Разширение на "зелената зона" в София – нови 5500 места

Платено паркиране: горната част на "Лозенец", "Оборище", "Възраждане"...
97
Разширение на "зелената зона" в София – нови 5500 места
Снимка: Район "Възраждане" - Столична община

Режим на платено паркиране ще бъде въведен в горната част на квартал "Лозенец" и в участъци от районите "Оборище", "Възраждане" и "Красно село", съобщи "24 часа".

Зелената зона за паркиране в София ще се разшири с още около 5500 места. Паркирането ще стане платено в горната част на квартал "Лозенец" и в нови участъци от районите "Оборище", "Възраждане" и "Красно село".

Предложението за разширение на зелената зона е на районните кметове и ще бъде разгледано утре от транспортната комисия към Столичния общински съвет.

Ако исканията бъдат приети, по 1 лев на час ще се плаща в горната част на "Лозенец". Според прогнозите в квартала ще има 2300 места за паркиране в зелена зона. Там преди няколко месеца бе въведена зелена зона, но само в долната част на квартала.

В "Оборище" зелената зона ще се разшири с около 1100 места и ще бъде въведена в карето между бул. "Христо и Евлоги Георгиеви", бул. "Данаил Николаев", бул. "Ситняково", ул. "Черковна" и ул. "Султан тепе".

В район "Красно село" паркирането ще стане платено в квартал "Крива река" - между бул. "Гешов", бул. "П. Славейков", бул. "Тотлебен" и ул. "Г. Софийски", както и в карето между ул. "Добруджански край", ул. "Йоаким Кърчовски", бул. "Тотлебен" и бул. "Скобелев". Там ще има около 700 паркоместа.

В район "Възраждане" зелена зона с около 1400 паркоместа се въвежда в участъка между булевардите "Сливница", "К. Величков", "Скобелев" и "Опълченска" - тоест в кварталите "Зона Б5" и "Зона Б18".

За въвеждането на зелена зона районните кметове провеждаха около една година обществени обсъждания и анкети сред граждани. В "Лозенец" например те бяха проведени още през 2014 г., но зелената зона бе въведена частично в края на 2017 г.

"По груби сметки общо новите места в зелена зона ще са между 5000 и 5500, ако СОС приеме и четирите искания. След решението на СОС ще направим проекти и тогава ще е ясен точният брой на новите места. Ще са ни нужни около 3 месеца за въвеждането на зоната - за поставяне на знаци, маркировка, антипаркинг колчета и др.", обясни шефката на "Паркиране и мобилност" в Центъра за градска мобилност Румяна Милова.


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
7
 
5
 
! Отговори
Край преди 8 месеца
Паркираното е ОГРАНИЧЕН ресурс и за това трябва да бъде ПЛАТЕН. потребява този който си ПЛАЩА. Така е устроен света.
48
6
 
7
 
! Отговори
Идеално преди 8 месеца
Най-накрая (за Крива река, горни Лозенец че и Зона-Б5). Имам две коли, но съм с две ръце за зоните, даже и по кварталите.
Трябва да има ред и Гaньовците трябва най-накрая да го разберат и осмислят, като не става доброволно со малко кьотек (пари).
Аз съм Европеец и искам да живея като в Европа, не като в Ориента или СССР!
Всеки знае как беше центъра преди въвеждането на зоните, в момента така са и цитираните от мен квартали,ако на някой това му е нормално не знам. А за паркингите, безплатен обяд
47
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Разширение на "зелената зона" в София – нови 5500 места
Платено паркиране: горната част на "Лозенец", "Оборище", "Възраждане"

Ха, ха ... сега ми се изясни какво е имала в предвидд кметицата, като разтагаше локуми за "Зелена София". Аз си мислех, че ще садят дървета, ще правят паркове и градинки. А то се оказа, че ги унищожават за да строят полу-законни сгради.

Но сега ми светна - тя имала идеята да направи "зелена" зона от Пазарджик до Перник.
И да ни дерат по три кожи уж за наше добро.
46
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Може да има ред в паркирането и без да се плаща, влиза в задължението на общинските власти. Аз живея на Хладилника от 50 години, преди това тук живееха бабата и дядото, водеше се вилна зона, София свъшваше на Хемус. Последните 20 години стана ад - на местата на малките китни къщички с двор изникнаха блокове на по 7-9 етажа. Пристигнаха новите граждани, всеки с по две, че и три коли. Хаоса е пълен, високи данъци и нищо в замяна, а сега и платено паркиране. Еми ще се махам, то се е видяло.
45
1
 
10
 
! Отговори
не става нищо вече преди 8 месеца
До Благодаря Ви!
Едно време, когато "Ами Буе" бяха само къщи беше ок квартала. Сега е пренаселено.
Познавам лично няколко човека(новодомци) в квартала които имат гаражи, но ако има свободно место на улицата паркират там за по-лесно и бързо. Е няма как да има парко места, а лошото е, че застрояването продължава и на малкото празни места вдигат още блокчета за новодомци.
44
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Защо зоните не са денонощни? Към сегашния си вид след края на работното време и неделя(събота за зелената) хаоса го има. Като се прави нещо поне да бъде като хората и трябва да стане зона навсякъде, защото кварталите по границите на зоната са превърнати в ад за паркиране от пришълци от съседния квартал които са се стиснали да си платят стикер или имат втора кола паркирана до зоната....
43
6
 
12
 
! Отговори
Фандък Общ Бойкот преди 8 месеца
На кой благодариш бе, гражданино благодарен...нали същите ти благородници докараха цяла София до тоя хал...нали същите тия общинарчета издават всеки документ за узаконяване на всичко де що изникне, само и само да са в помощ....нали същите тия граждани строят пътищата и ТРОТАРИТЕ по града НИ бе, благодарност прост
42
5
 
8
 
! Отговори
Mr 666 преди 8 месеца
Нормално е такива слабоумия да се случват в България :)
41
6
 
10
 
! Отговори
Благодаря Ви! преди 8 месеца
Друг проблем в Крива Река, от едната страна на тротоара паркирали коли, от другата страна на платното паркирали коли - пешеходецът трябва да слезе на пътя, защо?
От страната на паркиралите на платното коли е пълно с офиси и маси, вратите на тези офиси се отварят навън, често пешеходците биват удряни от отварящи се врати на тротоари. Климатици са монтирани на височина 1.60 пешеходци се удрят директно в климатиците, улуците се изтичат на тротоара - пешеходците газят в локви и слизат на платното..
40
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И в Бургас зелена зона в целия квартал Лазур край плажа. Незнам как гостите на града ще се пекат спокойно на плажа по цял ден, като ,знаят, че им трака такса по един лев на час.
39
10
 
11
 
! Отговори
Благодаря Ви! преди 8 месеца
Благодаря на СО и на администраторите в кв. Красно село.
Живея в карето Гешов, Славейков, Тотлебен, Софийски. След 2005 г. стана невъзможно да се ходи по тротоарите, нерядко инвалиди са слизали на платното с риск за живота си, пенсионери, майки с колички, деца. На Иречек започнаха да паркират по две коли успоредно на едната страна, няма видимост за шофьори и пешеходци. Подстъпите към тротоарите са задръстени от коли, пешеходците не могат да ползват зебрите. Догодина Синя Зона! Благодаря Ви! :)
38
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Зелена зона да им влезе отзад на рекетьорите
37
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Всеки реве, недоволства и мрънка, ЗА ВСИЧКО, ама само в интернета. Като стане(веднъж на 500 години) въпрос на действие - най-малкото протест - всеки се покрива и мрънка през компютъра или пред телевизора .. Не народ, а ...
36
7
 
3
 
! Отговори
Фандък Общ Бойкот преди 8 месеца
Браво, *** и тений, спасихте за пореден път града НИ, придошли отпадни води....идва и потопа !!!
35
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
сама по себе си зоната е едно законно ограбване и нищо повече ако не се развива паралелно с останалия трнаспорт това е все едно един родител да отгледа едно дете по лесно отколкото с цело семейство !
34
3
 
19
 
! Отговори
зоне преди 8 месеца
и какво като направихте зони и зелени билети нищо само сабират пари за нищо вместо да направите идеалния център пешаходен с подземни надземни паркинги и развит градски транспорт ,както казва човекърт п долу цела софия я направета зона и пак ше бъде мръсен въздуха и тогава ще разберете че горенето на боклуци е проблема ...само и тоя коментар да не изтриете
33
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
направо направете цяла София синя зона по 10лв на час и да се приключва! какво само се лигавите?!? да видим дали ще се изчисти въздуха или ще се търсят нови извинения. крадливи общинари
32
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Що не напишете статия каква пародия е синята зона в Пловдив?
31
3
 
24
 
! Отговори
Пешо преди 8 месеца
Хубаво разширяват зоните, обаче ако правят само това, без да се строят паркинзи, подпомагат развитието на друг проблем - кел файда, че Стамболийски, например, е с 2 платна с по 2 ленти, като две от лентите стават на паркинг.

Широки улици, иначе задръстени, щото най-вдясно е паркинг.

Най-фрапантния случай е Т. Александров от Ботев до Шератон... пълна простотия.
30
2
 
37
 
! Отговори
пл преди 8 месеца
Когато въвеждаха платеното паркиране се говореше, че с парите ще се ремонтират тротоарите и улуците във въпросните зони. Интересно какво ли стана с тази светла идея?