BG лукс: ?250 000 за апартамент в София! За къща – ?450 000!

Расте интересът към големите жилища, показва статистиката на брокерите
13 мар 2018 07:11,
200
BG лукс: ?250 000 за апартамент в София! За къща – ?450 000!
Снимка: Reuters

Цените на лукс имотите в София продължават да нарастват. Луксозните апартаменти вече се продават за четвърт милион евро. Къщите от категория "разкош" се търгуват за над половин милион евро. 

До 250 000 евро стига средната цена на тристаен апартамент в София от средно висок и висок клас.

За двустайно луксозно жилище цените са от 145 000 до 180 000 евро, а за лукс къщи средната цена надхвърля 450 000 евро. Цените са с ДДС, като включват и парко място, уточняват брокери, цитирани от "Труд".

Цените на жилищата в София от средно висок и висок клас са нараснали със 7% през 2017 г. Те варират в широки граници между 1000 и 1600 евро за кв. м. с включен ДДС, като зависят от допълнителните характеристики на имота и заобикалящата го среда.

Наемите на луксозни апартаменти са между 900 и 1100 евро за дом с две спални, и 1300–1600 евро, ако е с три спални. При къщите равнището на наемите е около 1900 евро на месец.

Според брокерите, и през тази година цените на имотите от висок клас ще останат стабилни.

Те наблюдават промени в търсенето на жилищата. Интересът към тези с две стаи намалява, но се увеличава този към тристайните апартаменти и къщите.

Жилищата "в строеж" продължават да се купуват преимуществено – към края на миналата година делът им достига 58% от всички сделки. Запазва се и активното строителство на нови жилищни проекти. Техният брой нараства до 2 800 жилищна, които предстои да бъдат завършени.

Към началото на годината предлагането в разглеждания сегмент регистрира 12% ръст, или общо 7 900 жилищна, концентрирани в 70 проекта.

Лукс имотите се търсят най-вече за собствени жилища, показват данните на брокерите. Луксозните апартаменти и къщи за собствено ползване представляват 75% в сравнение с тези, закупени с цел инвестиция.

Купувачите, използвали банково финансиране за реализиране на покупката и тези, които са вложили изцяло собствени средства се делят на половина. Районите, към които купувачите проявяват най-голям интерес, са около

Бизнес Парк София, както и кварталите "Кръстова вада" и "Витоша".

Брокери от Colliers прогнозират забавяне на покупките на жилища на етап "в строеж ", в резултат на големия брой проекти, които предстои скоро да бъдат завършени. Делът на имотите в луксозния сегмент, придобити с инвестиционна цел, ще се запази. Нови потенциални зони за развитие на пазара на лукс жилища се оформят в посока на изток от София – Лозен, и на югозапад – Владая.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
4
 
12
 
! Отговори
Гаро Налбантов преди 6 години
На всеки имот купен от чужденец и на всеки 3 ти и повече имоти купени от българи да се слага данък 0т 10% от пазарната стойност на имоте ,който да се заделя във фонд за държавно строителство на апартаменти за млади семейства на преференциални -нормални цени като за честно работещи хора....
121
1
 
6
 
! Отговори
TOTO преди 6 години
До hmНали Баце ни повече към светлото бъдеще, ние искаме да се сравняваме с по-богатите, а не с тези от гетото. Ако ще се успокояваме, че е нормално да си беден и да се благодарим, че сме живи, не разбирам защо ни трябва Парламент, правителство и държава. Да ги закриваме и да се самоубиваме дружно викам аз...Стига вече комунистически лозинги как може да сме бедни, ама поне сме патриоти, демократи, за родину, за Сталину и т.н.Ние искаме да живеем като в Германия, не като в Сибир!
120
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мутренското ново строителство - китайска арматура,турски гипс,да има асаньор е голям джакпот.Наскоро при подобна сграда във Враца,хвръкна целлия покрив при малко по силен вятър..
119
4
 
10
 
! Отговори
hm преди 6 години
Това са луксозни имоти! Преди просто не е имало такива, защото не е имало кой да ги купи. Това не е за обикновения човек. Има си панелни блокове по 500 евро квадрата... има и жилища извън София... То бива фантазии, ама хора работещи за 600лв (каквито са 90% от хората в България, ако питаме троловете на БСП) не е нормално да се надяват на такива имоти :)
118
0
 
13
 
! Отговори
1123 преди 6 години
Маймуните купуват сега ;)
117
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Рядко ходя в София, но последните пъти ми прави още по-лошо впечатление. Около Лъвов мост пълно с глутници от араби, нигерийци и афганистанци, тук-таме някой бял англичанин пияндурник. По Витошка само джендърчета и мутреси.
116
1
 
14
 
! Отговори
Така е преди 6 години
До сравнениеВ Чехия на 60 км от Германия в едно бивше миньорско градче си взеха приятели обзаведен от -до апартамент за 14 хиляди Евро!
115
0
 
28
 
! Отговори
TOTO преди 6 години
Бързо търсене из сайтовете за имоти - китно алпийско селце на 5 км от Кемптен, Германия, с инфраструктура и училища, болници, всичко каквото ти трябва, - 450 хил. евро; природа-красота; има много работа в района!Нова къща, на замазка, висящи кабели, същата квадратура като немската, кв. Малинова долина, София - 810 000 ЕВРО!Мирише на нещо, но не се сещам на какво точно...
114
2
 
21
 
! Отговори
Доньо Пънт преди 6 години
До АнонименВ София повече от 48 часа не мога да издържа.
113
1
 
18
 
! Отговори
Дарвин философ преди 6 години
В Молдова-Кишинев имотите са също мега скъпи .В страни кадето няма реална борсова икиномика и банковата среда е мътна, единствено имота е средство за влагане на парите .Това е цялата истина.Бизнеса ти може да го вземат мутрите на НАП ,а парите в банката мошенниците и да побегнат в Сърбия...
112
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В северозапада има къщи за по 3-5 хиляди. Двуетажни с двор, летна кухня и други сгради. На мен ми предлагаха две къщи с общ двор и гараж за 8 хиляди.
111
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Т.е. в нашата страна се случва това, което се случва в джунглата. А това е така, защото държавата е абдикирала или като го каза Тодор Колев - мафията си има държава. Ножицата в доходите се отваря все повече, властва в хората отчаяние, безнадежност и чувство за безнаказаност. В такава една ситуация обикновено идва 1917 г., но аз мисля, че в страната не съществува потенциал за това. Освен това ЕС и НАТО никога не биха допуснали това да се случи. Затова и нашите Калинки слушкат и изпълняват...
110
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Конкурираме се вече с цените на имотите в Лас Вегас.Велики сме.Даже след време ще бием рекорда в цял свят за най скъпи имоти.
109
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Думите "висок клас" и "София", могат да са в едно изречение, ако никога не си напускал границите на милата ни татковина.
108
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според мен България ще продължава да се гетоизира и то в геометрична прогресия. Всички знаят какво имам предвид. Ще има огромни проблеми с престъпността и хората ще бъдат принудени да живеят нагъсто и най-често в затворени комплекси, за да се пазят по-добре с по-малки разходи. Това ще доведе да силно сегментиране на жилищния пазар - много скъпи жилища в затворени комплекси и от друга страна жилища почти без пари в страната. И сега в някои села ще си купите къща с около декар двор за 5-6к лв.
107
2
 
24
 
! Отговори
Чичка преди 6 години
До Анонимен 116Вярно е - в Германия си е скъпо, заплатите са високи, данъците са високи, жилищата са скъпи... и живота също е хубав, спокоен, въздуха е чист, улиците също, транспорта е уреден, училища, градини. Абе кажи Германия и спри до там, живял съм там - няма база за сравнение. Струва си всяко евро там. А тук като няма нищо общо защо да струва?
106
1
 
13
 
! Отговори
Емилиян Станев преди 6 години
анюнимен: "По-противно място за живеене от София НЯМА!!! Като те видят,че си с Варненска регистрация се нахъсват още повече."бацка, замени София с Варна и варненска регистрация с толбухинска (ТХ). Ко станА? Картинката май стана още по-грозна?
105
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къща с 12 стаи за 25к? в Германия - само в мечтите. Не заблуждавай, хората!Германия е подложена на огромна имиграция и вследствие на това жилищният пазар на страната се намира под жесток натиск. На практика проблеми с намиране на достъпен наем има навсякъде в страната. Цените разбира се са много различни, но в градовете 2.5к - 3.5к ? за кв.м са нещо за съжаление съвсем обичайно.За самите германци притежаване на собствен дом много често вече е непосилна мечта.
104
1
 
27
 
! Отговори
Чичка преди 6 години
Винаги се чудя на брокери със съмнително образование и още по-съмнително неинтелигентен външен вид как прокламират, че в България цените били най-ниски. Здравееейййй, ами България е на последно място в ЕС и по-назад от някои, които не са там и пак са в Европа. Е какви да са тогава? Погледнете само градоустройството на какъв хал е? Ми то Факултета е по-малко шарен. Сгради - криви, кръгли, триъгълни, набутани една в друга, без намек дори за парк, транспорт, градини, училища. Бе вие луди ли сте?
103
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Многото шарани са от тези, дошли сравнително скоро, намерили са някаква работа за 2000-2500-3000 и хайде вече да си "купим" апартамент за 200к евро. Като се върнат на гости в провинцията само разправят за апартамента си.