Училищни мерки: Носиш скъсани дънки в клас – без стипендия

Въвеждат се критерии заради недостиг на средства
16 фев 2018 07:10, Александър Попов
42
Училищни мерки: Носиш скъсани дънки в клас – без стипендия
Снимка: Pixabay

Столични училища въвеждат мерки по отношение на униформата, които ще са свързани и със стипендиите. Някои пък ще намалят месечната сума на отличниците, тъй като тези, които ще получават възнаграждение се увеличават.

Ако два пъти ученик стипендиант се яви с хитовите скъсани дънки в клас или пък без униформа, той ще спре да получава стипендия. Този нов критерий се въвежда в столичното 119-о СУ от втория срок, съобщи неговият директор Диян Стаматов пред "Монитор".

Причината е, че от тази година право на награда за успех имат още два випуска – 8-и и 9-и клас, а не само 10-и, 11-и и 12-и както преди. Това е следствие от Закона за предучилищно и училищно образование, според който основно образование вече се завършва след 7-и клас, а не след 8-и. Именно тапията за основно е условие за получаване на стипендия и така на практика кандидат-стипендиантите се увеличават.

В бюджета за образование бяха отпуснати допълнителни 6,6 млн. лв. за стипендии за учениците от осми клас. Въпреки това обаче столични директори променят критериите за отпускане на стипендии заради недостиг на средства.

Стаматов обясни, че ако ученик дойде веднъж без униформа, ще му бъде направена забележка, а при повторно провинение, стипендията ще бъде спряна. Униформата включва суитчър и тениска. Същото правило важи и за скъсаните дънки. Стаматов обясни, че те започвали да стават голям проблем, защото учениците в 10-и и 11-и клас много ги носели, а в студените месеци това не било здравословно за тях. В 119-о СУ стипендия ще се полага само на учениците със среден успех от първия срок 5,50 или повече. Те ще получават 50 или 60 лв., като окончателно решение каква да бъде сумата още не е взето.

В 31-во СУЧЕМ "Иван Вазов", известно още като Бастилията, пък вдигат летвата за успех. Така само учениците със среден успех за първия срок "Отличен" (5,7о) или нагоре ще получават по 40 лв. месечно, като преди прагът за тази сума беше 5,50, разказа директорката на училището Надежда Николчева. Във втората група са ученици с успех между 5,5 и 5,7, на които ще се полагат по 20 лв. на месец.

В 51-во СУ "Елисавета Багряна" пък е намалена максималната стипендия от 40 на 30 лв. Така вече отличниците с успех между 5,75 - 6,00 ще получават с десет лева по-малко. Таванът за ученическите стипендии е 60 лв. Училищата обаче имат свободата сами да решат дали да дадат стипендии на повече ученици и сумата да е по-ниска или обратното - да заложат на по-високи бонуси за успех, разпределени между по-малко ученици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз предлагам, родителите на ученик, който носи скъсани дънки, да не ходят на родителски срещи и по този начин им бъде спестено хленченето и изнудването за пари. Ето например в 109 Оу, просто нямат спиране хиените гладни, реват за пари денонощно.
21
2
 
12
 
! Отговори
Абитуриент преди 6 години
А на учителките, които ходят с такива скъсани дънки и им се виждат бутчетата...на тях заплатите ще се увеличат ли? Нали трябва да плакнем очите!
20
2
 
5
 
! Отговори
50 преди 6 години
На референдума за камерите Николчева се представи много зле като педагог.Сигурно е от ГЕРБ!И се пише "намаляват", а не "намалят"
19
3
 
18
 
! Отговори
Кръвожаден веган преди 6 години
Някой училищни директори са намерили много реалистичен начин да подготвят учениците си за Живота- намаляват стипендийте на отличниците. Гениално!Отличниците, които останат тук ще бъдат бедни и мачкани постоянно за сметка на "малцинствата", които са богати на права и защитници.
18
2
 
13
 
! Отговори
тапак преди 6 години
Приемат закон за стипендии за още два випуска, но не осигуряват съответните кинти.Значи за ония черните, с успех 3.50 ли беше, колко беше - стипендии. За останалите - сума Х за У ученика. И започва голямото дялкане - дънки, мигли, нокти... Като трябва да се дава, па да се дава. След като даден ученик покрива критериите за да получи стипендия, да му я дадат. Представям си, ако всички са отличници... Тая непослушна младеж ще фалира държавата.
17
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Явно продънената каца се оказва напълно окрадена...Щом се чудят как да порежат дори децата, смятай...Свършиа ли 16-тях милиарда?Шампиони!
16
2
 
9
 
! Отговори
Joko преди 6 години
До ТимБърка момче, бъркаш.... Еди и виж как са облечени учениците в Япония..... Тук нашите даже и не ходят на училище....
15
2
 
20
 
! Отговори
Пичагата преди 6 години
... Носиш скъсани дънки в клас - без стипендия ... Продаваш трева и други "нещица" в даскало - НЕ ти пука за стипендията ... Баща ти е мутра или политик , а *** е фолк певица или манекенка - Нямаш проблеми със стипендията , щото даскалите и Директорите напълват гащите от страх само когато видят колата на татко ти пред училището ..... :) ;) :)
14
4
 
5
 
! Отговори
водач на МПС преди 6 години
Аз в техникума ходех с дънки, черно поло и дънково елече, и с маратонки Адидас. Не щеш ли, веднъж ме среща някаква учителка и реши да ме заведе в кабинета на директора.Такова облекло било забранено да се носи!
13
2
 
14
 
! Отговори
Щерю преди 6 години
Ходиш дибидюс гол на училище - три стипендии...
12
9
 
11
 
! Отговори
Тим преди 6 години
Пълна простотия така ли ще вдигнете нивото на образование и ще задържите децата в час според мен това е цел да няма отличници за да не плащат училищата
11
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стипендиите за обелекло ли са или за постигнати резултати в учебния процес?И ако семейството е бедно, а детето е облечено със закърпени дрешки ще му спират ли стипендията, въпреки отличният му успех?Пам ми говорете кио са кому нистите в момента!
10
7
 
17
 
! Отговори
баба Яга преди 6 години
Ами това е много добре, но нека да не е само в София, а да се въведе за цялата образователна система. "Тинейджърите" ни ходят на училище с такова облекло, че приличат на "........" Разпасани, изсухлени, татуирани; момичетата с разчорлени коси като на шантонерки/ за да не употребя друга дума/. Униформми трябва да има, както едно време е имало.
9
4
 
15
 
! Отговори
Men преди 6 години
Не че нещо ама децата, които взимат стипендии не се обличат така, а ако случайно стане ще го порежат. Е големи мерки - пак наказват тия дето не трябва, тройкаджиите дето се обличат като магистрални п***** ще си получават социалните...
8
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този, който има потенциал за стипендия няма да се облича така никога. Умници...
7
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а ако си *** двойна стипендия
6
6
 
46
 
! Отговори
До5 преди 6 години
В демократичните държави учениците носят униформи. Понеже не си ходил много навън, само ще ти кажа, че в България щом носещ Nike или puma те мислят за гъзар, на запад само наркоманите и отрепките носят такова облекло.
5
20
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нямат пари много деца.Вместо да им помагате, ще ги наказвате.Това ли ви е демокрацията?
4
17
 
8
 
! Отговори
Тройкаджия преди 6 години
Отличниците не носят скъсано дънки, а елечета и ризки с висока якичка. Пък отделно то големите стипендии, прекпнсили пеесе лева, смях и половина!Голям дял от отличниците в училище са двойкаджиите в живота, щото аъщите не познават вкуса на неуспеха и когато в даден етап от следучилищния ги сполети, те рухват. Отличникът е изпълнител, а не креативна личност.
3
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До AnonymousХънгличенин. Убъвец.