BG лукс: ?250 000 за апартамент в София! За къща – ?450 000!

Расте интересът към големите жилища, показва статистиката на брокерите
13 мар 2018 07:11,
200
BG лукс: ?250 000 за апартамент в София! За къща – ?450 000!
Снимка: Reuters

Цените на лукс имотите в София продължават да нарастват. Луксозните апартаменти вече се продават за четвърт милион евро. Къщите от категория "разкош" се търгуват за над половин милион евро. 

До 250 000 евро стига средната цена на тристаен апартамент в София от средно висок и висок клас.

За двустайно луксозно жилище цените са от 145 000 до 180 000 евро, а за лукс къщи средната цена надхвърля 450 000 евро. Цените са с ДДС, като включват и парко място, уточняват брокери, цитирани от "Труд".

Цените на жилищата в София от средно висок и висок клас са нараснали със 7% през 2017 г. Те варират в широки граници между 1000 и 1600 евро за кв. м. с включен ДДС, като зависят от допълнителните характеристики на имота и заобикалящата го среда.

Наемите на луксозни апартаменти са между 900 и 1100 евро за дом с две спални, и 1300–1600 евро, ако е с три спални. При къщите равнището на наемите е около 1900 евро на месец.

Според брокерите, и през тази година цените на имотите от висок клас ще останат стабилни.

Те наблюдават промени в търсенето на жилищата. Интересът към тези с две стаи намалява, но се увеличава този към тристайните апартаменти и къщите.

Жилищата "в строеж" продължават да се купуват преимуществено – към края на миналата година делът им достига 58% от всички сделки. Запазва се и активното строителство на нови жилищни проекти. Техният брой нараства до 2 800 жилищна, които предстои да бъдат завършени.

Към началото на годината предлагането в разглеждания сегмент регистрира 12% ръст, или общо 7 900 жилищна, концентрирани в 70 проекта.

Лукс имотите се търсят най-вече за собствени жилища, показват данните на брокерите. Луксозните апартаменти и къщи за собствено ползване представляват 75% в сравнение с тези, закупени с цел инвестиция.

Купувачите, използвали банково финансиране за реализиране на покупката и тези, които са вложили изцяло собствени средства се делят на половина. Районите, към които купувачите проявяват най-голям интерес, са около

Бизнес Парк София, както и кварталите "Кръстова вада" и "Витоша".

Брокери от Colliers прогнозират забавяне на покупките на жилища на етап "в строеж ", в резултат на големия брой проекти, които предстои скоро да бъдат завършени. Делът на имотите в луксозния сегмент, придобити с инвестиционна цел, ще се запази. Нови потенциални зони за развитие на пазара на лукс жилища се оформят в посока на изток от София – Лозен, и на югозапад – Владая.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
162
0
 
2
 
! Отговори
човек в строителство преди 6 години
До hm...Брей, още един на държавна ясла. Всички т.н Инвеститори са приближени до властта, за това държат такива надценки, защото трябва да си изперат парите някъде и не им пука дали ще го продадат или не. Защо като сме такива бедни не направите висок данък при втори или трети имот или Цветанчо само краде, не обича да плаща особено пък данъци?!
161
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А заплатите са 500лв.
160
0
 
8
 
! Отговори
От провинцията преди 6 години
Идаааааа, продавам нивите на село и купувам петстсаен в Лозенец!
159
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бе някои викаха ,че цената в София била нереална и щяла да стане 250-300 евро. Тя пък взе,че стана 2000-3000 евро м2. Вие не разбрахте ли, че България е абсурдна държава и икономическата логика не важи.Няма да се учудя, ако ударим в земята цените в Ню Йорк и то в Манхатън и Сан Франсиско.
158
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лошите комунисти строяха по 70 хил жиллища годишно, в уредени квартали и ги продаваха по себестойност. Сега, при демокрацията, се строят по 7 хил. жилища годишно, от които половината по курортите, а другата половина в нивите или междублоковите пространства и се продават в пъти по скъпо от себестойноста си. Иначе теглят милиарди кредити да боядисат лошите соц панелки, ако вместо това с тези пари държавата строеше жилища, нямаше да има имотен балон
157
1
 
5
 
! Отговори
По-по-най преди 6 години
".."Кръстова вада" и "Витоша"" - всички столичани в повече, загробват черните парици от дедовите нивя в тия клоаки, дето за да се облекчиш, пак клякаш над дупка. Жалко! :(
156
1
 
8
 
! Отговори
БАЛОН, БАЛОН, БАЛОН преди 6 години
Балонът скоро ще се спука понеже:- тази година излиза много ново строителство- ръст на лошите кредити, банките очакват повишаване на лихвите и леко затягане на кредитирането- много празни жилища, въпреки че всеки се бута да е в СофияВсяка цена, чиято 30 ипотечна вноска не може да се покрие с месечните наеми е БАЛОН.
155
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До TOTOБързо търсене из сайтовете за имоти - китно алпийско селце на 5 км от Кемптен, Германия, с инфраструктура и училища, болници, всичко каквото ти трябва, - 450 хил. евро; природа-красота; има много работа в района!------------------- Има, да, разнасяш халби бира и пържени картофи 24/7 и си изплащаш къщето след има-нема 96 години.
154
6
 
4
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 6 години
До hm...Средният Ханс плаща по 3-4000 лева данък на месец - за да е добре Германия... Средният Георги плаща 300-400лв на месец, ако ги плати изобщо :)------------------А средния Сергей колко плаща и как живее в путинската клоака?
153
11
 
7
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 6 години
До АнонименКолеги, не сме малки деца, нека да си кажем истината. За парите които се изкарали с труд си купувате жилище в столицата на най-бедната държава в ЕС, столицата с най-замърсен въздух, с най-лош транспорт. Защо трябва да давате дори 1 евро!?------------------Защото това е МОЯТА страна и МОЯТ град бе, Защото тук съм си у дома. Защото на 20-30 км са родните къщи на родителите ми. Защото имам ски писти, езеро, 3-4 минерални бани и всичко на 20 мин с кола.
152
0
 
9
 
! Отговори
Има балъци... преди 6 години
Къща в Скандинавия сред природата - чисто и красиво, е под 250000
151
1
 
14
 
! Отговори
Дзъ преди 6 години
много яко...купувайте с инвестиционна цел - не спирайте. А когато анблок се пуснат хиляди архитектурни недоразумения по бившите ливади и спалните комплекси на София ще седите с листовки в ръка по кръстовищата в търсене на наематели...
150
6
 
10
 
! Отговори
Леле преди 6 години
Да дадеш толкова пари в мангалиария заобиколен от тъмни подозрителни субекти вместо супер просторен апартамент заедно с нови уреди за 150000 евро на запад???
149
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам в България,но в някои страни се продават системи за събиране на дъждовна вода и се поставя на къщата,с тази вода поливат градината си или я използват за други нужди,без пиене.Като си поставите и собствена система за производство на ток ще се откачите и ще си спестите средства.
148
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колеги, не сме малки деца, нека да си кажем истината. За парите които се изкарали с труд си купувате жилище в столицата на най-бедната държава в ЕС, столицата с най-замърсен въздух, с най-лош транспорт. Защо трябва да давате дори 1 евро!?
147
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един от най-опитните ни и дългогодишни архитекти в България си построи огромна къща от естествени природни материали - камък,дърво и глина,кал,слама,използвайки знанията си и знанията на предците ниВярвате или не но тези материали са по-добри,защото са естествени,глината изолира добре къщата и в същото време "диша",т.е. въздухът е сто пъти по-добър вътре,по-добър от каквито и да е синтетични материали.Тухлата също е добър материал.С собствен ток и водаНа запад,замаска с глина струва адски скъпо
146
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 154Сестра ми и семейството й емигрираха в САЩ със зелена карта.Една година живяха в апартамент, като се устроиха веднага си купиха къща.Най-престижните квартали се състоят от къщи.А тук купуват маломерни апартаменти по 50 кв.м/на мен само холът ми е 36 кв.м/ и се мислят за върха на сладоледа щото били в Лозенец.А че няма къде да паркират,че слушат всяко действие на съседите,че трябва да се съобразяват понякога с десетки други семейства за съдбата на общият Блок,явно не ги интересув
145
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Уважаеми брокери, ставате смешни. Знам, че не ви пука, всичко е в името на печалбата, но овярвайте ми няма дапостигнете повече тези резултати. Искате не искате ще трябва да предлагате на пазарни цени, а те не са такива, каквито вие посочите, а такива, каквито купувачът може да си позволи.
144
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЕДНА ОТ НАРОДАДа избягат,означава да се предадем.Чак толкова не е лошо,може да се живее и в близките села или вилни зони и със собствена градина.Възрожденците как са строили къщи?Къща може да се построи и от камъни,дърво,кал,слама,естествени материали без химия и евтино струваща.Проблем е липсата на работни места и ниските заплати,но ако се мигрира в страната и този проблем може да се реши.
143
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До hm 144"Не си давам къщата на село и за най-луксозният софийски апартамент."Много ясно - къща > апатамент. Само в България блоковете са символ на "гражданинЪ"