За ромчетата първолаци може, за българчетата – не! Има ли дискриминация?

"Патриоти за София": Новата наредба е дискриминационна!
14 мар 2018 14:45, Красимир Ангелов
148
За ромчетата първолаци може, за българчетата – не! Има ли дискриминация?
Снимка: Булфото

Председателят на групата на Патриотите в Столичния общински съвет е депозирал становище срещу спорна промяна на Наредба 10 на МОН за организацията на дейностите в училищното образование.

Според нея за приема в първи клас е въведен водещ критерий - постоянен адрес на детето (чл. 43 от Наредбата). Според групата на "Патриоти за София - ВМРО и АТАКА" в градове с районно деление, особено в столицата, това ще доведе до хаос и объркване при записването на децата в първи клас.

Още по темата
Именно заради това Патриотите не подкрепиха разработените от Столична община правила за прием в първи клас, които влизат в сила тази година, припомнят от пресцентъра на ВМРО.

Поводът за острото недоволство на ВМРО и АТАКА в София обаче е друг - намерението на МОН да създаде специална привилегия за малцинствата, която да им  дава предимство при записване в първи клас. С тази привилегия за ромчетата районирането няма да се прилага и те  ще бъдат насочвани към други училища, а не тези по район. Посочената цел е тяхната по-добра интеграция.

"За тази идея се заговори преди два месеца. На страницата на МОН преди малко повече от 2 седмици беше обявен и конкретният текст на поправката в наредбата, която е дискриминационна - създава се чл. 43а, който дословно гласи:

"§ 1. Създава се чл. 43а: „Чл. 43а. (1) Когато при определяне на прилежащите райони на училищата се установи, че съществува обосновано предположение прилагането на водещия критерий близост до училището до постоянния/настоящия адрес на детето обективно да доведе до формиране на една или повече паралелки с ученици само от една етническа малцинствена група, след решение на общината, децата от тази малцинствена група с постоянен/настоящ адрес в този прилежащ район може да се насочват за записване в първи клас в училища с други прилежащи райони от населеното място, без да се прилага чл. 43, ал. 3. (2) Децата по ал. 1 се насочват и се приемат в първи клас в училищата с други прилежащи райони при условия и по ред, определени от общината, и при заявено желание на родителите/настойниците. (3) Децата по ал. 2 може да се записват в училищата, към които са насочени, и на места над утвърдения училищен план-прием, но не повече от двама ученици в паралелка".

Според общинския съветник от ВМРО и председател на групата "Патриоти за София" в СОС Карлос Контрера това е чиста проба дискриминация и създаване на привилегии на база етнически произход. Воден от тези аргументи той депозира отрицателно становище до МОН с настояване предложението да се оттегли.

"Остро възразявам срещу предложения текст 43а, който по своята същност е един дискриминационен текст, създаващ привилегии в подзаконов нормативен акт въз основа на етнически признак. Предложеният проект въвежда изключение от общия ред на чл. 43 от Наредбата, като дефинитивно въвежда, че за деца от "една етническа малцинствена група" по целесъобразност може да не се прилага районирането и тези деца да бъдат насочвани към други учебни заведения. С други думи, въз основа на етнически произход се въвежда изключение от важащото за всички останали общо правило. По своята същност това е привилегия, основана на база произход. Проектът категорично противоречи на Закона за защита от дискриминация и на установената практика, че не може да се въвежда по-благоприятен режим въз основа на произход", категоричен е Контрера.

Той настоява, че българското законодателство и международните ни ангажименти не третират и не признават понятието етническо малцинство в България.

"Следователно ползването на този термин в нормативен акт от какъвто и да е характер е незаконосъобразно и противоречи на вътрешноправната уредба на страната", аргументира се Контрера.

От мотивите към предложението става ясно, че това е мярка по целесъобразност, но така или иначе тя е незаконосъобразна, тъй като противоречи на цялостната правна философия, а и на конкретни разпоредби на Конституцията (чл. 6) и на Закона за защита от дискриминация – пряка и непряка дискриминация", заключава воеводата.


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ами да ги интегрират в италиянския лицей, при баровчетата.
94
0
 
4
 
! Отговори
Gost преди 8 месеца
То само Българите са вече малцинство, другите са мнозинство и държавата трябва да ги учи да работят!
93
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не само за ромчетата ами и за техните семейства всичко може. За българските обаче има много изисквания и критерии, които не позволяват помощ от държавата и институциите.Абе просто"България",да й се ненарадваш........
92
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До идея - добра е идеята , но трябва и мъже да я свършат тая работа
91
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Най- интересното е ,че няма някаква крафа " Роми".
90
0
 
10
 
! Отговори
Кривондел преди 8 месеца
Толкова тъпоумна наредба, която дискриминира както българи, така и роми НЯМА. Българчетата - защото нямат възможността да избегнат феодалното разпределение. Ромите защото ще ги разселват на етнически принцип по училищата.
Пак добре. От утре пак така, ама на джендър принцип;)
89
5
 
0
 
! Отговори
Идея преди 8 месеца
Да се съберем и дадем по 10 лева месечно за повишаване раждаемостта на български семейства
88
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Най- интересното е ,че няма някаква крафа " Роми" или категория " Роми " в правния мир. Дали държавните и общински органи смятат някого за "ром" то това се прави единствено на расистки принцип- оглеждат го, чуват го как говори и ко класифицират като "ром" Расизъм в чист вид !
87
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До САМООПРЕДЕЛЕНИЕ

Под османско владичество някои българи доброволно са се помюсюлманчвали, за да получат привилегии, други обаче храбро и въпреки всичко са отстоявали своята вяра и своят род - дори с цената на живота си.

Внимавай какво пожелаваш, негoднико. Срам и позор доброволно да не мангaлизираме защото не ни стиска да смажем тия, дето се гаврят с нас в собствената ни държава !!!
86
3
 
17
 
! Отговори
САМООПРЕДЕЛЕНИЕ преди 8 месеца
Вместо да се възмущавате, уважаеми по-светлокожи и трудещи се граждани на РБ, помислете малко и действайте! Нека да ви помогна - живеем в ЕС и всеки има право да се самоопределя. Елементарно - може да се определите като роми! Всички семейства с първолаци да се самоопределят като роми и да си записват децата, в което училище пожелаят.
Питайте как в паспотната служба, ЕСГРАОН.. ако и те не знаят, наемете си адвокат. За седмица-две и хоп, ще се сте роми и ще се ползвате от ВСИЧКИ ПРАВА!
85
1
 
15
 
! Отговори
БПФ преди 8 месеца
Решението е просто. Наредбата е видимо дискриминационна, кой се е подписал под нея? Ами ако реално се случат прояви на дискриминация, родителите на засегнатите български деца, директно дават въпросното лице (вероятно министърът) под съд !!! А да видим дали ще му хареса по цял ден да тича между съдебните зали и да обяснява как целта му била най-благородна - интеграция на хъхречетата !!!
84
0
 
20
 
! Отговори
народът преди 8 месеца
И КАК ДА УЧИ В ГОРНА БАНЯ РОМЧЕТО, КАТО НИТО СЕ КЪПЕ, НИТО ГОВОРИ ДОБРЕ БЪЛГАРСКИ, НИТО ИСКА ДА УЧИ, АМА Е РОМЧЕ - ИМА ПРАВА, А ОСТАНАЛИТЕ - ???
83
0
 
22
 
! Отговори
И още преди 8 месеца
Съсипано общинско жилище да се плаща или с пари, или с принудителен труд. Ако длъжникът почине преди да е изплатил щетите, ще пращат онези негови деца и внуци, които са расли в това жилище! БЕЗПЛАТНА СУПА НЯМА!
Откъде накъде на нас няма да ни идва редът за общинските жилища, строени с парите от нашите данъци, а ще ги получават хора, които с нищо не са допринесли за България (освен с безотговорна раждаемост, която ни ощетява)? За нула време съсипват тези жилища и после ги настаняват в нови!
82
0
 
15
 
! Отговори
Пак казвам преди 8 месеца
1. Неосигурявани родители - детски надбавки само за едно дете.
Осигурявани - за две деца. Който създава повече от две - той да си търси колая.
Детски надбавки - за всички деца, без подоходни прагове.

2. Общинските жилища - най-напред се задоволяват нуждите на младите семейства под 35 г., при условие, че и двамата съпрузи имат минимум средно образование. Създадат ли две деца, да могат да купят жилището на цена, равна на половината от данъчната оценка. При три деца - Общината им подарява жилището
81
0
 
25
 
! Отговори
Първокласник преди 8 месеца
Впрочем, няма по-добър пример от личния. Покажете как лицеят в Горна Баня приема задължителна квота от деца от малцинствата. Ама няма, нали? Интеграцията е политиката на деня, ама ако може електоратът да я свърши. Децата на недосегаемите са над тези проблеми.
80
10
 
3
 
! Отговори
Първокласник преди 8 месеца
Няма еднозначно решение на този проблем. От една страна наредбата е дискриминационна. Но ако остане районирането, интеграцията няма да се случи, напротив, ще стане сегрегация. Впрочем, ако един ром излезе от гетото и си запише децата на кварталното училище, какво ще стане? Нищо, детето ще ходи наравно с другите деца. Съществуването на гета е проблема, а районирането на приема съвсем ще го бетонира.
79
1
 
13
 
! Отговори
Кривондел преди 8 месеца
Значи всички паралелки само с българчета заминават, така ли?
Боже, колко сте некадърни!!!
78
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Нищо, като диваците станат повече и се превърнат в мнозинство, като на власт е ДПС или ДОСТ, като се върнем в средновековието живеейки между болести, зарази, гета, и в една страна пълна с дивашки племена, като вашите идоли Бойковци и др са се изнесли по имотите си в чужбина и тук остане само тая леш, тогава и само тогава ще си отворите слепите очи и ще видите какво стана с България! Най старата страна в Европа, и една от най красивите, ще остане в ръцете на тая паплач! Спете още! Блейте!
77
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В Добрич Няма дискриминация едно училище само роми а на друго само истински българи!!! И без срам пишете че няма дискриминация!!! Председали на Европа 💩💩💩💩💩💩
76
2
 
36
 
! Отговори
Аси преди 8 месеца
Дискириминацията е пълна. Половината ми клас са роми.11 клас. От миналата година 5 се ожениха. Едно момиче и 4 момчета. Законни бракове не сключват, не са в задължителна училищна възраст и социалните отказват работа с тях. Непрекъснати отсаствия, арогантност и мързел. Нищо не учат. И няма как да ги изключим, защото 1-во ще се разпадне паралелката и 2-ро трябва да ги "приобщаваме". Да ама те не искат. На училище не идват, та на допълнителни часове ще дойдатТрябват им само осигуровките и детските.