Разширение на "зелената зона" в София – нови 5500 места

Платено паркиране: горната част на "Лозенец", "Оборище", "Възраждане"...
13 фев 2018 21:38,
97
Разширение на "зелената зона" в София – нови 5500 места
Снимка: Район "Възраждане" - Столична община

Режим на платено паркиране ще бъде въведен в горната част на квартал "Лозенец" и в участъци от районите "Оборище", "Възраждане" и "Красно село", съобщи "24 часа".

Зелената зона за паркиране в София ще се разшири с още около 5500 места. Паркирането ще стане платено в горната част на квартал "Лозенец" и в нови участъци от районите "Оборище", "Възраждане" и "Красно село".

Предложението за разширение на зелената зона е на районните кметове и ще бъде разгледано утре от транспортната комисия към Столичния общински съвет.

Ако исканията бъдат приети, по 1 лев на час ще се плаща в горната част на "Лозенец". Според прогнозите в квартала ще има 2300 места за паркиране в зелена зона. Там преди няколко месеца бе въведена зелена зона, но само в долната част на квартала.

В "Оборище" зелената зона ще се разшири с около 1100 места и ще бъде въведена в карето между бул. "Христо и Евлоги Георгиеви", бул. "Данаил Николаев", бул. "Ситняково", ул. "Черковна" и ул. "Султан тепе".

В район "Красно село" паркирането ще стане платено в квартал "Крива река" - между бул. "Гешов", бул. "П. Славейков", бул. "Тотлебен" и ул. "Г. Софийски", както и в карето между ул. "Добруджански край", ул. "Йоаким Кърчовски", бул. "Тотлебен" и бул. "Скобелев". Там ще има около 700 паркоместа.

В район "Възраждане" зелена зона с около 1400 паркоместа се въвежда в участъка между булевардите "Сливница", "К. Величков", "Скобелев" и "Опълченска" - тоест в кварталите "Зона Б5" и "Зона Б18".

За въвеждането на зелена зона районните кметове провеждаха около една година обществени обсъждания и анкети сред граждани. В "Лозенец" например те бяха проведени още през 2014 г., но зелената зона бе въведена частично в края на 2017 г.

"По груби сметки общо новите места в зелена зона ще са между 5000 и 5500, ако СОС приеме и четирите искания. След решението на СОС ще направим проекти и тогава ще е ясен точният брой на новите места. Ще са ни нужни около 3 месеца за въвеждането на зоната - за поставяне на знаци, маркировка, антипаркинг колчета и др.", обясни шефката на "Паркиране и мобилност" в Центъра за градска мобилност Румяна Милова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разширение на "зелената зона" в София нови 5500 местаПлатено паркиране: горната част на "Лозенец", "Оборище", "Възраждане"Ха, ха ... сега ми се изясни какво е имала в предвидд кметицата, като разтагаше локуми за "Зелена София". Аз си мислех, че ще садят дървета, ще правят паркове и градинки. А то се оказа, че ги унищожават за да строят полу-законни сгради.Но сега ми светна - тя имала идеята да направи "зелена" зона от Пазарджик до Перник.И да ни дерат по три кожи уж за наше добро.
45
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Може да има ред в паркирането и без да се плаща, влиза в задължението на общинските власти. Аз живея на Хладилника от 50 години, преди това тук живееха бабата и дядото, водеше се вилна зона, София свъшваше на Хемус. Последните 20 години стана ад - на местата на малките китни къщички с двор изникнаха блокове на по 7-9 етажа. Пристигнаха новите граждани, всеки с по две, че и три коли. Хаоса е пълен, високи данъци и нищо в замяна, а сега и платено паркиране. Еми ще се махам, то се е видяло.
44
1
 
11
 
! Отговори
не става нищо вече преди 6 години
До Благодаря Ви!Едно време, когато "Ами Буе" бяха само къщи беше ок квартала. Сега е пренаселено.Познавам лично няколко човека(новодомци) в квартала които имат гаражи, но ако има свободно место на улицата паркират там за по-лесно и бързо. Е няма как да има парко места, а лошото е, че застрояването продължава и на малкото празни места вдигат още блокчета за новодомци.
43
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо зоните не са денонощни? Към сегашния си вид след края на работното време и неделя(събота за зелената) хаоса го има. Като се прави нещо поне да бъде като хората и трябва да стане зона навсякъде, защото кварталите по границите на зоната са превърнати в ад за паркиране от пришълци от съседния квартал които са се стиснали да си платят стикер или имат втора кола паркирана до зоната....
42
6
 
13
 
! Отговори
Фандък Общ Бойкот преди 6 години
На кой благодариш бе, гражданино благодарен...нали същите ти благородници докараха цяла София до тоя хал...нали същите тия общинарчета издават всеки документ за узаконяване на всичко де що изникне, само и само да са в помощ....нали същите тия граждани строят пътищата и ТРОТАРИТЕ по града НИ бе, благодарност ***
41
5
 
9
 
! Отговори
Mr 666 преди 6 години
Нормално е такива слабоумия да се случват в България :)
40
6
 
10
 
! Отговори
Благодаря Ви! преди 6 години
Друг проблем в Крива Река, от едната страна на тротоара паркирали коли, от другата страна на платното паркирали коли - пешеходецът трябва да слезе на пътя, защо?От страната на паркиралите на платното коли е пълно с офиси и маси, вратите на тези офиси се отварят навън, често пешеходците биват удряни от отварящи се врати на тротоари. Климатици са монтирани на височина 1.60 пешеходци се удрят директно в климатиците, улуците се изтичат на тротоара - пешеходците газят в локви и слизат на платното..
39
10
 
11
 
! Отговори
Благодаря Ви! преди 6 години
Благодаря на СО и на администраторите в кв. Красно село.Живея в карето Гешов, Славейков, Тотлебен, Софийски. След 2005 г. стана невъзможно да се ходи по тротоарите, нерядко инвалиди са слизали на платното с риск за живота си, пенсионери, майки с колички, деца. На Иречек започнаха да паркират по две коли успоредно на едната страна, няма видимост за шофьори и пешеходци. Подстъпите към тротоарите са задръстени от коли, пешеходците не могат да ползват зебрите. Догодина Синя Зона! Благодаря Ви! :)
38
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Зелена зона да им влезе отзад на рекетьорите
37
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки реве, недоволства и мрънка, ЗА ВСИЧКО, ама само в интернета. Като стане(веднъж на 500 години) въпрос на действие - най-малкото протест - всеки се покрива и мрънка през компютъра или пред телевизора .. Не народ, а ...
36
7
 
3
 
! Отговори
Фандък Общ Бойкот преди 6 години
Браво, *** и тений, спасихте за пореден път града НИ, придошли отпадни води....идва и потопа !!!
35
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
сама по себе си зоната е едно законно ограбване и нищо повече ако не се развива паралелно с останалия трнаспорт това е все едно един родител да отгледа едно дете по лесно отколкото с цело семейство !
34
3
 
20
 
! Отговори
зоне преди 6 години
и какво като направихте зони и зелени билети нищо само сабират пари за нищо вместо да направите идеалния център пешаходен с подземни надземни паркинги и развит градски транспорт ,както казва човекърт п долу цела софия я направета зона и пак ше бъде мръсен въздуха и тогава ще разберете че горенето на *** е проблема ...само и тоя коментар да не изтриете
33
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
направо направете цяла София синя зона по 10лв на час и да се приключва! какво само се лигавите?!? да видим дали ще се изчисти въздуха или ще се търсят нови извинения. крадливи общинари
32
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Що не напишете статия каква пародия е синята зона в Пловдив?
31
3
 
25
 
! Отговори
Пешо преди 6 години
Хубаво разширяват зоните, обаче ако правят само това, без да се строят паркинзи, подпомагат развитието на друг проблем - кел файда, че Стамболийски, например, е с 2 платна с по 2 ленти, като две от лентите стават на паркинг.Широки улици, иначе задръстени, щото най-вдясно е паркинг.Най-фрапантния случай е Т. Александров от Ботев до Шератон... пълна простотия.
30
2
 
38
 
! Отговори
пл преди 6 години
Когато въвеждаха платеното паркиране се говореше, че с парите ще се ремонтират тротоарите и улуците във въпросните зони. Интересно какво ли стана с тази светла идея?
29
2
 
18
 
! Отговори
Някой си преди 6 години
Е много изтрити,та си изгубихме взаимоотношенията.А имаме свобода на словото.А бре, де бре?Май не е и тук.
28
3
 
6
 
! Отговори
Някой си преди 6 години
28,те сега с тая конвенция,почнаха да пипат по надолу,ама не отпред.Щем не щем,ще си станем *** и като си турим едно мъжко и отзад, добре дошли скъпи гости гербави.
27
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз съм за тая синя зона. Пенсионер съм и не мога да минавам по тротоарите от коли. А може и пенсийката да вдигнат от Юни с паричките които съберат