От архива: Една зима в София. Преди 20 и кусур години

Вижте любопитни кадри от българската столица от зимата на 96-а
27 мар 2018 07:10, Красимир Ангелов
59

Роми събират кашони и хартия за вторични суровини по улиците на София. Снимка: Reuters

Как се промени България в последните 20 години? А как се променихме ние?

Все въпроси, които със сигурност често си задаваме, а отговорите не са еднозначни.

Без да даваме оценки, ви връщаме 22 години назад в зимна София.

Да си припомним как е изглеждала тогава столицата, точно година преди големите вълнения и протести през януари 1997 година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Деца с шейни могат да се видят там, където все още има зелени (не застроени) площи. Кв."Хиподрума", например, в валкият парк при ритуална зала "Красно село". В Южния парк, също.Мисля че проблема на София е в презастрояването и появата на все повече апартаменти на мястото на къщите, в които живота беше съвсем различен.Като прибовим и по два автомобила на апартамент, с които идва и мръсният въздух, а и намножаващите се обитатели на града...ето го Мордор ( София) 30 години след Виденовата зима.
49
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Обаче сега всички са изненадани като падне 10 см сняг........ хаха ,и е рев. ......
48
5
 
14
 
! Отговори
Кирил преди 6 години
Някой виждал ли е последно време деца на шейни?Би ли ми казал в кой квартал?Аз от 10 години не съм виждал.Интересно ми е дали още съществува.
47
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имаше ги тези шейни и се казваха чук и гек, внос от братушките, но малко деца ги имаха защото бяха скъпички!
46
2
 
11
 
! Отговори
До 42 преди 6 години
Добре е да види и "С деца на море", от далечната 1972, когато Слънчев бряг и Несебър не бяха *** буквално и преносно, и не само детските ами и другите филми от този период показват такива взаимоотношения _(изключвам идеологическите)
45
3
 
8
 
! Отговори
Джулиана преди 6 години
И Слави го нямаше ,е имаше го но като част от(Ку-Ку), после дойде бТВ и т7уууурсйите сериали
44
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз израстнах през 90-те и въпреки, че беше като цяло по-бедно, по телевизията даваха по-интересни неща като че ли, нямаше Брадъри и подобни. Като най-хубави помня 1992-1994 и 1998-1999. Имаше едно предаване Супершоу Невада.
43
10
 
13
 
! Отговори
Тоя па преди 6 години
Немотия и простотия било:D Ми сега кво е бе аланкоолу? Хората не могат да свържат двата края, едвам оцеляват. Не ви е срам и глупости да пишете
42
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ИлинаПотърси мемоари на стари софиянци. В първите години след 9-и септември е имало такова нахлуване в градовете и особено в София. Надошли са хора от селата, които не желаят да работят в ТКЗС за стотинки и освен това са озлобени заради отнемането на земята, което според тях е нещо, измислено "у градо, от гражданьето". те също са дошли с манталитета си и с амбицията да отмъщават, защото са се чувствали ограбени. София е била нещо много по-различно преди 1945 г.
41
9
 
24
 
! Отговори
Пенсионер преди 6 години
До Анонимен 43 Най хубавото на социализма беше, че бяхме млади с онзи войнишкия.Всичко друго беше немотия и простотия.
40
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама пък бяхме тийнейджъри и морето ни беше до колене, както казваше баба ми. А как са се оправяли родителите ни-не знам. Аз помня предимно хубавите моменти. Е, после дойде зимата на Жан и сякаш за няколко дни пораснахме... ама това е друга тема. Важното е, че на 14 животът беше прекрасен и пълен с мечти.
39
11
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вчера малкият ми син гледа "Войната на таралежите" и това, което му направи впечатление бе, колко правилно са говорили тогава хората, колко добре са си играли децата и колко спокойно са живели всички - малки деца сами по улиците, носят баскетболно табло по пътя и няма проблеми, понеже автомобилите не се движат със 100 и горница км/ч. Човещина, топлота в отношенията, за разлика от днешната меркантилност, бездушие и върл материализъм.
38
7
 
28
 
! Отговори
Илина преди 6 години
Свидетел съм на всички събития по това време. Най-голямата разлика, която виждам сега е ужасно увеличената селяния. Лошото е, че идват тук с просташкия си манталитет и опитват да го налагат. Заради този наплив е и това отвратително строителство /например Манастирски ливади/, което загрозява и съсипва града.
37
14
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди 1996-та всъщност не бяха толкова бедни годините. Хората имаха спестявания от соца и често се виждаха нови Фордчета или Рена по улиците. Това, че по магазините нямаше лъскави стоки и маркови дрехи не е цялата картинка.
36
19
 
28
 
! Отговори
Чими преди 6 години
Ревете колкото искате по миналото - по-млади няма да станете. Само ще роните горки сълзи за времето, по което пи*ката ви е ставала и сте гонили девойките по Витошка. А колкото до 1996, май беше по-лоша и от Тошово време. Или сте залравили Виденовата инфлация, късопаметници неприятни?
35
10
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-бедни години бяха, но хората все още не се бяха видиотили толкова много. Поне до към 1997-8 година възпитанието от соца се забелязваше. Хората говореха по-книжовно, изслушваха се, нямаше толкова жаргон в езика. Пуснете си запис на някое предаване от началото на 90-те и го сравенете със сега.
34
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 30Точно оттам трябва да започне промяната. Нито стотинка да не се дава наготово на неуки, мързеливи, безотговорни, враждебни към България и българите, но хитруши на дребно и техните осеменители!Зверски глоби, които да изплатят с принудителен труд, ако създадат дете, преди да са осигурили условия за отглеждането му!А сега какво е узаконено? Дойде й първият месечен цикъл и малката хитруша вече бърка в джоба ни, ставайки "булка" и бързайки да забременее!
33
12
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Столицата е толкова развита, защото данъците, които плащат провинциалистите отиват в нея, а повечето бедни общини изнемогват. Цяла България поддържа един единствен град. За това шопите защо не лаят? В малкия град реалността е такава, че сам човек взима най-много 600 лв, дори с образование, като плати квартира 300 лева, ток,вода и от средата на месеца до края кара на фотосинтеза. Ето затова хората бягат,защото нямат избор!
32
2
 
39
 
! Отговори
мнение преди 6 години
Чета коментарите и си мисля, че българите винаги търсим това, което ни разделя, а не това, което ни обединява. Нима хората в София, Велико Търново или Стара Загора не са все българи с обща история и съдба? Разбирам да бяхме по-голяма държава като Италия например, която някога се е състояла от отделни кралства и затова и сега се усещат големи разлики, а България нито е чак толкова голяма, нито разликите в манталитета на хората са толкова огромни, а ние не спираме да се делим и противопоставяме.
31
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ШОПОтиди ти лично на село и покажи на "селинджърите" как да си "развиват" региона, "капацитете"..... Не са избягали от там и дошли от добро в София или по чужбина, а в резултат на "мъдро" държавно управление през последните 30 г.!