Йорданка Фандъкова: Омразата изисква да правиш добро!

"Събития като Луковмарш нямат място в нашия град"
15 фев 2018 17:00,
56
Йорданка Фандъкова: Омразата изисква да правиш добро!
Снимка: Bulfoto, архив

Борбата с езика на омразата изисква да правиш добро, а не просто да говориш за него. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на международния форум "София казва "Не" на словото на омразата и на екстремизма", който е организиран в Аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Тя посочи, че Столичната община подкрепя всички добри идеи, които са насочени към послания за толерантност и за повече взаимно уважение.

"Години наред Столичната община в мое лице не съгласува провеждането на шествието на Луковмарш и издава заповеди за забрана, която да даде възможност на органите на реда да реагират адекватно", каза още кметицата.

Тя допълни, че през 2017 г., когато са постъпили уведомленията за тазгодишното събитие е издала две заповеди за забрана, но те са били обжалвани и в съда са били отменени. Фандъкова допълни, че въпреки всичко това събитието няма съгласуване, освен поднасянето на цветя на паметната плоча.

"Това трябва да говори за ясната позиция, че подобни събития нямат място в нашия град", отбеляза Фандъкова. Тя посочи, че не е важно само да забраниш подобно събитие, а е важно да можеш да подкрепиш дейности, които са свързани с обратното - със защита на ценности като толерантност и взаимно уважение.

Заместник-министърът на образованието Деница Сачева посочи, че е особено важно гражданското образование. Министерството на образованието и науката през следващите години ще реализира проекти с обучение на учители по гражданско образование и демократична култура и по интеркултурно образование, ще бъде оказана и финансова подкрепа за пилотно въвеждане на образование за демократично гражданство и интеркултурно образование като допълнителна подготовка във факултативни часове, допълни тя.

Заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев отбеляза, че това, което българското правителство направи в последните няколко месеца чрез приемането на работната дефиниция за антисемитизъм и определянето на национален координатор за борба с антисемитизма, бе да даде гаранцията на страната ни за това, че на най-високо ниво ще се противопостави на всички прояви на нетолерантност, нетърпимост и опити чуждото достойнство и свобода да бъдат накърнени и ограничени.

По думите му българското общество ще устои на провокациите и опитите за пробив на българския етнически модел. Той напомни, че не трябва да забравяме, че в стремежа си да заклеймим един тоталитарен, диктаторски режим, не бива да оправдаваме друг, защото те в някакъв момент на историята са коствали живота на много хора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фандъкова не ставаш за кметица, подай оставка!
2
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ела ти да живееш в красна поляна при *** дето палят гуми и буклуци и не се диша и после ми говори за словото на омразата и т.н. Мразя те теб и всичките други рептили.
1
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Права е, крайно време е да си ходи в нейния град