В подземията на историята: Разходка в коридорите под Мавзолея

Фотографът ни Олег Попов ще ни покаже гледката отблизо
Обновена: 21 мар 2018 19:03 | 21 мар 2018 16:00,
122

Кадри от разрушаването Снимка: архив Reuters/ Олег Попов

Преди по-малко от 19 години една сграда, построена за 6 дни, станала символ на тоталитарния култ, рухва. Мавзолеят на Георги Димитров е разрушен и така част от историята от близкото ни минало става на прах, макар и трудно.

Коридорите под сградата обаче и до днес са там. В последните близо 20 години не много хора са влизали, но това скоро ще се промени - заради решение на комисията по култура на Столичната община, а именно подземията да станат филиал на Софийската градска художествена галерия.

Идеята общината да дари пространствата под мавзолея на Софийската градска галерия е от 2015 г. Тогава обаче се казва, че подземията нямат собственик и не са отбелязани в плановете и кадастъра на града. Тогава Столичната община започва процедура, за да ги получи безвъзмездно, и от миналата година е техен собственик.

Днес зам.-кметът по култура и образование Тодор Чобанов разходи фотографи из подземята и показа помещенията.

Галерията ще се помещава в контролната зала, откъдето е управлявано осветлението в стаята със саркофага на Георги Димитров. Там все още стоят контролното табло и генераторите, а се виждат и следи от взривовете, с които Мавзолеят бе разрушен.

И макар че сега входът е меко казано неугледен, ще бъде изграден такъв откъм "Гранд хотел България", а текущият инвентар в бъдещия музей ще бъде дарен на Политехническия музей и Музея за история на София

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
1
 
18
 
! Отговори
с преди 6 години
До Анонименкаква история е мавзолейя на един комунист бе ... ???
112
1
 
18
 
! Отговори
хаха преди 6 години
До Анонименхахахахахахахахах стига бе .. Такова малоумно изказване не бях чувал .. Да кажеш че тоя комунист е най великия Българин.. Да се радваш на държава ... икономиката на която е била балон зависима от СИВ ... т.е. невъзможна и изкуствена .. трябва да си или военен ..или пенсионер или многоооо просто парче
111
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 98Ще се радваш ли ако синът ти ти донесе зет или дъщерята ти си вземе мома за женате само сбърканяците от в бсп се радват на тези неща. Сега май *** им викат.
110
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който не пази собствената си история, ще учи чужда. Престъпници.
109
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гошо Тарабата
108
4
 
20
 
! Отговори
1981 преди 6 години
Гошо Тарабата го детронира Тодор Живков лятото на 1981 г. Още тогава доста преди перестройката БСП тихо мълком се отвърна от този предател.
107
4
 
20
 
! Отговори
сега мегдана е къде преди 6 години
Разгледах снимките. Архитектурно сградата е била грозна буца в центъра на София. Добре че са я отстранили.
106
4
 
26
 
! Отговори
бай х преди 6 години
Говорил съм със стари хора / тогава са били юноши/ които са живяли около къщата на Г. Димитров .. и разказваха за Гошо Тарабата /така му е прякора защото всяка вечер се прибирал пиян от кръчмата Трите Смока и се държи за тарабите / дървените огради по къщите / докато се прибере ... и със това го помнят хората
105
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До най-великия българинГеорги Димитров е най-великия българин на 20-ти век! Борец срещу фашизма. На страната на Антихитлеристката коалиция, в която участват САЩ, Англия, СССР и Франция. На днешните български привърженици на нацистката идеология, поклонници на самоубилия се Хитлер, това не им харесва. По тази причина те плюят по него. Това още повече възвишава делото на Георги Димитров. Я *** СЕ ПРЕГЛЕДАЙ БЕ
104
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен до 95Върни се да живееш в прекрасното социалистическо време тогава. Или тогава не си бил роден и идея си нямаш за какво иде реч.
103
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименИ КАТО ПОМИСЛИШ ЗА КОГО Е БИЛА ПОСТРОЕНА С БЕЗПЛАТНИЯ ТРУД НА ХОРАТА - СРАМ И ПОЗОР !!!
102
6
 
24
 
! Отговори
Пипи преди 6 години
Интересно ми е защо онзи бакърджиев не изпълни заповедта на костов да взриви и НДК? И то е построено от омразните комунисти! А-а сетих се, нямаше да се назначи партизанската дъщеря за министърка да го обновява.
101
6
 
34
 
! Отговори
демокрация! преди 6 години
това което разрушихме за 30 години не можете да го построите и за 100.
100
6
 
24
 
! Отговори
postradal pasi преди 6 години
До Тошо Чоризото А кога ще върнат кюлчетата злато къде ги дадоха на англия а войничетата избиха за да не разкажат...
99
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
обикновено казват че бавно се строи ,бързо се разрушава , но за тази сграда прави едно голямо изключение и това я прави уникална. Уникална постройка ,в последствие се вижда че е с двойно предназначение.
98
13
 
37
 
! Отговори
Анонимен до 95 преди 6 години
За какво се радваш бе, че същите тези комунисти под формата на ГЕРБ и сега ни управляват ли бе.Че станахме джендерска държава благодарение на фалшивата демокрация която си мислим че я има в България.Ще се радваш ли ако синът ти ти донесе зет или дъщерята ти си вземе мома за жена.Радвал се бил той че си развалихме държавата
97
4
 
23
 
! Отговори
Skatelite преди 6 години
До 78, абе нурс, ако съдим по естествения прираст на населението в България трябва да има най-много гейове от цяла Европа.
96
11
 
32
 
! Отговори
ХА,ХА,ХААААААААА.... преди 6 години
Драго ни е да ви гледаме , как се топите и гърчите ***!Нямате представа , какво задоволство е това за нашите бедни изстрадали и унизени родители!Всичко има край....ВИЕ СЪЩО!
95
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като гледам на какво се радваш, си за спешна психиатрична помощ.
94
11
 
28
 
! Отговори
Радваме се.. преди 6 години
..че комунист--разруши бункера на БКП!Че Горбачов , разби СССР!Че Младенов , свали Т.Живков!Че Луканов , обяви фалита на НРБ!НЯМА НИЩО ПО-ХУБАВО ОТ ТОВА ...ДА СЕ САМОГЛЪТНЕТЕ ДАЖЕ..ХА,ХА,ХААААААААААНЯМА ДА ВИ СПРЕМЕ ДА ГО ПРАВИТЕ!!!