Новости в градския транспорт: Табла и видеонаблюдение

Готви се ремонт на трасето на трамвай №5, посочи Евгени Крусев
21 фев 2018 12:30, Красимир Ангелов
32
Новости в градския транспорт: Табла и видеонаблюдение
Снимка: Булфото

220 нови електронни табла и видеонаблюдение по спирките ще бъдат част от подобренията за градският транспорт в София, обяви заместник-кметът по транспорт в Столична община Евгени Крусев пред Радио "Фокус".

Целта е да се подобри чувствително качеството на услугата в София по най-натоварените направления.

"Ще бъдат рехабилитирани основни трасета като най-големият компонент по проекта "Интегриран градски транспорт" е реконструкцията и рехабилитацията на трамвайното трасе по бул. "Цар Борис II"“, маршрута на трамвай №5. Основната цел е да се постигне модернизирано трасе с изцяло нови нископодови, климатизирани трамвайни мотриси и скоростта на придвижване да се увеличи. Съответно хората да получат по-комфортна и по-конкурентноспособна услуга", подчерта Евгени Крусев.

Той допълни, че предстои и реконструкция на трамвайното трасе по ул. "Каменоделска", с която ще започнат ремонтите. В момента текат процедури по избор на изпълнител и се очаква строежите да започнат през лятото, уточни Евгени Крусев.

По време на ремонтите ще се ползва заместващи автобусни линии.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Става по-зле защото много се краде.
27
1
 
11
 
! Отговори
Мафия преди 6 години
След всеки ремонт или "рехабилитация" става по-зле. Затова после е нужен нов ремонт или "рехабилитация" и съответно се присвояват пак едни пари - модела Мафиянски в действие.
26
1
 
7
 
! Отговори
Dede преди 6 години
грозни ръждясали жълти светофари, грозни табла на спиркитене се сещам за нещо красиво
25
0
 
9
 
! Отговори
Всъщност преди 6 години
трасето на трамвай 5 е едно от най-скоростните и добри трамвайни трасета в София, такава беше и велоалеята покрай булеварда, преди общината да реши да "обнови" и "ремонтира". След ремонта двупосочната велоалея стана еднопосочна, колите започнаха да паркират по тротоара, а розите, които радваха софиянци от години - изчезнаха. Трамвайната линия в момента е отделена от платното и още със създаването си е била обградена със зелена ограда, сега тази ограда е почти съсипана, след ремонта ...съвсем
24
2
 
3
 
! Отговори
vlady преди 6 години
По ТМ5 в пик се движат 15 коли, по ТМ7 - 17 съответно с 25 PESA и новите трамваи могат спокойно да се осигурят коли за двете линии дори да се отделят два вагона за безмисления в този вид въздуховоз 1.
23
2
 
6
 
! Отговори
Жоро преди 6 години
първо направете навес на спирка -Ручей- на тролея в посока Бъкстон
22
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато такива като Фандъкова и Крусев решават какво да става в София, все така по-зле ще става, както е през последните години.
21
2
 
7
 
! Отговори
До трафалгар преди 6 години
Нови трамвай???? Я обратно в начален курс в училище!
20
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя Селинджър Курсев, кой го домъкна от Червен бряг? Там на половин час минава по някоя каруца, той ще оправя транспорта?????? Явно е онази сополивата пейзанка Картофената принцеса. Ето защо София се презастроява, не се строят паркинги, а трябваше да има вече построени, те също носят пари. Но по-лесно за тези от СО е да намажат улиците с боя и да взимат пари за зони. Защо се назначава такава селяния, не се ли разбра, нищо няма умно да направят.
19
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Я каква дума са измислили за присвояването на народни пари - рехабилитация!
18
0
 
9
 
! Отговори
а там какво и кога преди 6 години
ако Някой му е скучно да попътува събота и неделя със 66 или 63 до Алеко или до Златните мостове и обратво
17
7
 
3
 
! Отговори
65 преди 6 години
До анонимен18 _Ей Андрешко скапан.Ще глобяваш контрольора, а колко пъти го защити от *** без билет.Нема такава овча държава.Сега камери да има в градините.Не камери ,а повече персонал.Сутрин си оставят децата на ,,насилниците и хоп на протеста ,,не на насилието.Смешно нали,и тъжно
16
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-хубаво ще е да оправят и самия булевард "Цар Борис III" (а не Втори, както е в статията!). Тези павета ("паметници на културата" според Вежди Рашидов) съсипват колите, а и хората в тях! Срамота за столица от 21 век!
15
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз пък предпочитам да има видео-наблюдение вътре в самите автобуси, трамваи и тролеи. И когато някой контрольор не провери даден брат'чед, веднага да се сигнализира, да се изгледа записчето и контрольорът да бъде санкциониран за расова дискриминация на българите.
14
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Следващия кмет на София ще е от Куртово Конаре.
13
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хората изпратиха автомобил в космоса за 90 милиона долара, а електронната система система на столична община за таксуване на пътници в градски транспорт струва 40 милиона евро...
12
13
 
11
 
! Отговори
трафалгар преди 6 години
до преди 5 години софия нямаше нови трамвай, тролейбуси и автобуси...има метро и нещата бавно се променят и подобряват. няма как в държава със средна запалта 700 лв. да има има транспорт като в берлин и лондон. че се краде обаче е факт!
11
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те не могат да накарат *** мауглита да не храчат по пода,да не пушат цигари и да не дълбаят седалките с ножове докато се транспортират нанякъде та чак камери и табла ще им слагат.Живеят в някакъв измислен свят.
10
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крусев, имаш безплатна карта за цялата градска мрежа, слез от служебния и се качи на трамвая. Мисли за онези дето ти плащат заплатата.
9
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След ремонта ще е същото положение, хората ще остават по спирките защото крадците от ГРОБ са поръчали само 13 трамвая, при положение че сега се движат 18. Паричките от спестените бройки вече са си ги разпределили по джобчетата.