Борисов настоя: Скъпа зона за колите в центъра на София!

"В модернизацията на столицата се инвестират огромни средства"
Обновена: 21 фев 2018 14:46 | 21 фев 2018 13:15, Веселина Йорданова
285
Борисов настоя: Скъпа зона за колите в центъра на София!
Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов предложи "скъпа зона" за коли в центъра на София. Повод за това стана подписването днес в МС на договори за обновяване на района между МРРБ и Столичната община.

"Като постигнете да се уплътни и с метрото зоната, трябва да направите скъпа зона в София в центъра така както в цяла Европа. Който иска сам човек да се разхожда с колата из града, трябва да си плаща повече, защото се замърсява и въздухът повече. Тези пари трябва да отидат в места, където да свалим хората от автомобилите – по-евтино, по-бързо, 100% екологично чисто", коментира той след подписването в началото на днешното правителствено заседание.

Районът на "Златна София" около парламента, "Граф Игнатиев" и книжният пазар "Славейков", градинката на "Св. Седмочисленици", площад "Гарибалди", ще бъдат обновени и облагородени. Предвижда се подмяна на настилки, допълнително осветление, озеленяване, ремонт на трамвайния релсов път по проекти на обща стойност 173.5 млн. лв. От тези средства 151 млн. лв. е безвъзмездната финансова помощ по ОП "Региони в растеж", а останалите – съфинансиране от Столичната община.

Борисов каза, че в модернизацията на София се инвестират огромни средства. "Едно време аз като станах кмет, най-младият тролей "Икарус" беше по-стар от мен, да не говорим за трамваите, нямаше нито един нов. Автобусите от Орлов мост по "Цариградско" до Плиска – черен дим, също бяха стари "Икарус"-и", даде пример той.

"151 млн. са много пари и то за едни от любимите места на софиянци, след Витошка, която стана прекрасна", каза още Борисов. Той допълни, че новите трамваи гарантират чистота на въздуха и по-малко шум. "Всичките тези 20 км трамвайни линии, които тропат и лопат сега, всичко това ще бъде обезшумено, за да могат в тези квартали хората да не чуват тези звуци", разясни той.

Близо 200 дка територия в централната градска част ще бъде обновена, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова. Цялостно ще бъде обновена линията на трамвай номер 5 от кв. "Княжево" до Съдебната палата, с нови спирки с видеонаблюдение и 13 нови трамвайни мотриси. На всички светофари, по които трамваят преминава, ще му се дава предимство, което ще увеличи скоростта на движение.

Другите два проекта, по които бяха подписани договори, са за социална интеграция и изграждане на дневни центрове за подкрепа на деца с увреждания.

Регионалният министър Николай Нанков заяви, че това са най-видимите проекти за софиянци. Той съобщи, че по оперативната програма договореността на средствата вече е 72%.

От своя страна Йорданка Фандъкова каза още, че се очаква Пътната агенция да обяви процедурата за избор на изпълнител за участъка от жк "Младост" до АМ "Тракия" до средата на март. По думите й това означава, че има шанс до края на годината да започне разширението на Софийския околовръстен път.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


285
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
170
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не се спряха ,само знаят пари да скубят
169
12
 
5
 
! Отговори
Айше преди 6 години
Бати Бойко, шъ близним от теби. Съмо ГЕРБ!
168
3
 
34
 
! Отговори
Знаещ преди 6 години
Пламъчето на народния гняв ли виждам ?!? Народе !!!!
167
1
 
31
 
! Отговори
Тинев преди 6 години
Като се пръкна другаря от Пожарната служба на политическата сцена, му повярвах.Че как иначе, я как хубаво ги редеше: Всички престъпници на съд, денонощна борба с корупцията до унищожаването и, ликвидиране на мафиотските структури и още и още бленувани справедливостти!П.П.Сага като каже добро утро, първо гледам накъде е слънцето.БЕЗ КОМЕНТАР!
166
2
 
18
 
! Отговори
1234 преди 6 години
Това не е лошо предложение, но нека когато мислят за здравето и удобството на всички и в парламента да плащат синя зона. Защото някакси и те паркират из центъра. Да плащат от така хубавите си заплати. Не да им се осигури безплатен паркинг от парламента. Могат да си го позволят
165
1
 
24
 
! Отговори
Категоричен преди 6 години
Народен съд за мошениците, поробители на днешна България!
164
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия самозабравили се ръбове от ГЕРБ са пътници. А този обожествил се крадец, наречен вече ***, ще трябва да се крие някъде скоро. Но къде, светът се отвори, всичко се знае. Почти 10 години властва, да управява не може, вижда се, нaй-бедни и умиращи сме в ЕС. 15 години му се събират с кметуването. Резултата е ужасен, 1.5 милиона избягаха, колко умряха, разрухата е навсякъде. Най-вече морална. Държавата е слаба и държавност няма. Чакаме решението на Тръмп да му бие шута!
163
0
 
25
 
! Отговори
дедо преди 6 години
Комунистическия сикаджия кога ще отговаря за престъпленията си?! Колко убийства висят на врата му?! Какво стана с екзекуцията на българските тираджии в Иран и на него му се досвидя да плати, за да ги оставят живи, защото ги използват неговите хора (разбирай Кратун во главе, без знанието на шофьорите) и още много много престъпления)?!!!! И НАЙ - ВАЖНОТО :ГЕНОЦИДА НАД БЪЛГАРСКШЯ НАРОД!!!Дай Боже да плати цялата шайка за всички грехове!!! изчадия даволски!!!
162
0
 
39
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 6 години
Колите замърсявали въздуха, но всички мутри от НС не идват като западните министри с градския транспорт, защото народът ще ги линчува ако ги види, а идват със 63AMG, да пръснат колкото се може повече вредни емисии и да използват колкото може повече гориво на 100км. МИЖИТУРКИ СЪСИПАХТЕ НИ ДЪРЖАВАТА!
161
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
35 години търпяхме неграмотния ceляк бай Тошо, сега още толкова трябво да търпим дваж по-неграмотния му пандур!
160
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А бе дайте да излезем и да го изринем тая Нагла Безродна ТИКВА бе ! Няма ли разни сороси да плащат, та да го махнеме тоя *** ! Ааа забравих Тиквата работи за НПО-тата и Сорос , та нали те му възложиха да стане обединител на западните балкани!
159
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още по високи такси за шопите и с парите да се подпомогнат всички общини в България. Тоя град не е страна, ако не всяка община да преразгледа парите , които отделя за Централния бюджет.
158
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко лесно решават проблема неграмотници те от ГЕРБ. Вдигаш цените и забрани. Ухааа, падат кинти, нищо не правиш. Обещаха паркинги в центъра, нищо такова. Презастрояват без да мислят, че с това увеличават проблема. Не мият улиците, строи се безразборно и не се пази чистота, няма работа в провинцията и града се презастрои. Защо Тиквето не направи нещо в привичния ра да се живее нормално, да има работа и платена като в София? Сигурен съм, че поне 70% ще се върнат. Там живота е по-спокоен и нормал
157
1
 
19
 
! Отговори
5ко преди 6 години
Ега ти ***!!! Потомците на комунистическите *** нямат мярка в тяхната геноцидна политика спрямо народа! ТРЯБВА ИСТИНСКИ НАРОДЕН СЪД ЗА БЪЛГАРОУБИЙЦИТЕ, УПРАВЛЯВАЩИ НИ ОТ1944г. ДО СЕГА, НЕЗАВИСИМО ОТ КОЯ ПАРТИЯ СА, ЗАЩОТО СА ОТ 1-А ПАРТИЯ бкп!
156
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А Борисов защо се меси в кметските работи, да не би да няма работа.
155
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вържи магарето на завет под колоните на ЦУМ!
154
10
 
4
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Съгласен съм 5лв на час денонощно в центъра.
153
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оставка на крадливите тoлyпи!
152
16
 
6
 
! Отговори
Край преди 6 години
И точно в Мюнхен не може да влезе кола без евро 6 в центъра. И точно в центъра на всеки голям град по света е скъпо да се паркира. Някъде даже дзверски скъпо - в Манхатън паркинга почва от 20 долара на час.*** *** до Солун и виж колко е хем града е наполовина на София.Много ревете. И се стискате. Излишно.
151
9
 
4
 
! Отговори
Край преди 6 години
Как нямаш безплатна алтернатива - всеки човек с куха глава трябва да има БЕЗПЛАТНА алтернатива за паркиране - твоята е в двора на НАДИН в Нови Искър. Закарай си барутника там и даже ще ти платят 250 лева.