Няма проблем с общинските язовири, обстановката е спокойна

Йорданка Фандъкова направи проверка на яз. "Мърчаево"
13 мар 2018 19:00,
1

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Столичната община поддържа подходящ свободен обем на общинските язовири. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на яз. "Мърчаево" и допълни, че към момента обстановката е спокойна.

На територията на общината има шест общински язовира - три от тях са напълно изпразнени - "Бистрица", "Кремиковци" и "Сеславци", а останалите три - "Мърчаево", "Мрамор" и "Суходол 2" се наблюдават внимателно и се прави контролирано изпускане, така че да има винаги свободен обем в случаи на по-силен дъжд или във връзка със снеготопенето, отбеляза пред журналисти Фандъкова.

Тя допълни, че са създали организация за 24-часово дежурство и наблюдение както над общинските язовири, така и на реките и особено на критичните им участъци на територията на Столичната община.

По думите на Фандъкова през последните години са направени основни ремонти на общинските язовири. Според нея най-важни са мерките по превенция. Такова е ежегодното почистване на 500-метровите участъци след приливника. И тази година сме заложили бюджет около 100 000 лв. за тази дейност, обясни кметът, цитирана от БТА.

Друга мярка е системата за информация, посочи Фандъкова и напомни, че Столичната община е била първата, която е създала специално звено за аварийно-спасителни дейности, което вече е дирекция.

Много важна задача е почистването на речните корита и деретата. През 2017 г. са почистени 117 км речни корита включително и пет километра от коритото на река Искър в район "Кремиковци". За 2018 г. са заложени 2,7 млн. лв., от които 1,5 млн. от общинския бюджет за почистването на около 85 км. речни корита. Към момента нямаме информация за рискови участъци и рискови нива на реки и язовири, каза Фандъкова. Друга важна дейност е координацията с държавните структури, посочи тя.

В отговор на репортерски въпрос Фандъкова каза, че поддържа връзка с ръководството на АПИ по отношение на свлачището, образувало се, по пътя София - Перник в района на Владая, където има ограничения в движението.

Очаквам информация от АПИ, за да знаем в какви срокове може да бъде възстановен участъкът, посочи тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На сн.номер 3 това трябва да е даскалица ли беше директорка на училище ли.Суджука я направи кметица.Голяма гуша направи и тя благодарение на него.