Екологичен транспорт в София... или автобуси с кълба дим

Линия по "Бистришко шосе" в приятен, чист ден, замърсен от автобус
19 мар 2018 13:15,
32

Столичната община редовно ни призовава да оставим колата и да вземем градския транспорт, защото е по-чисто и екологично.

Един сигнал в HelpBook.info обаче ни убеждава в това, че не винаги общественият транспорт в София замърсява по-малко.

От сигнала е видно, че автобус, който се движи по "Бистришко шосе", където минават линии 69 и 70, бълва кълба дим.

"В действителност, гледката беше доста по-впечатляваща и неприятна. Дори тригодишната ми дъщеря възкликна от учудване, както ще я чуете в клипа, когато шофьорът на рейса даде повече газ и излезе черен облак от ауспуха", пише в сигнала.

И макар че районът е със стръмни участъци, видеото е заснето в част от пътя, където наклонът не е толкова сериозен.

"Но дори и при голямо изкачване не е нормално за превозно средство, което покрива екологичните норми, да отделя такова количество отработени вредни газове", пише още в сигнала.

София упорито иска да се окичи с титлата Зелена столица, упорито ни увещава колко е екологичен градския транспорт, но определено с автобуси, бълващи вредни газове и емисии, видими с просто око, няма да стане. 

Ако видите нередност, проблем, с който се сблъсквате всеки ден и искате да подадете сигнал - направете го онлайн в HelpBook!

Платформата ще ви даде възможност не само да придадете гласност на проблема, но и да изпратите сигнал до отговорните институции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
2
 
! Отговори
Руснака преди 6 години
Да ви таковам и у сигнала.Много интересно как 3-годишното човече е възкликнало, че и е разбрало какви са тия кълбета дим...АРЕ СТЕГНЕТЕ СЕ БРЕ, подминавате паднали хора на земята, загрижили сте се за кълбетата от дим от автобуса, карайки автомобила си с ДВГ, ако беше Тесла *** дойди ама... инак си мятаме найлонките в гората ) Спасете Пирин А?
25
1
 
4
 
! Отговори
Комуне преди 6 години
До Данчето май послъгваДе видя автобус от комунизма в София? Няма такова нещо, преди 2010-та почти няма останали, преди 2000-та вероятно няма нито един.Този на снимката е с махнат филтър за твърди частици - като наближат половин милион километра, така става. Ако сменят на автобусите, ще те накарат да смениш и ти - приготвил ли си 5 бонки за филтър и хилядарка за катализатор?
24
4
 
3
 
! Отговори
Данчето май послъгва преди 6 години
Недейте така. Данчето нали ви каза, че се возите в най-дъ бест шукар градския транспорт?Е, 50% от превозните средства са от комунизЪма, ама това са подробности!
23
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ааааа, ама щом кака Данче каза, че транспортът екологичен, значи е такъв! Може цялата Менделеева таблица да бълва, ама щом тя или Бате кажат нещо, просто нямаме право да се съмняваме. :))
22
1
 
3
 
! Отговори
младен преди 6 години
Де ги видяхте тия калба дим бре?. Какви други съм виждал........тоя си е направо ЕВРО 10
21
0
 
9
 
! Отговори
котенцето преди 6 години
Тоя МАН като го гледам май не е първа младост а и когато е произвеждан дизелчо е имало съвсем други еко норми така че мър мър мър ...
20
2
 
9
 
! Отговори
До 18 преди 6 години
10 пътника в автобуса и 5 автомобила с по двама души - много се съмнявам, че с автобуса е по-екологично. Ти да не си мислиш, че има 40 човека в такъв автобус!!! Това на никой не го пожелавам.
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако не бъркам линии 69 и 70 се обслужват от фирма Карат С. Не знам дали в договора с фирмата има изискване какви да са автобусите.
18
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И пак е по-екологично от 40 автомобила.
17
1
 
13
 
! Отговори
Мазния влак преди 6 години
До ТерсенетоВ прованса много обичате да търкате билетчетата на Пеевски. И чакате да падне нещо, ама то не пада все сте си такива мyxльовци.
16
3
 
15
 
! Отговори
Софийска баница преди 6 години
До Селянина с колело"... никой не мисли за провинцията. Аз искам да попитам в малките градове и села кога ще имаме някакъв транспорт???!!"С изказването си показваш какъв ви е проблема в провинцията - вечно чакате някой друг да ви оправя проблемите и да ползвате всичко наготово. Вие кметове нямате ли, глави на раменете си нямате ли, че да помислите как да си решите проблемите? Но мисленето никога не е била силната ви страна. Друго си е да чакаш наготово и да обвиняваш за всичко софиянците.
15
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И какво като дими?! Една печка на дърва и въглища дими много повече, а ако сложат и гума в печката, автобуса е направо екологично чист на този фон.Някои се престарават на тема екология, а винаги такова престараване води до по-лошо.
14
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"отработени вредни газове", при това "такова количество".Това, което се вижда, не са газовете, а сажди; Дори не са финни частици...
13
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То не е само по Бистрошко шосе, и линия 67 към Симеоново е така, да не говорим за 50 годишните автобуси към Алеко
12
10
 
8
 
! Отговори
Селянина с колело преди 6 години
Никакви афтобуси за Софианци, те всички имат коли и само се оплакват от това и онова, а никой не мисли за провинцията. Аз искам да попитам в малките градове и села кога ще имаме някакъв транспорт???!! В бистрица живеят само паралии и богаташи, не им пука за автобуса.
11
2
 
32
 
! Отговори
Еколога от АЕЦ преди 6 години
Тази новина чудесно кореспондира с управлението на държавата.Много шум и фанфари , а реалноста жалка , та даже трагична.Със стари ..... нов бардак не се прави.
10
5
 
22
 
! Отговори
Истината преди 6 години
Някои така и не разбраха, че в София наднормено замърсяване дължащо се на пътните превозни средства няма. Единственото наднормено замърсяване в София се дължи на използването на твърдо гориво, най-вече за отопление в най-студените дни, т.е. използването на въглища, дърва, стари гуми и т.н. Колкото и да димят превозните средства в София, наднормено замърсяване няма. При това колите в София са относително нови - средна възраст около 11,5 години и замърсяват малко, а и са малко на брой.
9
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това чудо къде минава технически преглед? Сигурно в някой пункт на катаджия, или даяджия, където и кораб ще прекараш на ГТП.
8
15
 
9
 
! Отговори
Чиновник преди 6 години
Ако общината купи нови автобуси, простолюдието ще мучите, че имало корупционна схема и се харчели много пари. Затова няма нови автобуси за простолюдието. Тия ще се движат, докато могат и ще се возите в тях, понеже от всичко разбирате.
7
4
 
19
 
! Отговори
Коля преди 6 години
И пак един такъв бълва по-малко отколкото 70 голфа без катализатор едновременно в града ... Идеята на екологичното в градския транспорт е друга изначало. Естествено това не оправдава употребата и неподдържането на превозни средства с изчерпан ресурс на употреба.