Здравей, здравей... почистена... Софийска асамблея

Монуменът е с ново осветление, кошчета, знамена, табели...
12 фев 2018 16:30, Анисия Иванова
22

Снимка: Спаси София

Монументът "Камбаните", край столичния квартал "Младост", е обновен по проект на "Спаси София" в партньорство със Столичната община и програмата й "Европа 2017", съобщават от гражданската организация.

Инициативата за облагородяването и популяризирането на монумента и околното парково пространство включи почистване на част от бетонните постаменти, възвръщайки първоначалния им вид; възстановяването на художественото осветление на високия паметник; замяната на старите ламаринени кошчета с нови бетонни, подхождащи на бетонния монумент; изработване на нови знамена; поставянето на информационни табели, които да дават повече данни за мястото на посетителите на парка.

Още по темата

Комплексът е издигнат през август 1979 г. като част от първата асамблея, организирана в новосъздадения Международен парк на децата от света.

Събитието позволява на деца от различни държави да творят заедно и да опознаят културата на останалите държави-участнички. Заради големия си успех асамблеята се превръща в редовно събитие, като най-голямата асамблея през 1989 г. събира деца от 135 държави.

В последните 30 години паметникът и паркът около него са занемарени. Инициативата на "Спаси София" се заражда в края на 2016 г., а през изминалата 2017 г. печели подкрепата и на Столичната община.

С общи усилия са предприети стъпки към цялостното облагородяване на "Камбаните", като освен дейности по освежаването на парковата мебел и на външния вид на монумента, са предприети и събития за популяризирането на мястото.

Организирани са 3 обиколки с гид - т.нар. "Камбаните тур", провежда се и дискусия за състоянието и бъдещето на монумента в Чешкия културен център, партньор на проекта. Останалите партньори са Италианският лицей в Горна баня - стопанин на обекта, както и Район Панчарево.

Цялата информация за дейностите по проекта и за историята на Камбаните пък е събрана в документ - Пътна карта за Камбаните 2017 г.

"С едва 12 хил лв., отпуснати от общината, успяхме да изпълним цели девет дейности и да положим началото на един нов период за позабравения паметник", разказва Христо Илиев, ръководител на проекта.

На Камбаните тур пък дадохме възможност на над 110 души да се запознят наживо с интересната история и ценности на Камбаните, допълва той.

Проектът продължава и през 2018 г. с нови дейности и събития, като обновяване на табелките под всяка камбана, както и обиколки "Камбаните тур", включително на английски език.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
1
 
! Отговори
Андрей Кокалов преди 6 години
Ако почистването на паметник за вас е поредната далавера, особено на този, си заслужавате ***, в която живеете. СО е само поръчител и не са си мръднали пръста за този паметник....... И Спаси София ще продължава да изисква от кмета си качество, независимо дали сме удобрени по програма на кметството, или не. И искам да видя къде са спечелените държавни поръчки. Иначе мнението на индивида отдолу си остава поредния мишкарски спам, типичен за поддръжниците на сегашната управляваща партия.......
17
6
 
7
 
! Отговори
Спаси София pedali преди 6 години
Псевдоорганизацията Спаси София която гордо вееше байряка на протестите и искаше оставката на Фандъкова се оказа комсомолска сбирка, която *** солидни хапки държавни поръчки. Не е лошо да пребоядисаш кошче за 3000 лева по този проект.
16
24
 
6
 
! Отговори
сони преди 6 години
Тоя уродлив комунистически бетонарник, рожба на болен правешко-парвенюшки мозък няма ли да го разчистят завинаги, ами средства за почистване му отпускат.За срам на неокомунистическа българия си стоят названия като Димитровград, Благоевград, паметникът на съвецката армия/***/, Альоша, циклоскопичните "паметници" във Варна , Шумен и тн.Цоциалистическите паметници имат място само в музея на тоталитарното изкуство.Има едно ОБАЧЕ.Обаче комунистите са си пак на власт и не им дреме на шлифера....
15
1
 
4
 
! Отговори
БатеАз преди 6 години
Аз като ходих преди два месеца , само табели бяха сложили, изсъхнали чемшири , клечки, шума, разместени павета в които децата се спъват - нищо не беше пипнато. А настилката около камбаните става почти като лед при малко влажно и мъгливо време.
14
0
 
11
 
! Отговори
забравени герои преди 6 години
За Добруджа цар Борис се споразумя с румънския крал. 1/3 за България от Добруджа. Забравиха се 130 000 зверско избити българи. Бесени по стълбовете на гарата в Добрич. Паметната плоча с имената на част от тия българи загинали за освобождението на Добруджа от румънско сега е прикрита и незабелижима в парка на Община Балчик. Така че многобройните и румънски туристи никога да не забележат спомена за зверствата на техните предци. На българите им е било забранявано да говорят български.
13
6
 
35
 
! Отговори
Бръм преди 6 години
Много късно се сетихте.....Това което беше напревено преди години, събирането на децата, рекламата на България пред света е загубено.... сега има само едни голи камбани... за който почти никой не се сеща.... Покрай лошото, "демократите" изгориха и всичко хубаво.....
12
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До черноземДобрич също е в България като македонско, Списаревски е трепал врагове като хан Крум
11
4
 
17
 
! Отговори
Пловдивчанин преди 6 години
Там няма ли да се появи някой реститут и да си прибере камбаните
10
1
 
21
 
! Отговори
чернозем преди 6 години
Списаревски е добруджанец от Добрич, не се подвеждайте по името. Защото маса полски аристократи ще се окажата макета. По добре Асамблея с деца отколкото войни. Време е да се помирим. Никой не печели от войната. Освен корпурации и политици.
9
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Списаревски е един най-обикновен българин. Видял три огромни вражески самолета и ги пречукал. После продължил да трепе вражеските самолети, докато му свършили патроните и накрая от яд се забил в последния и го претрепал също.
8
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До РАДОЙ РалинМНОГО ПРАВИЛНО. ДРУГАРЯ РАЛИН БЛЕЕШЕ ДО КРАЯ. НО САМО ТОЙ.
7
23
 
6
 
! Отговори
РАДОЙ Ралин преди 6 години
Какво ще кажете за Асамблеята, другарю Ралин- попитали журналистите.Какво да кажа- отвърнал Радой- Аз-САМ-БЛЕЯ!
6
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Между другото, ако сме народ на място, летище София отдавна щеше да се казва летище Капитан Димитър Списаревски!
5
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименНЕУДОБЕН Е САМО НА СОЦИАЛИСТИТЕ
4
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Списаревски не е забравен от хората, но властта иска да бъде забравен, защото е неудобен. Напомня на това, че братята американци сринаха София до основи... А това не е политкоретно днес!
3
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименНЕ СА БЕЗМИСЛИЦИ, СМИСЛЕНО Е, А СПИСАРЕВСКИ НИКОЙ НЕ ГО Е ЗАБРАВИЛ, НО ТОВА Е ДРУГО
2
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Безмислиците на правешката принцеа се лъскат, а скромният паметник на капитан Н. Списаревски е потънал в бурени. БРАВО ДРУГАРКО ФЪНДЪКОВА!!! КОЯ ФИРМА ИЗВЪРШИ ИЗЛЪСКВАНЕТО И НА КОЙ ВАШ АВЕР Е ТЯ?
1
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БРАВО НАЙ-НАКРАЯ! ЛЮДМИЛА ДОБРО НАПРАВИ НА БЪЛГАРИЯ! ВЕЧНА СЛАВА, ДОСТОЙНА БЪЛГАРКА!