерия.

"Смятаме, че по този начин по естествен път в идеалния център на София се е оформил музеен квартал. И това изисква там да се появи и място, което по-сериозно да бъде ангажирано със съвременно изкуство", подчерта Чобанов.

Внесеното решение вече е съгласувано с Министерството на културата.

"Идеята се приема много добре от художествената общественост – хората, които ще бъдат двигателите на процеса. По този начин ще засилим и туристическия интерес към идеалния център на София", каза още заместник-кмета. Той обаче уточни, че на този етап все още не е ясна стойността на проекта.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
Ани преди 5 години
До до 16що е то "рок в мавзолея" и има ли запис от него, който може да се достъпи?
29
0
 
0
 
! Отговори
62574 преди 6 години
Добро утро, мили деца! защо трябваше да се разрушава мавзолеятт? Такъв обект не се строи лесно - там можеше наистина да се помести огромен музей. А ето, имало и родземия. Имали сме готов кочмплекс. Нищо, карай, тъпанарите тогава победиха. дано сега чобанов успее!
28
3
 
1
 
! Отговори
месара преди 6 години
абе я го направете чалготека, поне ше е сигурно че ше има посетители.
27
6
 
5
 
! Отговори
Азз преди 6 години
До АнонименИмето на "героя" е бъки сапьора...Евгений Бакърджиев...Такива бяха героите от онова време-да разрушим всичко,пък после ще му мислим,какво ще правимЕдин такъв,мургавичък пък,разруши цяла държава...
26
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Музей, ама къде ще се крие баце, ако го подгоним?
25
0
 
8
 
! Отговори
до 16 преди 6 години
Подземните два етажа и взривеният мавзолей са две различни неща.Долу има и тунел който води до бомбоубежището под президенството.Бил съм цял месец по време на снимките на ,,Рок в мавзолея" в началото на 90те Огромните пространства долу си седят,само миризмата от химикалите в които го топяха не знам дали са се измирисали2
24
4
 
12
 
! Отговори
Активист на БКП преди 6 години
А можеше да ползват и останалата част ! Но там беше червената книжка на Иван Мавъра ,та затова я гръмнаха !
23
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да се превърне мавзолея в музей се предлагаше още преди да се разруши.Друго предложение бе да се превърне в депо за съхрнанение на картини на НХ галерия и така да се използва климатичната му инсталация.
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По добре да направят бомбоубежище че при една война къде ще си скрият дирниците незнам!
21
0
 
3
 
! Отговори
А детските градини преди 6 години
Какво стана при тях - има или няма корупция.
20
0
 
18
 
! Отговори
aa1830 преди 6 години
Квадрат 500, сега зона 3, утре кръг 4 и триъгълник 17.....незнам кой ги мисли тези модерни имента, но явно е един и същи човек.
19
1
 
4
 
! Отговори
Сандо преди 6 години
а де го Героги?
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Toja ziganin li e na snimkata koi e
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Tasi ideja e ot jivkovo vrene svetlin rusev andrei trabski i dr komunisti i sahariev baha dali tasi ideja taka 4e vie ot gerb e se hvalete s 4ujdi ideii no nali i vie ste komunjagi ot gerb hvalete se
16
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За това трябваше да се мисли преди да се събаря мавзолея, но за това трябва да има хора с нещо между ушите, а не крякащи седесари.
15
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е, няма да се изненадам ако утре решите (пак с нашите пари) да построите и нов мавзолей, че да сложите мумията на Винету! Но да не забравите и писоар, че имаме мераци точно там да поливаме!
14
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А като погнем Тиквуна с камъне и дърве дека ще се крие хайванчето?
13
7
 
12
 
! Отговори
bolbov преди 6 години
Искам да допълня,че подобни събаряния са извършени от таличните и откачените джихадисти.Направете си сами извода какво ни чакаше,ако народа не беше ги умъртви политически.
12
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тъ.панара Бакърджиев дето събори мавзолея, можеше и той да се използва за нещо полезно! Но тъ.панара си е тъ.панар и се казва Евгени Бакърджиев!
11
4
 
11
 
! Отговори
абсурдистан преди 6 години
пак ще се краде якоооо !-ненаситни алчници абе ей, защо не построите болница,детски градини ,хосписи ?