BG лукс: ?250 000 за апартамент в София! За къща – ?450 000!

Расте интересът към големите жилища, показва статистиката на брокерите
13 мар 2018 07:11,
200
BG лукс: ?250 000 за апартамент в София! За къща – ?450 000!
Снимка: Reuters

Цените на лукс имотите в София продължават да нарастват. Луксозните апартаменти вече се продават за четвърт милион евро. Къщите от категория "разкош" се търгуват за над половин милион евро. 

До 250 000 евро стига средната цена на тристаен апартамент в София от средно висок и висок клас.

За двустайно луксозно жилище цените са от 145 000 до 180 000 евро, а за лукс къщи средната цена надхвърля 450 000 евро. Цените са с ДДС, като включват и парко място, уточняват брокери, цитирани от "Труд".

Цените на жилищата в София от средно висок и висок клас са нараснали със 7% през 2017 г. Те варират в широки граници между 1000 и 1600 евро за кв. м. с включен ДДС, като зависят от допълнителните характеристики на имота и заобикалящата го среда.

Наемите на луксозни апартаменти са между 900 и 1100 евро за дом с две спални, и 1300–1600 евро, ако е с три спални. При къщите равнището на наемите е около 1900 евро на месец.

Според брокерите, и през тази година цените на имотите от висок клас ще останат стабилни.

Те наблюдават промени в търсенето на жилищата. Интересът към тези с две стаи намалява, но се увеличава този към тристайните апартаменти и къщите.

Жилищата "в строеж" продължават да се купуват преимуществено – към края на миналата година делът им достига 58% от всички сделки. Запазва се и активното строителство на нови жилищни проекти. Техният брой нараства до 2 800 жилищна, които предстои да бъдат завършени.

Към началото на годината предлагането в разглеждания сегмент регистрира 12% ръст, или общо 7 900 жилищна, концентрирани в 70 проекта.

Лукс имотите се търсят най-вече за собствени жилища, показват данните на брокерите. Луксозните апартаменти и къщи за собствено ползване представляват 75% в сравнение с тези, закупени с цел инвестиция.

Купувачите, използвали банково финансиране за реализиране на покупката и тези, които са вложили изцяло собствени средства се делят на половина. Районите, към които купувачите проявяват най-голям интерес, са около

Бизнес Парк София, както и кварталите "Кръстова вада" и "Витоша".

Брокери от Colliers прогнозират забавяне на покупките на жилища на етап "в строеж ", в резултат на големия брой проекти, които предстои скоро да бъдат завършени. Делът на имотите в луксозния сегмент, придобити с инвестиционна цел, ще се запази. Нови потенциални зони за развитие на пазара на лукс жилища се оформят в посока на изток от София – Лозен, и на югозапад – Владая.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според доклад на Световната банка 25 процента от жилищата в София са необитаеми.Освен това има много самотни живущи възрастни хора,които ще освободят апартаменти като починат.Освен това мит е,че имало голяма миграция на българи в София-има голяма емиграция на българи в чужбина.И жилища се купуват не от хора,които да живеят в тях,а с цел инвестиция.Ама тази инвестиция трябва да носи пари и рано или късно това жилище ще излезе на пазара.И в един момент балонът ще изгърми.Много силно.
101
1
 
12
 
! Отговори
Чичка преди 6 години
До БезидеенТи щом имаш толкова и не знаеш какво да ги правиш, където и да ги набуташ ще ги загубиш. Най-добре ги закопай под някой орех и ги поливай и тори редовно. Може и да покарат?
100
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато има балъци -комплексари ще има продавачи -тарикати .Комплексарството е голям зор !:
99
8
 
7
 
! Отговори
Безидеен преди 6 години
Имам 300 000евро, моля дайте идея в какво да ги инвестирам, че не вярвам на банките и не искам да ги държа в тях! Благодаря!
98
2
 
34
 
! Отговори
Чичка преди 6 години
Цените на жилища в София са цинично, вулгарно високи. Драги продавачи, не мислите ли че вече постигнахте достатъчно противен и отблъскващ вид на една сделка преминаваща всяка реалност. Еми съжалявам, но София не е Европа, не е дори Западната част от Източна Европа, че дори и за Източна малко със срам трябва да се подходи. Няма как да стигнем Прага - защо ли - ами заради 100 неща - култура, общество, перспектива, планиране, отговорност и още много много. Та и цените само в мечтите.
97
0
 
18
 
! Отговори
извод преди 6 години
измекярите забогатяват за сметка на нас - пчеличките.
96
10
 
5
 
! Отговори
сравнение преди 6 години
В Германия къща с 12 СТАЙ на 15 км до голям град и 500 м до магистрала струва 25 000 евро закупена от младо българско семейство с 3 ДЕЦА.
95
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-противно място за живеене от София НЯМА!!!Колкото пъти съм ходил по работа там,съм си затвърждавал това мнение за града.Още с влизането трябва да си заключа вратите на колата,за да не ме изкарат от нея на някой светофар или да отвори някой *** вратата и да ми открадне чантата например.Хората са невероятно нагли и противни.Като те видят,че си с Варненска регистрация се нахъсват още повече.Не бих живял там и да ми подарят апартамент даже.
94
1
 
10
 
! Отговори
хитър петър преди 6 години
Продавам 90кв. панеляк 86-ти набор в София за 90 еврака! Айде на офертата! Местя се под наем и чакам големия СРИВ, за да си купя нова тухла в Драгалевци примерно..
93
2
 
12
 
! Отговори
Брокер от БАН преди 6 години
Какво, не ви ли харесва светлото арабо-афганистанско бъдеще на СФ, та триете? За неразбралите - след 10 години - гето в центъра около Банябаши джамия, с вероятност към 85-90%. На бас?
92
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Софийска баницаче има хора с такива доходи - има, и по-малко от тях доходите им са от заплата, а от бизнес, но какъв процент от София са? Погледни през прозореца и виж какви коли карат масовите хора, ако си на грешното място виж статистика за автоапрка в българия виж статистика за средната работна заплата, ако щеш локализирай до София само и пак ще видиш, че има хора, които печелята(дори и честно), но не са толкова много, че да се притеснява някой, че ще остане бездомен, особено в БГ.
91
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има две категории хора които купуват в момента бъдещи кредитни роби за 30 години, и наистина богати които не виждат в какво по-смислено могат да си вкарат парите. Вторите (често възрастни) яко прецакват първите (често млади) да плащат нереални цени за мухлясали дупки. Ако нещата бяха наред, богатите трябваше да инвестират в бизнес който създава работа, а бедните нямаше да изнемогват да си плащат вноските. Жалка история е просто.
90
2
 
24
 
! Отговори
Брокер от БАН преди 6 години
Задача за 3-ти клас: При намаляващо ВСЯКА ГОДИНА с 60 000 население, двойно по-голяма емиграция, и почти завършилото вътрешно преселване (всички по-млади - в София), колко още ще чакате ръст да питам? Възможни отговори: а) 2 години б) 2,5 години в) 3 години. Джокер требе ли ви?
89
1
 
12
 
! Отговори
до Рентиер преди 6 години
Да, нямам ги. Иначе нямаше да си пиша с тебе, защото докато ти рентиерстваш в тази кална, усойна, задимена ***!, щях да живея скромно но комфортно някъде на тихоокеанското крайбрежие.
88
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България след 30 години ще е под 5 милиона половината от които роми. Тези имоти след време ще струват жълти стотинки. Не се набутвайте.
87
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"двустайно" и "луксозно" едновременно. Как нещо с хол и кухня на едно и една стая от 10 кв метра за спане може да е луксозно. Надувайте- надувайте, ама май изидшате.
86
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оня ден ми изпадна една такава къща за около 450 хиляди долара и понеже тръгнах да се пазаря да смъкна -20-30 хилядарки и я изпуснах. Сега не се знае кога пак ще ми падне такъв имот, че голямо търсене на такива имоти, малко предлагане. Ще ми скъсат ръцете да продам 50 квадрата панел в младост за 86 хиляди евро, но чакам още малко да се вдигнат цените.Вярвате ли ми?! Май не, а? А статията с какво Ви изглежда по-достоверна?
85
2
 
24
 
! Отговори
... преди 6 години
Ако имам 250000 еврака моментално си купувам еднопосочен за Мали и се махам от тази ***! Трябва да си много Т Ъ П за ги дадеш за апартамент в Бг!
84
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стоката струва толкова, колкото е склонен да даде купувачът!
83
1
 
8
 
! Отговори
123 преди 6 години
Статията е...смешна!Могат да се продават/предлагат десетки хиляди такива - за такива пари, но колко са продажбите на същите ???