Дупка до дупка ли? Кърпенето ще престане, зарече се Нанков

Над 3 млрд. лева ни трябват за инфраструктура след 2020 г.
52
Дупка до дупка ли? Кърпенето ще престане, зарече се Нанков
Снимка: архив, БулФото

Кърпенето на дупки - подход през последните 30 години, трябва да престане и пътищата да се ремонтират цялостно, смята регионалният министър Николай Нанков.

На конференция за пътната безопасност той заяви, че над 3 млрд. лв. ще са нужни на България за инфраструктура за периода 2020-2030 г. За тези средства са подадени мерки и дейности пред ЕК. От тях 2,6 млрд. лв. са средствата по съществуващи пътища и около 730 млн. млн. са по предвидените за изграждане до 2030 г. автомагистрали и скоростни пътища. Глобалната цел на европейско ниво е за това десетилетие жертвите по пътищата да намалеят с 50%.

Министърът уточни, че около 8000 км републикански пътища и 12 000 км общински се нуждаят от спешна цялостна рехабилитация и напомни за системния проблем, свързан с недофинансирането в пътния сектор.

"Тол системата няма да е панацея", каза Нанков. По думите му тя ще даде почти три пъти по-голям ресурс от съществуващия и немалка част от него ще бъде насочен за подобряване на пътната безопасност. За целта ще се използват и бюджетни, и общински средства.

Министърът коментира, че България е лидер в черната статистика на Европа по жертви по пътищата. Според него факт е, че държавата полага неимоверни усилия за пътната безопасност и че по тази тема трябва да бъде ангажирано цялото ни общество.

Зам.-кметът по транспорта в София Евгени Крусев обясни обаче, че кърпенето на дупки след зимата вече е започнало и за това са предвидени около 39 млн. лв. Според него общината постоянно получава сигнали за проблеми с нови дупки, отнася се сериозно към всеки от тях и реагира по най-бързия начин според ситуацията.

Всяка година трафикът се увеличава с 10-15%, увеличава се и броят на товарните автомобили, което носи много проблеми, а финансирането продължава да не достига, коментира и шефът на Пътната агенция инж. Дончо Атанасов.

"Успяваме с бюджета, който имаме, и правителството дава доста пари през последните години, но все още не достига финансиране, а пътят е жив организъм и когато днес не го направиш, утре вече е късно", каза той.

По думите му днес ще бъде направена първата копка на АМ "Хемус". "И се надявам в рамките на тази година да стартират всичките й процедури до Велико Търново, както и на автомагистралата от Русе до Велико Търново. Наблягам на строителството на автомагистрали като една изключително важна част от пътната безопасност и важен фактор за значителното намаляване на жертвите по пътищата. Състоянието на тунели, на мостове също е важно за пътната безопасност, но те изискват огромен финансов ресурс", каза още инж. Атанасов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А най-добре ще бъде и ГЕРБ да престане........да съществува.
6
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
проПадне ли колата ... в дупка от метър-два, пеят щурците, пее луна, а Шушана изхвърча
5
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Дупка до дупка ли? Кърпенето ще престане, зарече се Нанков"Само какво заглавие, какво дразнен за хората.Спазвайте технологията за полагане. България 3 см асфалт за бог да прости в целия свят се полага 20 см!
4
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Върни ни парите за винетки дрогарю Нанков против сме да плащаме за дупки пък после се оправяйте.
3
0
 
26
 
! Отговори
Бобъра преди 6 години
Само напразни обещания (скоро има избори), всички знаем , че това няма да стане...винетки и тн и в населеното място, в което живея пътищата са мн зле и 100% ще останат така...пътят е само един и той е към Темринал 1/2
2
0
 
24
 
! Отговори
Luis Armstrong преди 6 години
Ей на Луната бях и такива кратери, като по наще пътища и там няма.Ама как да крадете иначе? Всеки ремонт, нова общ. поръчка нови пълни депутатски джобове.
1
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сед като дотук се доказа като пълен некадърник със какви очи излизаш да искаш още 3 млрд. ако имаш съвест ще си подадеш оставката.