София – в средата на най-добрите градове за живеене

Начело в класацията е Виена за девета поредна година
Обновена: 28 фев 2020 14:09 | 20 мар 2018 12:30, Екип на Investor.bg
36
София – в средата на най-добрите градове за живеене
Снимка: архив, БТА

София запазва стабилни позиции в класацията на консултантската компания Mercer на най-добрите градове за живеене в света.

Столицата ни е на 116-то място за втора поредна година. През 2016 г. и 2015 г. беше на 115-то. В тазгодишната класация са изследвани 231 града.

За девета поредна година Виена остава градът, който предлага най-доброто качество на живот в света. Австрийската столица е начело на класацията заради сигурността, която предоставя на жителите си, но също и заради ефикасния си обществен транспорт и разнообразието си на културни и ваканционни структури.

След Виена се нареждат Цюрих, Окланд, Мюнхен и Ванкувър. Челната десятка се оформя от Дюселдорф, Франкфурт, Женева, Копенхаген и Базел.

От първите 10 места в списъка с най-добри градове осем са заети от европейски градове, които според Mercer предоставят най-доброто качество на живот в света и си остават предпочитана дестинация за командированите хора.

Според американската компания обаче градовете в нововъзникващите пазарни икономики наваксват закъснението спрямо най-добрите градове в класацията с помощта на инвестиции в инфраструктура, в центрове за отдих и в жилища, уточнява БТА.

В дъното на класацията са йеменската столица Сана, Банги в Централноафриканската република и иракската столица Багдад. В тях има бедност, политическа нестабилност и екстремни климатични условия, посочват анализаторите.

По отношение на здравословна атмосфера в градовете Mercer поставя на първо място Хонолулу, а едновременно на второ място са класирани Хелзинки и Отава. Този показател визира атмосферното замърсяване и управлението на отпадъците.

В класацията са отчетени 39 критерия - от престъпност до управление на отпадъците, преминавайки през транспорт, електроснабдяване, телекомуникационни услуги и климат.

Още новини четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен"... че София практически е един отвратителен нужник."---Една лелка от софийско казваше: "КакОв му е умО, токОв му е и домО."София е управлява от хора, които си събуват обувките пред вратата, не защото къщата им блести ит чистота, а защото дрворът им е в кал и ***. Тези хора докараха в столицата тяхното "разбиране" за чистота, ред и хигиена. В детството ми улиците на София се миеха всяка нощ, при това с примитивна "техника" и беше чисто.
35
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още няколко години управление на ГЕРБ и София ще се срине до последното място в класацията.
34
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съжалявам да го кажа, но София беше хубав град за живеене през миналия век. От едно-две десетилетия се превърна в гадно гето! В София съм роден, но се изнасям скоро!
33
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лелееее,не се излагайте,може ли да сравниш София с Прага например?Умишлено давам пример със столица от източна Европа.Че аз предпочитам сто пъти Бургас пред калната София с дупките и мръсотията, олющените сгради.Хубавото на София са само парковете и част от централната част.
32
0
 
21
 
! Отговори
тнт преди 6 години
От класацията разбирам,че сме средноаритметично между Виена и Банги в Централна Африка. От една страна имаме всичките маркови бутици като Виена, а от друга - две преки по-натам може да ти отрежат главата за 5 лева /като в Банги/.
31
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Виенчанина, аз пък живея на 45 км. от Виена. На село:))) хал хабер си нямаш колко сте глупави всички във Виена:))) Научи ли вече турски?
30
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От това изследване не можах да разбера колко е добра за живеене София.Да си на 116-то място от 231 града при условие,че в списъка са и всички централноафрикански столици говори само,че София практически е един отвратителен нужник.
29
10
 
8
 
! Отговори
Виенчанина преди 6 години
Живея от 4 години във Виена и е супер.!!!
28
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много от злобните червени суджуци не са ходили никъде в Европа, но типично за тях дават мнение по всички въпроси. Наистина София , Пловдив, Варна, Бургас и някои други градове са си много добри за живеене. В много Западни Държави от арабески и мюсюлмани вече няма живот за нормалните хора.
27
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Виена е абсолютен номер 1.Страхотно красив и уреден град!Браво!
26
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 21Да де , да си дойдем на думата . Вашия любим Тодор Живков направи примерно от с. Обеля квартал на София и още се разхождат офце и прасета.
25
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво означава добро място за живеене -там където се чувствате спокойни ,имате дом и работа и не Ви пращят някакви ламарини по чутурата , а в София ламарини дал бог е добро място ли е -по първа точка-не -не е спокойно ,по втора може би ако там е домът Ви който още не е ограбен по трето -да там е работата ВИ -това обаче не прави София добро място
24
9
 
18
 
! Отговори
Лузенец преди 6 години
В София си е супер! Цените са като във всеки друг европейски град, средната заплата е между 300 и 500 евро! Какво повече можем да искаме? Ето това е благополучие!
23
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Меркер започват с едно непубликувано тук изречение - София е най-лошата за живеене столица в ЕС.
22
5
 
26
 
! Отговори
Софиянец преди 6 години
София извън идеалния център е абсолютна клоака! В клоаката има малки оазиси (затворени комплекси) където живеят тези, които пишат подобни статии. Когато излезнат от оазиса (никога пеш, а винаги с джипа) не виждат клоаката през тонираните стъкла докато стигнат до ...мола или офиса си. Но клоаката си е клоака.
21
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това виц ли е!? Я се разходете малко извън жълтите павета към Надежда, Обеля, Дружба и гледайте.
20
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато Самоковската смотанячка и онзи *** Кръсев са в СО, градът ни затъва в лоша организация, ограбени ремонти и неспособност за решаване на проблемите. Категорични промени и съд за тези безмозъчни корумпета.
19
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези класации са лишени от смисъл. За хората в различните части на света критериите за добро място за живеене са много различни. Тази класация е правена от хора с критериите на хората от Виена и съвсем естествено Виена и други подобни градове се оказват на върха на класацията. Ако се използват софийските критерии, София няма да е на 116 място, а по-назад в класацията.
18
1
 
3
 
! Отговори
до Петко преди 6 години
Ти със това ли се утешаваш
17
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Другари, градовете на първите места някога да са имали комунизъм-социализъм, не нали. Защо великия Путин не направи Москва номер едно. Колкото и до не ви е приятно прости и необразовани хора за нищо не стават. Явно БКП-БСП това им е идеала да са *** и мързеливи.