Училищни мерки: Носиш скъсани дънки в клас – без стипендия

Въвеждат се критерии заради недостиг на средства
16 фев 2018 07:10, Александър Попов
42
Училищни мерки: Носиш скъсани дънки в клас – без стипендия
Снимка: Pixabay

Столични училища въвеждат мерки по отношение на униформата, които ще са свързани и със стипендиите. Някои пък ще намалят месечната сума на отличниците, тъй като тези, които ще получават възнаграждение се увеличават.

Ако два пъти ученик стипендиант се яви с хитовите скъсани дънки в клас или пък без униформа, той ще спре да получава стипендия. Този нов критерий се въвежда в столичното 119-о СУ от втория срок, съобщи неговият директор Диян Стаматов пред "Монитор".

Причината е, че от тази година право на награда за успех имат още два випуска – 8-и и 9-и клас, а не само 10-и, 11-и и 12-и както преди. Това е следствие от Закона за предучилищно и училищно образование, според който основно образование вече се завършва след 7-и клас, а не след 8-и. Именно тапията за основно е условие за получаване на стипендия и така на практика кандидат-стипендиантите се увеличават.

В бюджета за образование бяха отпуснати допълнителни 6,6 млн. лв. за стипендии за учениците от осми клас. Въпреки това обаче столични директори променят критериите за отпускане на стипендии заради недостиг на средства.

Стаматов обясни, че ако ученик дойде веднъж без униформа, ще му бъде направена забележка, а при повторно провинение, стипендията ще бъде спряна. Униформата включва суитчър и тениска. Същото правило важи и за скъсаните дънки. Стаматов обясни, че те започвали да стават голям проблем, защото учениците в 10-и и 11-и клас много ги носели, а в студените месеци това не било здравословно за тях. В 119-о СУ стипендия ще се полага само на учениците със среден успех от първия срок 5,50 или повече. Те ще получават 50 или 60 лв., като окончателно решение каква да бъде сумата още не е взето.

В 31-во СУЧЕМ "Иван Вазов", известно още като Бастилията, пък вдигат летвата за успех. Така само учениците със среден успех за първия срок "Отличен" (5,7о) или нагоре ще получават по 40 лв. месечно, като преди прагът за тази сума беше 5,50, разказа директорката на училището Надежда Николчева. Във втората група са ученици с успех между 5,5 и 5,7, на които ще се полагат по 20 лв. на месец.

В 51-во СУ "Елисавета Багряна" пък е намалена максималната стипендия от 40 на 30 лв. Така вече отличниците с успех между 5,75 - 6,00 ще получават с десет лева по-малко. Таванът за ученическите стипендии е 60 лв. Училищата обаче имат свободата сами да решат дали да дадат стипендии на повече ученици и сумата да е по-ниска или обратното - да заложат на по-високи бонуси за успех, разпределени между по-малко ученици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
5
 
4
 
! Отговори
Петков преди 6 години
А печаи по кълките, нафъкване над кошчето и проверка на ноктите ще има ли?
41
8
 
14
 
! Отговори
Учител преди 6 години
А ако не ми хареса как седи униформата по фигурата на някое дете, да му пиша ли по-слаба оценка? Стипендията е за успех, а не според това дали си манекенка на модния подиум!
40
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"По логиката на директора, може да си гений, но няма да получаваш стипендия, щото дънките ти скъсани."Именно! Ако си беден и нямаш пари да си купиш, значи те лишават даже и от парите от стипендия, които си си изработил с умствен труд. Тук викат "униформи". Ами ако нямаш пари и за униформа? Какво правим тогава? Не ходим на училище ли? Лишават ни от правата ни?
39
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Откъде накъде стипендията ще се обвързва с дънките? Тя е за успех.По логиката на директора, може да си гений, но няма да получаваш стипендия, щото дънките ти скъсани.Значи и шефа на работа може да ми отреже заплатата, щото не му харесват дрехите ми.
38
3
 
5
 
! Отговори
do 36 преди 6 години
Това зависи от вас като родители и само от вас! При един обединен отпор и избор на естествени материали и гласуване за модел на униформа няма да е такъв резултатът. Само, че в България и на нас ни скроиха костюма по начина, който описа и то от години и никой не протестира, затова става по-зле. Изсикване 100% естествени материали за долния слой дрехи и над 70% естествен материал за пуловери. Цветовете и модела се гласуват и готово
37
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И нека всички хасковски гаражчета където се шият униформите, да започнат да вадят от складовете си най-нетърсените и залежали платове, точно........ СЕГА!!!
36
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искаш да ти дефинират "клоуни" ли? Ами виж децата от повечето училища с униформи!Вярно има някои училища с добри униформи, но в повечето не е така.Униформите в България се правят за пари и разни директорчета и учители с връзки взимат тлъсти комисионни за това да бъде избрана конкретна фирма за направата на униформи. И после униформите са от лоши материали, запарват, изпотяват, изкуствени материи, късат се, грозни са, бързо стареят, зимните тънки, летни дебели, неудобни за носене, непрактични.
35
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз нося освен скъсани дънки и прашки в час. Един ден си изтървах химикалката и мисе видяха прашките, като се наведох да я взема. Учителката ми се скара но аз я заплаших с БХК и оттогава не ми се е карала.
34
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма елитно училище по света, което да задължава учениците си да се обличат като клоуни.Дефинирай "клоуни"? Думи на килограм. Униформата е задължителна в елитните училища. Има и доста българи, на които децата им учат в училища с такса над 10 000 евро на година, може да попиташ дали си мислят, че децата им са клоуни.Не може поколението на дядо ми да са по-спретнати от поколението на децата ми. Което в Европа е факт. Сега са клоуни , а не с униформите. Правилно решение!
33
3
 
3
 
! Отговори
ha преди 6 години
До Банков служителЗа принципа става дума, не за 5лв.
32
6
 
10
 
! Отговори
123 преди 6 години
до 25 Великобритания ли е някаква диктатура, че учениците ходят с униформи?
31
2
 
10
 
! Отговори
Банков служител преди 6 години
До ha"В Търновската математическа гиназия - стипендията е 25лв, а за банковият превод вземат 5лв!?"Имаш абсолютното право да подадеш заявление, че искаш парите ти да се превеждат в друга банка, където няма толкова високи такси. От там нататък си е задължение на училището да мисли как точно ще ти превежда парите.
30
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма елитно училище по света, което да задължава учениците си да се обличат като клоуни. Униформите са въведени в бедни държави и такива с голям прираст на населението, за да може да се унифицира облеклото и по този начин всички да имат пари да се обличат. Но проблемът е в това, че в България от това се прави печеливш бизнес и се извиват ръцете на родителите, за пари. Т.е. тук у нас, се получава точно обратният ефект. Парите за униформа не достигат на всички. Излиза по-евтино по друг начин.
29
2
 
2
 
! Отговори
ha преди 6 години
В Търновската математическа гиназия - стипендията е 25лв, а за банковият превод вземат 5лв!?
28
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какви са тези половинчати униформи.Да се дава пълна униформа и да се приключват полемиките. Ако ги бяха въвели преди 10 години задължително, когато се започна с за и против, сега щеше да е мир. На запад елитно училище - появиш ли се с татуирова и си вън, ластиката ти за коса ако не е с цвета на униформата също е проблем, без вратовръзка не влизаш в училището. Нормално е елитните училища да изискват елитен външен вид. На който не му харесва, има избор. Те и пари получават, че и недоволни
27
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според мен има два допустими варианта.1. Децата да са с униформа - държавата ни е достатъчно бедна за експерименти с глупости, затова нека униформата се свежда само до задължително яке (или елече, суитчър или нещо от сорта, според дневните занимания и сезона) с емблемка на училището и толкова! Няма нужда от панталони, ризи, вратовръзки, папионки, официални обувки и т.н.2. Просто всеки да ходи както може - според финансови възможности и/или както му е удобно.
26
2
 
5
 
! Отговори
До Кръвожаден веган преди 6 години
Като не си се научил кога се пише "й", не давай идеи за образователната система
25
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В кой век живеем? Какви са тези казармени методи? Дори в големите фирми вече дрес кодът се е променил. Рядко някой е в строг стил с вратовръзка. А това са тинейджъри. Не скъсаните дънки са проблем, а манталитетът и комплексите. Тениска или суитшърт униформени, върху скъсани дънки, защо не. Така е по света с изключение на разни диктатура. Исках да си купя класически елегантни дънки за работа, е не или скъсани, протрити, с нюанси. Едва намерих, но съм към 40 г. все пак. Явно ще диктуваме модата.
24
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Следващата училищна мярка: Ако си се родил грозен или с недъг - без стипендия!По-следващата училищна мярка: Ако някога в живота си, си обличал бели чорапи - без стипендия!Какви са тия простотии? Какво значение има външният вид, ако детето се учи добре и е възпитано и не прави проблеми? Спомням си, че на мен в училище, самите учители ми създаваха проблеми, защото не можеха да понесат как така бедно дете ще си знае всичко по уроците винаги и ще засенчва децата на разни видни личности.
23
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гнусен гербокомунизъм в действие - мен така ме викаха при директора за скъсани дънки през 1987 - до там ли успяха да ни върнат вече егаси?