е-София: 200 кръстовища в столицата мигат с "умни" светофари

Виртуални табла по спирките, билетчето – през смартфона
15 фев 2018 15:50,
52
е-София: 200 кръстовища в столицата мигат с "умни" светофари
Снимка: архив, Булфото

Система за управление на трафика, на превозните средства, информационни табла на спирките за градски транспорт - част от стъпките, които София вече е изминала по пътя към "умен град".

Почти на 200 кръстовища в столицата имат система за управление на трафика. Голяма част от тях са снабдени с умни светофари с датчици, които отчитат натовареността на движението.

Те са монтирани в асфалта и изпращат сигнали до контролера, който преценява колко време да държи зелената светлина.

Мигащото зелено също е част от системата за управление на трафика - предупреждава, че предстои смяна на сигнала.

Бутоните на пешеходните светофари осигуряват възможно най-дълго зелен сигнал за преминаващите, независимо от информацията, която датчиците на колите дават.

Неслучайно първите усилия, които общината полага, за да превърне София в умен град, са свързани с транспорта и пътищата.

На въпроса кое е най-важното нещо, което искате да бъде направено в града ви, 50% от хората по света посочват първо транспорта. Веднага след това е сигурността. Затова това са двете основни насоки, върху които се е фокусирала компанията "Телелинк", пише "24 часа".

Тя разработва проект за умен град в столицата с партньорството на Ел Джи и корейска компания, чиито собственик е общината в Сеул. Всички решения ще бъдат базирани на облачната платформа на "Майкрософт" - "Ейжър".

Билетчето за градски транспорт например ще се купува чрез приложение за смартфон. Ще има информация и кога ще дойде автобусът.

Хората, които не работят със смартфони, ще си вземат хартиено билетче с QR код, който се чете от същите валидатори, които ще разчитат билета и от екрана на телефона.

Технологията ще предоставя данни на общината колко са пътуващите и колко са платили билет. Статистиката показва, чи при въвеждането на подобна система приходите от билети скача до 20%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
12
 
! Отговори
nopr преди 6 години
Интересно как никой не помисли за надлези и подлези, но няма да останат пари за крадене. На булевардите с пешеходните светофари спокойно можеха да изградят надлези, нямаше да се охарчат. Ама то са квалифицирани само да прибират народна пара................., за друго не мислят.
29
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какви умни светофари,какви пет лева бе? Трафика в София е толкова объркан и натоварен точно заради светофарите. А тоя цирк с мигащото зелено го няма в никоя нормална държава,предупреждавало за смяна на сигнала. Е,и като ми мигне зеленото какво? Да не говорим че това го няма в правилника за движение,едно време инструкторите те учеха така,светва жълто значи не трябва да навлизаш в кръстовището,спрял си на червено,светва жълто включваш на скорост светва зелено тръгваш,Толкова.
28
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе тия полудеа ли? Аз не дупчех билет когато беше 6 стотинки тия си мислат че сега ше си купувам билет кога е 1 60 лв? Я си бегайте на село да си раните говедата!
27
3
 
26
 
! Отговори
Фандъка преди 6 години
Сега като пешеходец ми трябват средно по 7 минути, за да пресека на 5те кьошета. Тази обществена поръчка е ср..не в устата на хората. Супер некадърно изпълнена и няма и изгледи да я оправят. Само пишат хвалебствия как добре работи.
26
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
каква е файдата от умните светофави, като шофьори са умни колкото ББ?
25
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Умните светофари ще светят така:светне ли червено излиза лика на намръщения Валери Симеонов,на жълтото излиза лика на Цв.Цветанов а на зелено усмихнат ваш Бойко.Свиквайте с това че скоро тия нИкадърници няма да се махнат от властта до като продължавате да ги избирате.
24
3
 
20
 
! Отговори
Обективен преди 6 години
Всеки светофар в София създава задръствания. Дали ще са по-малки или по-големи, зависи от трафика и от режима на работа на светофара. Примерно, ако се спрат светофарите на бул.Малинов в Младост, булеварда ще се отпуши, тъй като пропускателната му способност ще се увеличи десетина пъти. Никакви "умни" светофари не могат да отпушат трафика, така както спирането на светофара. Разбира се отпушването на трафика не трябва да води до тапа на следващия светофар или кръстовище.
23
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе Боко за какво дава брифинг преди малко от летището?
22
4
 
26
 
! Отговори
+++ преди 6 години
Колко милиона ще присвоят фирмите от мафията на ГЕРБ с тези "умнотии"? За съжаление не само, че ще се откраднат едни наши пари, а и ще стане много по-зле, ако променят нещо. Примерът е съвсем скорошен - глyпaвите пешеходни светофари на Фандъкова, заради които масово се пресича на червено.
21
2
 
31
 
! Отговори
king_for_a_day преди 6 години
Бутоните на светофарите са една чутовна глупост... Не мога да приема за нормално да не ми светне зелено, ако съм натиснал бутона само 5-6 секунди преди да започне новия "цикъл". Би имало логика само ако го натисна след началото му, тогава хипотетично не бих имал време да премина.Да не говорим, че от такива бутони има смисъл само на пешеходни пътеки, които не са на кръстовища, където така или иначе пуска автомобилите в едното направление. Защо да не пропусне и пешеходците - какво се печели?
20
2
 
22
 
! Отговори
681 преди 6 години
на софиянци ЧЕСТИТО! Чисто нов светофар си сложи кметицата на пресечката на нейната уличка с "Тодор Каблешков". Вече освен пред всеки "Кауфланд" светофар ще има и на всяка уличка на която живее човек от гроб (а веригата магазини явно добре си плаща)...
19
2
 
34
 
! Отговори
Ceko преди 6 години
"Бутоните на пешеходните светофари осигуряват възможно най-дълго зелен сигнал за преминаващите, независимо от информацията, която датчиците на колите дават."Това е откровена лъжа
18
1
 
23
 
! Отговори
Фънди преди 6 години
Кръстовищата бяха модернизирани от нашата фирма заедно с едни румънци.Много съмнителна обществена поръчка ( за поддръжка) Там далаверата е много голяма. Хвърлиха 18 милиона + 7 милиона европари.Сега се очаква още 12 милиона през поръчка за поддръжка и пак нашите хора ще спечелят.Резултатът е спорен. Всички жълти стълбове вече ръждясват
17
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За тоя трафик ... умен светофар ще е ако свети червено на входовете на София . Влязат ли вътре .... все тая !
16
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Незнам кой пише алгоритъма за тези кръстовища но пределено има доста пропуски.Нещо им куца симулацията с която тестват.На 90% от тези кръстовища през които съм минавал ама доста бъгове.Няма дори да си правя трудът да споменавам пешеходните светофари, за изпълнителите пешеходци не съществуват.Така че много е хубаво като проект но има много да поработят докато реални започне да работи като хората!
15
2
 
25
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
Това, което пише в "новината" е за присвояване на едни наши пари от мафията и нищо полезно за хората. Бутоните за пешеходните светофари изобщо не трябваше да ги слагат и колкото по-бързо ги махнат, толкова по-добре. Мигащи светлини на светофарите има отдавна, т.е. нищо ново. Датчиците в светофарите са напълно безмислени при тези задръствания във всички посоки заради изключително лошата организация на движението и паркирането в София. Кога ще дойде автобуса и сега си го има - на спирката и в нета
14
5
 
25
 
! Отговори
Стамат преди 6 години
Копчетата на светофарите по света променят цикъла и дават предимство на пешеходците. Но у Шопия - не! Тук цикълът за колите си е нормален, натискането на копчето пуска зеленото за пешеходци. На някои места слагаха капачки, да държат копчето натиснато. Това не променя цикълът на автомобилите. Някой много се е изкефил, като е усвоил едни пари за тези светофари...
13
1
 
31
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 6 години
Умните светофари по Т. Александров и по Малинов в Младост, един ти светва, друг те спира.. страшна ЕнтелЕгенция!
12
1
 
34
 
! Отговори
Пешеходец преди 6 години
Бутон за пешеходен светофар се слага само когато светофара не е на кръстовище. Сега какво става? Светва зелено за колите, ти си се забързал за да хванеш зеленото, но уви, вече е късно да натиснеш бутона и за теб е червено и чакаш доста време, докато се извърти целия цикъл на светофара. Друг често срещан вариант по кръстовища, където винаги пресичатмного хора - някой е застанал до бутона, не го е натиснал, но ти нито го виждаш, нито може да стигнеш до бутона и да го натиснеш и чакаш,чакаш, псуваш
11
1
 
24
 
! Отговори
Иван Пешев преди 6 години
Махнете бутоните на светофарите иначе ще има война между пешеходци и шофьори.