BG лукс: ?250 000 за апартамент в София! За къща – ?450 000!

Расте интересът към големите жилища, показва статистиката на брокерите
13 мар 2018 07:11,
200
BG лукс: ?250 000 за апартамент в София! За къща – ?450 000!
Снимка: Reuters

Цените на лукс имотите в София продължават да нарастват. Луксозните апартаменти вече се продават за четвърт милион евро. Къщите от категория "разкош" се търгуват за над половин милион евро. 

До 250 000 евро стига средната цена на тристаен апартамент в София от средно висок и висок клас.

За двустайно луксозно жилище цените са от 145 000 до 180 000 евро, а за лукс къщи средната цена надхвърля 450 000 евро. Цените са с ДДС, като включват и парко място, уточняват брокери, цитирани от "Труд".

Цените на жилищата в София от средно висок и висок клас са нараснали със 7% през 2017 г. Те варират в широки граници между 1000 и 1600 евро за кв. м. с включен ДДС, като зависят от допълнителните характеристики на имота и заобикалящата го среда.

Наемите на луксозни апартаменти са между 900 и 1100 евро за дом с две спални, и 1300–1600 евро, ако е с три спални. При къщите равнището на наемите е около 1900 евро на месец.

Според брокерите, и през тази година цените на имотите от висок клас ще останат стабилни.

Те наблюдават промени в търсенето на жилищата. Интересът към тези с две стаи намалява, но се увеличава този към тристайните апартаменти и къщите.

Жилищата "в строеж" продължават да се купуват преимуществено – към края на миналата година делът им достига 58% от всички сделки. Запазва се и активното строителство на нови жилищни проекти. Техният брой нараства до 2 800 жилищна, които предстои да бъдат завършени.

Към началото на годината предлагането в разглеждания сегмент регистрира 12% ръст, или общо 7 900 жилищна, концентрирани в 70 проекта.

Лукс имотите се търсят най-вече за собствени жилища, показват данните на брокерите. Луксозните апартаменти и къщи за собствено ползване представляват 75% в сравнение с тези, закупени с цел инвестиция.

Купувачите, използвали банково финансиране за реализиране на покупката и тези, които са вложили изцяло собствени средства се делят на половина. Районите, към които купувачите проявяват най-голям интерес, са около

Бизнес Парк София, както и кварталите "Кръстова вада" и "Витоша".

Брокери от Colliers прогнозират забавяне на покупките на жилища на етап "в строеж ", в резултат на големия брой проекти, които предстои скоро да бъдат завършени. Делът на имотите в луксозния сегмент, придобити с инвестиционна цел, ще се запази. Нови потенциални зони за развитие на пазара на лукс жилища се оформят в посока на изток от София – Лозен, и на югозапад – Владая.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В центъра стана кофти за живеене и много хора се опитват да го напуснат, а са вложили много пари. Хората с пари, няма да си купят никога нещо да живеят сред мръсен въздух, задръствания и т.н. Повечето бизнесмени и един заврян зет са във Витошките квартали.
81
7
 
6
 
! Отговори
Икономист преди 6 години
Цената на една стока се определя от това колко и искаш, а не от търсенето и предлагането.
80
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Просторен и Слънчев среден апартамент в град Teulada близо до всички удобства. Апартаментът е на третия етаж в сграда без Асансьор. Тя обхваща 90 м2, разпределена в 3 спални, 2 бани, кухня, полезност зона и хол/трапезария. Много достъпни този апартамент е идеален за семейство.75000?
79
0
 
0
 
! Отговори
къде в испания? преди 6 години
До БорисКъде в Испания е купил на тия цени??
78
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цените на имотите изцяло са контролирани от банките. Когато банките се отърват от многото имоти с които се налапаха - тогава ще спрат да дават кредити на раята и цените може пак да се свлекат. А може и не. Зависи от моментния интерес на банковия картел.Единственото сигурно е, че в България не си струва да се инвестира. На тези цени мога да си купя къща на френската ривиера. И няма да ме изядат кварталните песове докато се пазя от калта.
77
6
 
17
 
! Отговори
Иванов6 преди 6 години
Не ви ли е ясно кой купува тези прескъпи жилища - КОРУМПИРАНИТЕ държавни служители!!!!!!!
76
20
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В същност има доста хора, които могат да си ги позволят тея жилища. Но те не пишат коментари под новините. Не ги мислете тях и не мерете само по собствния си аршин. Уж пари няма, а апартаментите купени, по улиците хубви коли, като търсиш почивка - нявсякъде завето.*** вие не сте от тях нали? Затова и тея снизходително-мрънкащо-ехидни коментари.
75
4
 
17
 
! Отговори
хм преди 6 години
Толкова пари за ......мръсен въздух!!!!
74
1
 
25
 
! Отговори
Мен преди 6 години
До Ай, стига, бе!Не го раздуха балона брокерите, раздуха го паникиосаните купувачи след фалита на ктб. Всеки втори реши че трябва да купи апартамент и да го дава под наем. София е пълна с празни апартаменти и след 10-15 години ще се види реалния ефект от това.
73
2
 
3
 
! Отговори
ПУРКО преди 6 години
И ДРУГИ ЕДНИ КАТО НАС ЕДВА СВЪРЗВАЩИ ДВАТА КРАЯ.И ДРУГО-РАЗРУХАТА НА Б.Г. ТРЪГНА ОТ СОФИЯ.КЪДЕ БЯХА СОФИЯНЦИ ТОГАВА КОГАТО СЕ РАЗПРЕДЕЛЯШЕ БАНИЦАТА.
72
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой ще забрани телефонния тормоз на брокери в тази държава най-накрая?Рекламни статии да си пишат колкото искат, на никого не пречат.
71
2
 
35
 
! Отговори
Ай, стига, бе! преди 6 години
Балонът отново се надува - до пръсване - скоро...Брокерите раздухват поредната истерия - за бързи хонорари.На посочените цени и дори по-изгодно можете да закупите отлични имоти в Австрия...
70
0
 
23
 
! Отговори
Ако това не е падане преди 6 години
ГошуТе паднаха -в Банско по 200 евро -преди 900-950 евро на зелено и няма кой да купува,в Надежда и Свобода имаше и по 450 -500 евро а преди вървяха в Надежда по 900 евро- е това не е ли падане на цените ,просто няма покупатели ! Тези които имат пари си купуват в Изток,Лозенец.... и около София ....но това са малък %
69
2
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мечтите на българина:Да отиде да живее и работи в СофияДа си купи апартамент тамДа замине в Англия да работи,за да си плаща вноските по кредита тук
68
31
 
7
 
! Отговори
Гошу преди 6 години
Някои хора чакат от 2009 година да се спука имотния балон и цените да паднат, ама те пък гледай ти, все нагоре вървят.
67
0
 
39
 
! Отговори
kkk преди 6 години
За всеки влак си има пътници, но цените са ненормални, но и за без пари също няма нищо.Ето инфо от собствен опит. През 2016 построих къща ( наех фирма за грубия строеж ).За 255 м2 РЗП (около 200кв чисто на 2 етажа) на ниво шпакловка и замазка ми излезе 70000 Евро изолация 10см, троен стъклопакет, мазилка Баумит и т.н., още 5000 евро проектиране и разни разрешителни. За още около 35000 евро довършителни работи, бани, стаи, плочки и тн...ааа и прилична ограда и пътеки от камък в двора, осветл.
66
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато има балъци , ще има и тарикати. Преди време бях чел пак подобна статия , че някакъв си не знам какъв апартамент му искали един милион евро. Ти можеш и два милиона да му искаш ама няма кой да ти ги даде.
65
1
 
32
 
! Отговори
Новодомец преди 6 години
Много е смешно цените на жилища да гонят европейските а заплатите да са в пъти по-малки. Ние си купихме апартамент във Варна представляващ 2 спални и дневен тракт в затворен комплекс с ТЕЦ и охрана за 64 000 евро. Тези 140 евро за двустаен "лукс" ми се виждат малко надутички... дори и за София.
64
0
 
22
 
! Отговори
Мен преди 6 години
Докато има баламурници да купуват, цените ще растат, това е мили дами и господа реалността. Сега има купувачи а качествени имоти почти няма. Затова и цените са такива. След налкото години пазара ще се нормализира.
63
8
 
14
 
! Отговори
? преди 6 години
В София искаха 2 200 евро за м2 заедно с общите части ,а в Москва цената е 3 000 долара! чиста жилищна площ .Ако имахте възможност то къде бихте инвестирал в имот ?