Знамената на Българското опълчение – за 3 март в НВИМ

Входът на музея за националния празник ще бъде свободен
26 фев 2018 11:00, Красимир Ангелов
12
Знамената на Българското опълчение – за 3 март в НВИМ
Снимка: Булфото

В чест на 140-ата годишнина от Освобождението на България посетителите на Националния военноисторически музей ще имат уникалната възможност да видят оригиналните знамена на Българското опълчение, сред които е и Самарското знаме.

Светините – символ на стремежа на българския народ към свобода, ще бъдат експонирани на 3 март, когато музеят традиционно ще работи с вход свободен за постоянната хронологична и външната си експозиция, съобщиха от институцията.

Оригиналните знамена на Опълчението, пренесли през десетилетията героизма на българите и устрема на народа за извоюване на свободата, са пет на брой. Най-популярните са Самарското знаме, връчено на 3-та опълченска дружина, и знамето на Горнооряховските въстаници, ушито за Априлското въстание и връчено на 4-та дружина по време на Руско-турската война. Това са и единствените две знамена, участвали във войната и развявани в кръвопролитните боеве при Стара Загора, Шипка и Шейново.

Знамената на 1-ва и 2-ра дружина са ушити по поръчение на Добродетелната дружина, а със средства на българската общност в гр. Киев е изработено знамето на 5-а дружина. Те не са участвали в бойни действия по време на Руско-турската война, но се развяват като знамена на Опълчението на военния парад в Пловдив на 30 август 1878 г.

Въпреки че само две от тях са свидетели на героизма на българите по пътя към свободата, всичките пет имат своя боен път. След Освобождението те стават знамена на Българската земска войска и участват във войните за национално обединение.

Знамената, с изключение на Самарското, което ще е изложено само и единствено на 3 март, ще бъдат експонирани и достъпни за публиката до 11 март в работните дни на музея.
 


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
4
 
! Отговори
майка България преди 4 години
никой нищо не ни е дал даром ние сме воювали за свободата си и използвали момента да се освободим ако не бяхме ние Българите сътворили чудеса от храброст войната можеше да има друг обрат
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 8:Грях е че си издигнал най-голямия паметник на чужда окупационна армия в столицата на България, чиято заслуга и до ден днешен не ясна нито на Кремъл, нито на Позитано, а същевременно спомена за загиналите хиляди опълченци е забутан някъде в музея.
9
0
 
5
 
! Отговори
Пазят ни преди 4 години
Българското опълчение печели войната .Планината докладва *** приближат важния проход..Кой го охранява питат от горе.Българите браво така трябваПАзете ги ..
8
8
 
3
 
! Отговори
дядомраз преди 4 години
И приятелският ми съвет към всеки който реши да гаври Русия затуй ,че ни е освободила да знае,че се гаври с кръвта на много хора,а това е лошо и бог ще ви потърси сметка.Определено вие не вярвате в него но все пак да знаете,че е грях.
7
6
 
5
 
! Отговори
до 1 от дядо мраз преди 4 години
Патриот съм но е глупаво да се твърди,че опълченците са ни освободили.Та те са били само шепа доброволци явили се по ***,облечени,обучени,въоръжени и командвани от руски офицери.А светинята,Самарското знаме ни е подарено от жителите на град Самара,от Русия. Много глупости се говорят относно освобождението от турско робство.Много негативни коментари за Русия и безспорната й роля за това. Срам ме е от тези неща! Пред бога и пред паметта на хилядите загинал солдати ме е срам!
6
0
 
5
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
Ердоган ще го отведете ли да ги види ?
5
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
03.03.2018г - 100 години от капитулацията на Русия пред царство България.03.03 е нарочно избрана от Васил Радославов за капитулацията на Русия пред България в отговор на всички злини сторила Русия на скъпото ни Отечество.Ако Македония бъде приета в ЕС то това трябва да стане пак на някой 3-ти март в отогвор пък на откъсването й от България, което дело е организирано от главния враг на България - Русия.
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Финландското знаме къде е?Нали 1200финландци са ни освободили,аха и един японски самурай,превзел Плевен?Та къде е и Японското знаме?
3
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз се чудя кога най-после ще съборим тези грозотии на червената окупационна върхушка...
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хм!
1
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вечна слава на българските опълченци освободили България от турско иго !........и останали без паметник в столицата София, но затова пък си имаме най-голямия паметник на съветската армия, която щяла да спаси българските евреи !!!