Йорданка Фандъкова: Омразата изисква да правиш добро!

"Събития като Луковмарш нямат място в нашия град"
15 фев 2018 17:00, Надежда Йосифова
56
Йорданка Фандъкова: Омразата изисква да правиш добро!
Снимка: Bulfoto, архив

Борбата с езика на омразата изисква да правиш добро, а не просто да говориш за него. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на международния форум "София казва "Не" на словото на омразата и на екстремизма", който е организиран в Аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Тя посочи, че Столичната община подкрепя всички добри идеи, които са насочени към послания за толерантност и за повече взаимно уважение.

"Години наред Столичната община в мое лице не съгласува провеждането на шествието на Луковмарш и издава заповеди за забрана, която да даде възможност на органите на реда да реагират адекватно", каза още кметицата.

Тя допълни, че през 2017 г., когато са постъпили уведомленията за тазгодишното събитие е издала две заповеди за забрана, но те са били обжалвани и в съда са били отменени. Фандъкова допълни, че въпреки всичко това събитието няма съгласуване, освен поднасянето на цветя на паметната плоча.

"Това трябва да говори за ясната позиция, че подобни събития нямат място в нашия град", отбеляза Фандъкова. Тя посочи, че не е важно само да забраниш подобно събитие, а е важно да можеш да подкрепиш дейности, които са свързани с обратното - със защита на ценности като толерантност и взаимно уважение.

Заместник-министърът на образованието Деница Сачева посочи, че е особено важно гражданското образование. Министерството на образованието и науката през следващите години ще реализира проекти с обучение на учители по гражданско образование и демократична култура и по интеркултурно образование, ще бъде оказана и финансова подкрепа за пилотно въвеждане на образование за демократично гражданство и интеркултурно образование като допълнителна подготовка във факултативни часове, допълни тя.

Заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев отбеляза, че това, което българското правителство направи в последните няколко месеца чрез приемането на работната дефиниция за антисемитизъм и определянето на национален координатор за борба с антисемитизма, бе да даде гаранцията на страната ни за това, че на най-високо ниво ще се противопостави на всички прояви на нетолерантност, нетърпимост и опити чуждото достойнство и свобода да бъдат накърнени и ограничени.

По думите му българското общество ще устои на провокациите и опитите за пробив на българския етнически модел. Той напомни, че не трябва да забравяме, че в стремежа си да заклеймим един тоталитарен, диктаторски режим, не бива да оправдаваме друг, защото те в някакъв момент на историята са коствали живота на много хора.


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
къде видя омраза даскалице ..в кой лозунг или призив или така ти казват от посолството на САЩ омраза има в бомбандировките на САЩ и АНГЛИЯ над София,в нео либерализма в гей инванзията в болшевишкия терор като продължение на комунистическите идеи в налагането на крайния ислям и милионите мигранти от африка и пакистан и афганистан..всичко което не ви е по вкуса го дамгосвате като стари комунисти с етикет за език на омраза,расизъм,нетолерантности подобни либерални извратености
47
0
 
1
 
! Отговори
Nikos преди 1 година
ГАРАНТИРАНО ОТ ХУНТАТА ГЕРБ-ГРОБ
"Заместник-министърът на образованието Деница Сачева посочи, че е особено важно гражданското образование.
..ще бъде оказана и финансова подкрепа за пилотно въвеждане на образование за демократично гражданство и интеркултурно образование"

Ще се вложи старание и народна пара за изопачаване на историята и заличаване на народната памет и признание ли?

"Това трябва да говори за ясната позиция, че подобни събития нямат място в нашия град"
46
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Започва се от фрази като "езика на омразата", "насаждане на разделение", "фалшиви новини" и други подобни. После тихомълком и без много медиен отзвук се формират органи, които да наказват за такива нарушения. И не след дълго ще имаме либерално-фашистки строй с Министерство на истината и Комисия по политкоректното мислене.

Любопитно: в Германия от години хората биват арестувани, уволнявани и наказвани за коментари срещу имиграционната политика на правителството.

Добре дошли в Европа.
45
0
 
2
 
! Отговори
До герберчето преди 1 година
Земи мини по току-що ремонтирания Дондуков ама си гледай у краката да се не изпотрепеш.
44
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая пък какво добро е направила, че не се сещам?
43
5
 
1
 
! Отговори
ГЕРБ преди 1 година
От дванадесет години сме безспорни управляващи , и най- вече в София.
Столицата винаги е била и ще бъде наш приоритет, защото тук е съсредоточено най много население.
Софиянци помнят хаоса преди кмета Борисов и Фандъкова, помнят дупките по улиците и тротоарите.
Сега в голямата си част това е минало. В краткосролната ни петгодипна програма ще го ликвидираме навсякъде, а след 7-8 години София няма да е познаете.
То и сега като се връщат сънародници им прави впечатление реда и чистотата.
42
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В крайна сметка ще има ли "Луков марш" ,или няма? Защото се разбира, че заповедите на кметицата са отхвърлени от съда (а с какви доводи?)
41
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ченгесаровъшкарските комунистически нещастници, завършили рабфак е време да бъдат опяти
40
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ти ли ще ми кажеш какво има място в моя град ма, самоковлийке?
Аз идвам ли в твоя град да те уча какви картофи да произвеждаш?
39
0
 
6
 
! Отговори
Защо преди 1 година
Миналата година имаше място, пък сега не. Това какво означава?
38
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Svinq evreiska
37
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Благодаря госпожо Фандъкова. От Вас научих , че да обичаш България е език на омразата. Генерал Луков добре се е бил на фронта за България, следователно е обичал България, т.е. езика на омразата. Бог да Ви прости, как ли сте учила децата.
36
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ти КОГО обичаш? И как?
35
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТЗа учителка яставая не ама па като кметица е лъвица.
С голема лъжица. В градския транспорт водачите си пафкат екстра, може и по биричка, шо не. Боклукчийките разнасят космическа мръсотия барабар с въшлясалите и хлебаркови метли и греблата със смрад и гнилочи. Защото кметицата дали ди има х а л х а бер от култура на хигиената и от хигиена на културата в 21 век е една европейска столица? шенгенлиджанъм? - арекопайтекартофи
34
1
 
16
 
! Отговори
Коце кмета преди 1 година
Значи от моите данъци се плаща на национален координатор за борба с антисемитизма?? Ама аз пък искам обратното
33
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лелката си дрънка ама кой нормален я е я слуша. Език на омразата това е новото оръжие на богоизбраните които командват шефа ти.
32
1
 
12
 
! Отговори
до анонимен 31 преди 1 година
Това за отношението на българите към турците не е вярно и считам написаното за груба провокация. Работил съм рамо до рамо с много /над 300/ наши турци в Германия и никога не е имало такова разделяне и противопоставяне. Те си имат,разбира се,трески за дялане,знам ги добре,но това е в следствие на чужда пропаганда,а не българска омраза.
31
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Луков марш" едва ли е изказ на омраза.
Зависи кой как гледа.
То от 74 г. властта мрази българите.
30
27
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България най-потърпевши от омразата са българските турци.
Срещу турците от Турция българите не смеят да се държат лошо, но срещу българските турци е друго. "Шведите" даже не са толкова сегрегирани в тази държава, колкото турците, зарад и 500 г. робство.
Да си турчин в България е равносилно на Ад, всеки ден ще чуваш подмятания и обиди по свой адрес. Има хора, които си мислят, че са много велики само защото са се родили българи, и непрестанно избиват комплекси.
Това го няма другаде на Балканите.
29
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хайде пускай вече кокала! Не се налапа и ти ма!