Йорданка Фандъкова: Омразата изисква да правиш добро!

"Събития като Луковмарш нямат място в нашия град"
15 фев 2018 17:00,
56
Йорданка Фандъкова: Омразата изисква да правиш добро!
Снимка: Bulfoto, архив

Борбата с езика на омразата изисква да правиш добро, а не просто да говориш за него. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на международния форум "София казва "Не" на словото на омразата и на екстремизма", който е организиран в Аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Тя посочи, че Столичната община подкрепя всички добри идеи, които са насочени към послания за толерантност и за повече взаимно уважение.

"Години наред Столичната община в мое лице не съгласува провеждането на шествието на Луковмарш и издава заповеди за забрана, която да даде възможност на органите на реда да реагират адекватно", каза още кметицата.

Тя допълни, че през 2017 г., когато са постъпили уведомленията за тазгодишното събитие е издала две заповеди за забрана, но те са били обжалвани и в съда са били отменени. Фандъкова допълни, че въпреки всичко това събитието няма съгласуване, освен поднасянето на цветя на паметната плоча.

"Това трябва да говори за ясната позиция, че подобни събития нямат място в нашия град", отбеляза Фандъкова. Тя посочи, че не е важно само да забраниш подобно събитие, а е важно да можеш да подкрепиш дейности, които са свързани с обратното - със защита на ценности като толерантност и взаимно уважение.

Заместник-министърът на образованието Деница Сачева посочи, че е особено важно гражданското образование. Министерството на образованието и науката през следващите години ще реализира проекти с обучение на учители по гражданско образование и демократична култура и по интеркултурно образование, ще бъде оказана и финансова подкрепа за пилотно въвеждане на образование за демократично гражданство и интеркултурно образование като допълнителна подготовка във факултативни часове, допълни тя.

Заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев отбеляза, че това, което българското правителство направи в последните няколко месеца чрез приемането на работната дефиниция за антисемитизъм и определянето на национален координатор за борба с антисемитизма, бе да даде гаранцията на страната ни за това, че на най-високо ниво ще се противопостави на всички прояви на нетолерантност, нетърпимост и опити чуждото достойнство и свобода да бъдат накърнени и ограничени.

По думите му българското общество ще устои на провокациите и опитите за пробив на българския етнически модел. Той напомни, че не трябва да забравяме, че в стремежа си да заклеймим един тоталитарен, диктаторски режим, не бива да оправдаваме друг, защото те в някакъв момент на историята са коствали живота на много хора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
къде видя омраза даскалице ..в кой лозунг или призив или така ти казват от посолството на САЩ омраза има в бомбандировките на САЩ и АНГЛИЯ над София,в нео либерализма в гей инванзията в болшевишкия терор като продължение на комунистическите идеи в налагането на крайния ислям и милионите мигранти от африка и пакистан и афганистан..всичко което не ви е по вкуса го дамгосвате като стари комунисти с етикет за език на омраза,расизъм,нетолерантности подобни либерални извратености
42
1
 
1
 
! Отговори
Nikos преди 6 години
ГАРАНТИРАНО ОТ ХУНТАТА ГЕРБ-ГРОБ"Заместник-министърът на образованието Деница Сачева посочи, че е особено важно гражданското образование...ще бъде оказана и финансова подкрепа за пилотно въвеждане на образование за демократично гражданство и интеркултурно образование" Ще се вложи старание и народна пара за изопачаване на историята и заличаване на народната памет и признание ли?"Това трябва да говори за ясната позиция, че подобни събития нямат място в нашия град"
41
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Започва се от фрази като "езика на омразата", "насаждане на разделение", "фалшиви новини" и други подобни. После тихомълком и без много медиен отзвук се формират органи, които да наказват за такива нарушения. И не след дълго ще имаме либерално-фашистки строй с Министерство на истината и Комисия по политкоректното мислене. Любопитно: в Германия от години хората биват арестувани, уволнявани и наказвани за коментари срещу имиграционната политика на правителството. Добре дошли в Европа.
40
6
 
1
 
! Отговори
ГЕРБ преди 6 години
От дванадесет години сме безспорни управляващи , и най- вече в София.Столицата винаги е била и ще бъде наш приоритет, защото тук е съсредоточено най много население.Софиянци помнят хаоса преди кмета Борисов и Фандъкова, помнят дупките по улиците и тротоарите.Сега в голямата си част това е минало. В краткосролната ни петгодипна програма ще го ликвидираме навсякъде, а след 7-8 години София няма да е познаете.То и сега като се връщат сънародници им прави впечатление реда и чистотата.
39
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В крайна сметка ще има ли "Луков марш" ,или няма? Защото се разбира, че заповедите на кметицата са отхвърлени от съда (а с какви доводи?)
38
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ченгесаровъшкарските комунистически нещастници, завършили рабфак е време да бъдат опяти
37
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ти ли ще ми кажеш какво има място в моя град ***, самоковлийке?Аз идвам ли в твоя град да те уча какви картофи да произвеждаш?
36
1
 
6
 
! Отговори
Защо преди 6 години
Миналата година имаше място, пък сега не. Това какво означава?
35
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Svinq evreiska
34
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Благодаря госпожо Фандъкова. От Вас научих , че да обичаш България е език на омразата. Генерал Луков добре се е бил на фронта за България, следователно е обичал България, т.е. езика на омразата. Бог да Ви прости, как ли сте учила децата.
33
2
 
16
 
! Отговори
Коце кмета преди 6 години
Значи от моите данъци се плаща на национален координатор за борба с антисемитизма?? Ама аз пък искам обратното
32
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лелката си дрънка ама кой нормален я е я слуша. Език на омразата това е новото оръжие на богоизбраните които командват шефа ти.
31
2
 
12
 
! Отговори
до анонимен 31 преди 6 години
Това за отношението на българите към турците не е вярно и считам написаното за груба провокация. Работил съм рамо до рамо с много /над 300/ наши турци в Германия и никога не е имало такова разделяне и противопоставяне. Те си имат,разбира се,трески за дялане,знам ги добре,но това е в следствие на чужда пропаганда,а не българска омраза.
30
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Луков марш" едва ли е изказ на омраза.Зависи кой как гледа.То от 74 г. властта мрази българите.
29
28
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България най-потърпевши от омразата са българските турци.Срещу турците от Турция българите не смеят да се държат лошо, но срещу българските турци е друго. "Шведите" даже не са толкова сегрегирани в тази държава, колкото турците, зарад и 500 г. робство.Да си турчин в България е равносилно на Ад, всеки ден ще чуваш подмятания и обиди по свой адрес. Има хора, които си мислят, че са много велики само защото са се родили българи, и непрестанно избиват комплекси.Това го няма другаде на Балканите.
28
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хайде пускай вече кокала! Не се налапа и ти ***!
27
10
 
23
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 6 години
Ген. Луков е убит след нареждане от Москва на полковника от НКВД с псевдоним Спартак, сатрапа Вълко Червенков. По-късно този съветски агент е министър председател на БЪЛГАРИЯ.Няма нужда от коментари!!!
26
31
 
10
 
! Отговори
антифаш преди 6 години
Много лежерно го давате,госпожо:"Аз забранявам,но те...пак...". Ако беше в някоя по-нормална държава полицията щеше да подпука тези лукови глави,та ще бягат до Ихтиман с подути глави.
25
4
 
35
 
! Отговори
ВИДОВДЕН преди 6 години
Как реши ,че града е твой? Ти си само един чиновник нищо повече.
24
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Естествено, че товарищ Фандъкова няма да позволи такова мероприятие. За сметка на това, много съвестно се погрижи с нашите пари да бъдат обновени камбаните на правешката принцеса и дъщеря на диктатора Живков.