Експозиция в подземията на мавзолея на Г. Димитров? Няма как да стане!

Всичко било занемарено, тунелите били мрачни дупки от бетон
34
Експозиция в подземията на мавзолея на Г. Димитров? Няма как да стане!
Снимка: wikipedia.org

Столичният общински съвет реши подземията, останали на мястото на съборения мавзолей на Георги Димитров, да станат филиал на Софийската градска художествена галерия и пространство за изложби и съхранение на фонда на галерията.

"Малко преди мавзолеят да бъде съборен, бях поканен да разгледам самата сграда и подземията и да направя оценка дали могат да бъдат използвани", разказа пред БНР скулптура проф. Велислав Минеков.

Още по темата

"Тогава имаше една идея за музей на близкото минало, която обсъждахме. Бяхме един колектив с Георги Лозанов, Антони Георгиев, но от това, което видях, останах с впечатление, че не е подходящо това нещо да се използва. Няма никакъв шанс да се подреди каквато и да била експозиция, независимо дали тя е продукт на някаква естетика, дали е продукт на тъжното минало или на веселото настояще, абсолютно е невъзможно. Тези подземия са едни мрачни дупки от бетон", отсече той.

Според него подземията са абсолютно занемарени. Освен, че разкритикува плановете за подземията на съборния мавзолей, проф. Минеков обвини държавата, че е пропуснала цял период от българското изкуство.

"Какво ще се излага там? Отново стари неща, които ще се излагат по нов начин, както се случи с българския Лувър ли? 30 години пропусна държавата без да купи нито една работа и се подредиха старини в галериите, в "Квадрат 500" се наредиха творби на социалистическото изкуство", упрекна той.

Той настоя, че е крайно време и у нас, както е в другите страни, да има конкурси за градска естетика, защото средата била работа на пластици, скулптури, архитекти в синтез.

"В България се появиха едни много грозни паметници, едни чудовища, защото са правени без конкурс и вече се чувствам неудобно да кажа, че съм скулптор. Отговорът на загадката защо ги има винаги е, че винаги стоят едни пари отзад и няма значение кой е зад тях, важното е че това унищожава нашия дух и среда", отсече проф. Минеков.

А иначе комисията по култура на Столична община обяви, че подземията, останали на мястото на съборения мавзолей на Георги Димитров, ще станат музей за съвременно изкуство като предстои да се обяви конкурс за идеен проект за пространството - под и над земята, като част от Градската градина.

Подземията ще станат филиал на Софийската градска художествена галерия. На първото ниво под земята се е намирала стаята за разкрасяване на тялото на балсамирания Димитров. Това е помещението, в което на експоната са му правили макиажа. Сваляли са го долу с асансьор, за да го разкрасят", обясни преди дни Тодор Чобанов, зам.-кмет по култура и образование.

Именно там ще се разположи музея, а на долните нива ще е хранилището, допълни Чобанов. Идеята е бункерната атмосфера да се запази, допълни той.

Подземията на мавзолея вече са общинска собственост на София. До 2016 г. те не съществуваха в правния мир, нямаше ги нито в кадастъра, нито в който е да е държавен документ. След съгласуване с държавните институция Столична община е станала собственик, обясни Чобанов. По думите му проектът за музей е възможен и след съгласуване с НСО, заради бункерите и лабиринтите, свързани със сигурността в района.


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това място е най-подходящо за трезор на БНБ.За нищо друго не става.
9
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Камелия, какъв скулптур те гони. Бива ли да си толкова неграмотна?
8
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може спирка на метрото и на Кристал също
7
12
 
25
 
! Отговори
Това е идея ! преди 1 година
Къде ще бъде мавзолеят на ген. Бойко Борисов ? Да се мисли в перспектива - може на това място да бъде след време.
6
28
 
23
 
! Отговори
Бай Кольо преди 1 година
Всички ни водиха на сила , колективи , ученици , войници под строй , също и съветските туристи им губеха времето да гледат националния предател на България Гошо Тарабата .
5
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще стане както дупката на Фъндъка с гробището на турци пред ЦУМ.
4
15
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имаше опашки пред мавзолея за да влязат при Димитров. Унищожиха мавзолея заради новите атлантически господари съборили София в 1944 г.
3
18
 
10
 
! Отговори
изнервен преди 1 година
До 2. Хе-хе, като пирамидите - ти добре ли си, бе будьоновец? Не те ли срам, бе червен мушмул, да правиш такова сравнение. Вие, комунягите, наистина сте зомбирани чудовища, които трябва да бъдат изтрити от лицето на земята.
2
28
 
20
 
! Отговори
Бай Кольо преди 1 година
Зловещо място и като се сетя как като деца ни водиха насила да гледаме тази восъчна мумия още потръпвам и ми се повдига , отврат .
1
17
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оня СДС ненормалник Бакърджиев унищожи мавзолея, а сега можеше да привлича туристи от цял свят както пирамидите в Египет и да е гордост за България за признателност към националния си герой.