120 метра улица = 500 000 лева. Къде? В кв. "Витоша"!

Общината ще прави още един вход към ул. "Васил Арнаудов"
21 мар 2018 13:15,
51
120 метра улица = 500 000 лева. Къде? В кв. "Витоша"!
Снимка: архив Bulphoto

Пословичен с лошата си инфраструктура столичния кв. "Витоша" скоро ще се сдобие със 120-метрова улица. Половин милион лева ще даде Столичната община, за да направи още един вход към квартал квартала по ул. "Васил Арнаудов".

Причината е, че в квартала почти няма общинска собственост, а жилищните сгради там са строени без улична регулация. Затова, за да направи инфраструктура, общината трябва да изкупи или отчужди частни имоти, попадащи в обхвата на бъдещата улица.

Хората от квартала от няколко месеца протестират срещу лошата инфраструктура, липсата на улици, тротоари, детски площадки и зелени площи.

Още по темата

На последния протест преди десетина дни дори заплашиха, че ще спрат да плащат данъци на общината. Те настояват за цялостно планиране на квартала. Недоволството им е провокирано и от задръстванията, защото има само два изхода от квартала. Те са през улиците "Екатерина Ненчева" и "Асен Разцветников", които водят към "Симеоновско шосе" и по "Филип Кутев", която излиза на бул. "Черни връх".

"Основният проблем е, че в миналото тук са строени сгради, без да е приложена улична регулация. Ние тепърва трябва да придобиваме частни имоти, за да направим улици и тротоари. Това са бивши земеделски земи, които са реституирани. Подобен проблем има не само в кв. "Витоша", но и в "Манастирски ливади" и "Кръстова вада". За да не се допускат повече такива случаи, съм спрял издаването на разрешения за строеж, без нужните за улици и инфраструктура части от имота да са отчуждени или дарени на общината от инвеститорите", обясни пред "24 часа" главният архитект на София Здравко Здравков.

Така заради това изискване през 2017 г. инвеститори са дарили на общината над 21 000 кв. м.

Всъщност в кв. "Витоша" има само 3 общински терена, сочи справка от общината. На един от тях беше построена детска градина за 2,5 млн. лв. На другите два общината ще направи детска площадка и спортно игрище. Те ще струват общо 140 000 лв. Идейните проекти са представени на инициативния комитет.

Хората от квартала ще имат пълна свобода да решат в рамките на предвидените средства как точно да изглеждат спортната и детската площадка. Ще се съобразим с техните искания, обясни кметът на район "Лозенец" Любомир Дреков.

"Всеки от кварталите в район "Лозенец" има различни проблеми. Основната ни задача е да предлагаме решения и да работим за отстраняването им. Това се отнася и за кв. "Витоша". За съжаление, поне на този етап много малка част от работата ни е видима за жителите му. Основните поблеми там са липсата на инженерна и социална инфраструктура, защото дълги години там не се е прилагала улична регулация и не са останали общински терени. Решаването на тези проблеми изисква време, защото процедурите са сложни, и много средства. Затова заедно с живеещите в квартала определяме най-приоритетните обекти. Те са заложени в програмата на Столичната община и са предвидени за реализация в краткосрочен и дългосрочен план", каза Дреков.

Заложени са и 4 млн. лв. за ремонт на три големи обекта в квартала, които ще се направят тази година. Предвижда се обновяване на ул. “Филип Кутев” от бул. “Черни връх” до ул. “Могилата”, ще се ремонтира и кръстовището с ул. “Могилата”, както и отливният канал от бул. “Черни връх” до корекцията на р. Драгалевска.

Иначе с инициативния комитет на квартала лично два пъти се среща и столичният кмет Йорданка Фандъкова. Днес отново ще има среща.

Преди няколко месеца ръководството на общината и инициативният комитет изготвиха списък с конкретни задачи и проекти. Част от тях вече са изпълнени – изградено е осветление на 13 улици, поставена е мантинела по бул. “Симеоновско шосе”, правят се джоб за спиране на градския транспорт и спирка, изгражда се и тротоар от детската градина до зоопарка. Изпълнението на другите искания пък се е забавило, тъй като през зимата няма как да се строи. В последните 4-5 месеца в квартала са инвестирани около 250 000 лв., казаха от общината.

Иначе местните данъци, които постъпват от кв. “Витоша”, са 400 000 лв. Това са приходите от данъците върху имотите, автомобилите и от налога за придобиване на имущество, обясниха от Столичната община.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не е вярно че няма канализация. Дарагалевска, Майо Томпсън, Плачковица, Бигла си имат канализация. тя работеше прекрасно, допреди две години, когато дойдоха фирмиет на Бойко, уж да я ремонтират а стана в пъти по-зле. Водата вече не е студена като преди, от толатната непрестанно се носи дъх на тиня в цели блокове. А ремонт който трябваше да стане за две седмици се проточи 4 месеца.
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защото когато са строили сградиет са били други години, още през 60-те години, никой не е вярвал, че ще има толкова много коли, София е бил малък град- до средата на 90-те в малките улички на Лозенец, не създаваха проблеми.
17
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какъв ,,квартал е това бе? Кога е имало там тротоари и канализация.Нацвъкаха най безразборно блокове и блокчета.Много останаха на септични ями.Като хоиха да си ги купуват по коя ,,улица" и по кой тротоар минаха.,,Улиците " бяха с номера а не с имена.Може ли да построиш сграда без да мислиш къде ще отидат отпадните води,и от къде ще мине човек за дома си.Строено на юруш и купувано на юруш.И двете страни не са мислили нормално,а сега общината и Бойко им били виновни.Никой не им е длъжен,а мозъка и
16
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо общината дава разрешителни за строеж без да има инфраструктура??? За да могат последствие строителните фирми да изкарат пари и от общината, а парите са на данъкоплатците.
15
0
 
16
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Нормално с публични средства е така лъвов мост 40 млн, цял мол 100 млн, едното е частно другото държавна инвестиция
14
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Живея в квартал Драгалевци. Борисов ще трябва да изпрати на нашата улица, която не е особено дълга 42-*** полицаи.Толкова дупки преброих.
13
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много тежка зима ужас - цели два дни валя сняг.На Суждука комунистите са му виновни,На дупките зимата виновна !
12
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Прави го вече 17 години, но дупките са си все същите. Защо ли? "Защото Борисов си е все същия.
11
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо в Швейцария няма дупки?! Елементарно: Защото там нямат ГЕП!
10
0
 
12
 
! Отговори
До 7 преди 6 години
Прав си, подведох се по името.
9
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
500 000 лева за 120 метра!?Със злато ли ще я покриват тази улица или златото ще потече в нечии джобове.
8
0
 
32
 
! Отговори
Жо преди 6 години
КАТО КУПУВАТЕ жилище трябва да се огледате наоколо. Какъв е квартала, има ли улици, има ли училище, детска градина, супермаркет, градски транспорт, градинки, съвременни водопроводи, канализация, трафопостове и т.н.Някои хора само искат да е от южните квартали на София, без да мислят, дали става за живеене.
7
1
 
27
 
! Отговори
До 2 преди 6 години
Чети по-добре.Става въпрос за кв."Витоша",а не за булеварда.Кой ли е лапнал тази тлъста обществена поръчка?
6
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Премиерът Борисов отново тръгна на битка срещу дупките по пътищата. Прави го вече 17 години, но дупките са си все същите. Защо ли? И къде отидоха всичките тия милиарди народни пари. В чий джоб, ако мога да попитам ?
5
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе Прасилян и Тиквата ще разделят по около 200 к - не е много, но пък е от сърце.
4
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да се изръси фандкакова - все пак това е електоратът й, който я избира - новодишлите от село софиянци. Каквато е и тя самата.
3
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ехаааа,искам аз да я направя тази улица.
2
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За кой път я правят тази Витоша -ка? Колко кинта гепи Крушованката от предишните ремонти, сега и от този. Ееееех, сладки кинти са това!
1
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато си от "село", хал хабер си нямаш от райониране, но си твърдо решен да се пишеш "софиянец" е така.КОЙ НОРМАЛЕН ЧОВЕК ДАВА ЕДНА ТОРБА ПАРИ ЗА ДА СИ КУПИ ЖИЛИЩЕ В ТЕЗИ КВАРТАЛИ????? Отговор: *******-СНОБИ.ЧЕСТИТОООО!!!