Експозиция в подземията на мавзолея на Г. Димитров? Няма как да стане!

Всичко било занемарено, тунелите били мрачни дупки от бетон
34
Експозиция в подземията на мавзолея на Г. Димитров? Няма как да стане!
Снимка: wikipedia.org

Столичният общински съвет реши подземията, останали на мястото на съборения мавзолей на Георги Димитров, да станат филиал на Софийската градска художествена галерия и пространство за изложби и съхранение на фонда на галерията.

"Малко преди мавзолеят да бъде съборен, бях поканен да разгледам самата сграда и подземията и да направя оценка дали могат да бъдат използвани", разказа пред БНР скулптура проф. Велислав Минеков.

Още по темата

"Тогава имаше една идея за музей на близкото минало, която обсъждахме. Бяхме един колектив с Георги Лозанов, Антони Георгиев, но от това, което видях, останах с впечатление, че не е подходящо това нещо да се използва. Няма никакъв шанс да се подреди каквато и да била експозиция, независимо дали тя е продукт на някаква естетика, дали е продукт на тъжното минало или на веселото настояще, абсолютно е невъзможно. Тези подземия са едни мрачни дупки от бетон", отсече той.

Според него подземията са абсолютно занемарени. Освен, че разкритикува плановете за подземията на съборния мавзолей, проф. Минеков обвини държавата, че е пропуснала цял период от българското изкуство.

"Какво ще се излага там? Отново стари неща, които ще се излагат по нов начин, както се случи с българския Лувър ли? 30 години пропусна държавата без да купи нито една работа и се подредиха старини в галериите, в "Квадрат 500" се наредиха творби на социалистическото изкуство", упрекна той.

Той настоя, че е крайно време и у нас, както е в другите страни, да има конкурси за градска естетика, защото средата била работа на пластици, скулптури, архитекти в синтез.

"В България се появиха едни много грозни паметници, едни чудовища, защото са правени без конкурс и вече се чувствам неудобно да кажа, че съм скулптор. Отговорът на загадката защо ги има винаги е, че винаги стоят едни пари отзад и няма значение кой е зад тях, важното е че това унищожава нашия дух и среда", отсече проф. Минеков.

А иначе комисията по култура на Столична община обяви, че подземията, останали на мястото на съборения мавзолей на Георги Димитров, ще станат музей за съвременно изкуство като предстои да се обяви конкурс за идеен проект за пространството - под и над земята, като част от Градската градина.

Подземията ще станат филиал на Софийската градска художествена галерия. На първото ниво под земята се е намирала стаята за разкрасяване на тялото на балсамирания Димитров. Това е помещението, в което на експоната са му правили макиажа. Сваляли са го долу с асансьор, за да го разкрасят", обясни преди дни Тодор Чобанов, зам.-кмет по култура и образование.

Именно там ще се разположи музея, а на долните нива ще е хранилището, допълни Чобанов. Идеята е бункерната атмосфера да се запази, допълни той.

Подземията на мавзолея вече са общинска собственост на София. До 2016 г. те не съществуваха в правния мир, нямаше ги нито в кадастъра, нито в който е да е държавен документ. След съгласуване с държавните институция Столична община е станала собственик, обясни Чобанов. По думите му проектът за музей е възможен и след съгласуване с НСО, заради бункерите и лабиринтите, свързани със сигурността в района.


34
Още от София
Жената, паднала от моста на "Малинов", с опасност за живота
Напиши коментар Коментари
31
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да се осъди Е.Бакърджиев и да се вкара в затвора.Да се направи отново мовзолея.Да се сложи там восъчна фигура на Г.Димитров.Мовзолея да стане музей на Социализма и Г.Димитров.Ако се направи по атрактивен и интересен начин това ще стане едно от най-посещаваните от наши и чужди туристи място в София.А Общината ще реализира солидни печалби.Мястото и без това е в средата на всички туристически маршрути.
30
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Демократите, вместо да мъдрят как да изтрият историята, да вземат да поработят върху стандарта на живот на българина, пък той сам ще забрави за комунизма.
29
1
 
5
 
! Отговори
Весел ром преди 1 седмица
Българи, вижте какво беше вандалсни разрушено и сега на негово място ще се сложи склад на фирма ,,Белканто,,с куп старо желязо,което ще нарекат ,,бронзова колиба“
28
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Мнението на нашият народ сега е-мавзолеят е вплетен като бисерв столичната архитектураи трябва да въде възстановен,а виновниците за неговото разрушаване да бъзат определени като неофашисти и бъдат съдени от един от съставите на Народния съд
27
2
 
9
 
! Отговори
афуз Али преди 1 седмица
До Анонимен-1! Вие казахте истината за Георги Димитров-.Той е син на световният пролетарият,който още го обича и затова неговите портрети и сега не са снети от стените на работническите клубове в целия свят-Европа,Азия, Африка,Австралия и Америка.Идете и ги вижте, а не да бълвате *** гнусни! В българската история няма друга личност,която да е защитила нашеят народ така както Георги Дивитров го защити на Лайпцигския процес заедно със световния пролетарият от надигащите се Фашисти в света.Слава!
26
6
 
0
 
! Отговори
Мишо преди 1 седмица
До Анонимен24
Пълни глупости. Ние им обявяваме война и после що ни бомбардират. А Сталин особено много е обичал нашия национален предател, да знаеш. Даже заради македонските простотии сътворени от нашия и Тито, мустакатия още повече го намразва. Никой не обича предателите, даже да работят и в негова полза.
25
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Вместо да направят тази красива,свръхстабилна сграда атракция или да се използва за нещо полезно,те я събориха,както събориха и паметника за 1300 години България,само рушене им дай!
24
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тоя дет му викате Гошо тарабата, е молил Сталин да говори с любимите ви американци и британци да спрат бомбардировките над София. Сталин е взел предвид думите му, и след два дни американските бомби спират! Това е исторически факт. Както и скотското невежество, ширещо се сред тоя ултра жалък народ!
23
4
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 седмица
Мястото на една галерия не е под земята!Под земята може да натъпкате мрачните си и неуместни полу-комунистически идеи.
22
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Г.Димитров е най - големият национален предател в историята на България! Човекът, който направи България съветски протекторат! Човекът,който превърна 1 милион и половина българи в македонци,а за македонизацията на Пиринско няма думи с които да се опише такава грозна измяна.
21
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А защо не обществена тоалетна? Със заплащане разбира се.
20
2
 
2
 
! Отговори
Ха,ха,ха, преди 1 седмица
Бай Кольо 2 , този изнервения от 3 , те издаде какъв "червен мушмул си" бе.
19
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Бай Кольо
Всички ни водиха на сила , колективи , ученици , войници под строй

Да бе, не като сега, овце коя къде свари и в казаните за курбан. Само дето сега и за курбан не ставаме, най-кльощавите в Европата.
18
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Мишо
"Гошо Тарабата......говорил български език със силен руски акцент."

Да бе, дори като бебе плачел със руски акцент, не като тебе, наакващ се с по американски миришещо лейн о.
17
4
 
5
 
! Отговори
aa1830 преди 1 седмица
Подземен паркинг. Казах!
16
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Българското изобразително изкуство бе силно идеологизирано и оставя следа върху творчеството на много творци ,и до днес.Докато безлични "светила",като Светлин Русев например,се смятат за корифеи на българската култура,няма скоро да имаме истинска такава.
15
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В Бг.всички до един сме комунисти.
Това си ни е в гена.Просто се раждаш комунист.
Червен и ляв от всякъде.
14
12
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 1 седмица
Едно време се коментираше, че има тунели между Парламента, БНБ, Партийния дом и Мавзолея. Чак и тунел излизащ на Витоша. За да могат да се крият комунягите когато народа ги погне!
13
6
 
4
 
! Отговори
Иво Минджев преди 1 седмица
Путин е виновен
12
16
 
12
 
! Отговори
Мишо преди 1 седмица
Как ми е кеф след разширяването на Опълченска как ще изчезне онова кирпичено бунище дето бил живял. Смърт на комунизма! Смърт на БК(С)П! Смърт на ГЕРБ и всички останали комунистически отрепки, които ни върнаха в каменната ера!