В подземията на историята: Разходка в коридорите под Мавзолея

Фотографът ни Олег Попов ще ни покаже гледката отблизо
Обновена: 21 мар 2018 19:03 | 21 мар 2018 16:00,
122

Кадри от разрушаването Снимка: архив Reuters/ Олег Попов

Преди по-малко от 19 години една сграда, построена за 6 дни, станала символ на тоталитарния култ, рухва. Мавзолеят на Георги Димитров е разрушен и така част от историята от близкото ни минало става на прах, макар и трудно.

Коридорите под сградата обаче и до днес са там. В последните близо 20 години не много хора са влизали, но това скоро ще се промени - заради решение на комисията по култура на Столичната община, а именно подземията да станат филиал на Софийската градска художествена галерия.

Идеята общината да дари пространствата под мавзолея на Софийската градска галерия е от 2015 г. Тогава обаче се казва, че подземията нямат собственик и не са отбелязани в плановете и кадастъра на града. Тогава Столичната община започва процедура, за да ги получи безвъзмездно, и от миналата година е техен собственик.

Днес зам.-кметът по култура и образование Тодор Чобанов разходи фотографи из подземята и показа помещенията.

Галерията ще се помещава в контролната зала, откъдето е управлявано осветлението в стаята със саркофага на Георги Димитров. Там все още стоят контролното табло и генераторите, а се виждат и следи от взривовете, с които Мавзолеят бе разрушен.

И макар че сега входът е меко казано неугледен, ще бъде изграден такъв откъм "Гранд хотел България", а текущият инвентар в бъдещия музей ще бъде дарен на Политехническия музей и Музея за история на София

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
7
 
27
 
! Отговори
шматка преди 6 години
72Добре де кой го съсипа.Нека не се правим на ударени.Всички заводи които се купиха от българи станаха собственост на комунистически бизнесмени получили куфарчета с валута след прехода.Защо не продължиха да работят .Пак казвам че заводите способни да издържат на свободния пазар са били не повече от 15.Почти всичките ни заводи работеха с СССР лицензи и разработки.
72
7
 
35
 
! Отговори
НУРС преди 6 години
Евала Krom, има и такива които помнят.. а разсипията е поголвна и под диктовка на западняка..а ние послушковци..пленени от салами и лъскави списания.Няма осъдени,няма и да има..времето ще заличи всичко..все едно нищо не е имало. Само джендери,лакирани с вратовръзки и лизачки...
71
4
 
42
 
! Отговори
Krom преди 6 години
И въобще, далеч съм от това да се захласвам по миналото. Но убийството на индустрията в България беше ужасна грешка. Имаше малко производства, които можеха и трябваше да се доразвият. А не да се ликвидират на парче. За бързи врътки. Такова като ЗММ можеше днес да е на световно ниво. Техникум Киров подготвяше и средни кадри, а експерименталния ГАПС беше направо фантастика дори и за западняците. Пак можеше да е частно, но - производство. Това казвам. Съсипаха перспективни неща.
70
3
 
45
 
! Отговори
Мечти, мечти... преди 6 години
Ей сега да построят един мавзолей, ама от итонг и гипсокартон и стиропор изолация - сам ще си падне.
69
4
 
35
 
! Отговори
Krom преди 6 години
До шматка - още веднъж ще се опитам да ти обясня колко си про.ст. Фанук Машинекс който днес и лидер в серво моторите възникна именно тук, в България. ГАПС- или гъвкави автоматизирани производствени системи -се правеха и проектираха изцяло в България- Завод Берое ги правеше. Робокари и манипулатори - простички три оси с елементарен програматор, но безотказни. За 90-те - световно топ ниво. Остави тъпите опорки и се огледай, преди да говориш глупости.
68
17
 
21
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 65Чудесно си описал какво си произвеждал.Май само сте сглобявали части внасяни от "лошия"запад.хахаТи го казваш не аз.
67
9
 
26
 
! Отговори
Кофти място е преди 6 години
Мумията на Тарабата още броди из коридорите. Бъки трябваше да взриви и подземията
66
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нещо за "Шушана", Куршевел, Цоло Вутов и Бойко Борисов няма ли та ни занимавате с ГЛУПОСТИ???
65
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нещо за "Шушана", Куршевел, Цоло Вутов и Бойко Борисов няма ли та ни занимавате с ГЛУПОСТИ???
64
6
 
35
 
! Отговори
Krom преди 6 години
До шматка - на май.. ти у шматката. Ти ***, въобще знаеш ли нещо? През 90-та работех в ЗММ София. Произвеждахме стругове с ЦПУ - ако не знаеш какво е - провери. С немско ЦПУ, хидравлика Фанук Машинекс и пневматика - Дрегер. Износ за Тайланд, Германия и Русия и т.н. Имаше два ГАПС-а - знаеш ли какво е? Няма защо да ти обяснявам. Разбира се го съсипаха. По Костово време. Днес и тъжно и мрачно складово поле за парфюмчета и други простотии. Така че, не говори като не знаеш.
63
16
 
24
 
! Отговори
шматка преди 6 години
60Кои неща не знам бе льольо.Идваха руски колхозници и селянията на Чехословакия.Поляците таркаляха малките фиатчета и се криеха из горите на палатки.Това ли ти бяха платежоспособните туристи.
62
5
 
36
 
! Отговори
някой преди 6 години
Помня я тая прословута седмица в която се мъчиха да го съборят, построяват го за 6, бутат го за 7 :D Поне се е строяло по онова време, не като сега новото строителство :D
61
7
 
31
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Няколко милиона мишлета,ги намаляват с 50 процента,а Ран-Ът е името което,за геноцида е прието !
60
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НА ТОВА МЯСТО ТРЯБВА ДА СЕ ИЗДИГНЕ ПАМЕТНИКА НА ВЕЛИКИЯ ВОЖД ВИНЕТУ.50 МЕТРА ВИСОКА ЗЛАТНА СТАТУЯ, КАТО РОДОСКИЯ КОЛОС - С РАЗКРАЧЕНИ КРАКА
59
2
 
22
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 6 години
До шматкаМалоумниk, като не знаеш нещата,защо се обаждаш ?!
58
7
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега и кафемелачки не произвеждаме вече.Бандата СДС рушеше и ограбваше всичко, докато шараните скачаха по площадите, да не ги помислят за червени.
57
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо никои не носи каски!?
56
10
 
27
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 51На ниво беше ама хайде да не е на световно.Идваха чехи поляци и руснаци и ги хранехме със свинско със зеле и картофена манджа.Спяха на скърцащи "русенски легла" постлани с тюфлеци.Чехите ни показаха какво е тоалетна хартия
55
5
 
17
 
! Отговори
аз - ът преди 6 години
До антиДобре че си ти да не съм аз най-***
54
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 48 Добре де къде са ни сега 1015 завода на световно ниво? Лягай си Сънят помага на упоените!