21 век! Кърпим улиците за колите, а тротоарите за хората?

Инфраструктурата на столицата ни е в окаяно състояние
29 мар 2018 09:20,
68

Придвижването по улица "Иван Вазов" в София е сериозно предизвикателство за пешеходци и велосипедисти, но тя не е единствената такава. Инфраструктурата на столицата е в окаяно състояние изобщо.

Освен сигналите на граждани и различни неправителствени организации, към тях се присъединява и разгласената информация от общинския съветник Иво Божков, който е поставил темата с ремонтите на тротоарите пред кмета Йорданка Фандъкова.

От отговора на градоначалника става ясна равносметката: За 10 години са подновени 12,5% от тротоарите в София, което означава, че с тези темпове ще са необходими още 70 години, за да се смени наличната тротоарна настилка.

След публикуваното си писмо в социалните мрежи с изведената статистика, общинският съветник започва да получава съобщения от граждани, пострадали от инфраструктурата в столицата, за което хронология пък не се води.

"Например Боряна Хаджова ми пише как миналата година се спъва в капан на шахта и, падайки, уцелва едно от колчетата на Градска мобилност с лицето си. Месеци наред е с двойно виждане, а днес и с пластина в лицето, както и увреден лицев нерв. Това се случва на спирката пред църквата "Света София", разказа пред Bulgaria ON AIR Божков.

Той бе категоричен, че докато не сме информирани за хората, пострадали от инфраструктурата на София, дотогава ще продължава да има нови такива случаи.

Темата пред камерата на телевизията коментира и Гергин Борисов от неправителствената организация "Спаси София". За него е неприемливо улица, която се намира в сърцето на европейска столица, да бъде в подобно състояние.

"Недопустимо е центърът на София да изглежда по подобен начин! "Иван Вазов" трябва да бъде приоритизирана за пешеходци с качествена настилка", призова Борисов!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За българите автомобила има значение на свещената крава в Индия,Непал и т н.! Крака,ръце,глави,животи, са без значение,когато става дума за личния автомобил! Няма да има тротоари за пешеходци,няма да има градински! Не става дума за пари,а за манталитета на едно цяло поколение!
63
0
 
0
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 6 години
В общинската дирекция отговаряща за тротоарите работят некъдърни инженери, защото счупените плочки са ИНЖЕНЕРЕН ПРОБЛЕМ, а не управленски, социален, културен и т. н. Примерът за добро решение е около метростанция "Стадион В. Левски" - настилка от малки профилирани павета. Пак ще повторя "...Примерът за добро решение е около метростанция "Стадион В. Левски" - настилка от малки профилирани павета..." Във Виена , Будапеща, Прага плочки като нашите, по тротоарите са рядкост. Особено в чешката столица, тротоарите са от цветни павенца, подредени като мозайка в най-различни фигури. Виенската об
62
0
 
1
 
! Отговори
Exec преди 6 години
До Анонимен 571200 евро/кв за панелка е супер скъпо брат. Не съм гледал тази година цените, но не бих платил повече 1000, освен ако не е извършен основен ремонт на апартамента и вертикалните щрангове на блока в последните 2 години. Напълно възможно е брокера ти просто да иска да ти вземе парите!
61
0
 
1
 
! Отговори
Exec преди 6 години
До До ExecТова 450лв годишно ми звучи като имот за който според базовата данъчна ставка би трябвало да е имот с данъчна оценка около 240хил.лв. И това е ако не се броят всички допълнителни модификации за "подобрения" и локация - значи под 200хил. А колко всъщност струва на пазарна цена - доста повече нали?Колко е пазарната цена на въпросния имот в момента? Вероятно доста над данъчната му оценка нали?Старост не оправдава по-ниски данъци.
60
1
 
1
 
! Отговори
Жоро преди 6 години
До До 51 Хора с робско съзнание живеят в бедни държави-по цял свят.Не обиждам,само констатирам.Кой ви държи там.30г. вече не са ли достатъчни и за лудите,че промяна няма да има? И малка корекция.Демократи в България Няма-вие комунистите ги избихте-ние другите се изнесохме.1989 пак вие си сменихте боята и запазихте власта,обричайки на гибел България.КОГО ЗАБЛУЖДАВАТЕ,моля?
59
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
замислям се друго другиден е празник на града некои софииски големец като доиде я президента дали муе приятно да види това кое е и то от половин година не мисля
58
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
гледаите как се имитира работа двама се правят работят единия си приказва с приятели интересно мие борисов дали е запознат с това което става та един ремонт на една улица която нее кои знае колко голяма на центар е половин година да попитам борисов да направи оглед за това което става и да се хване за главата
57
1
 
11
 
! Отговори
До Exec преди 6 години
В случая теорията няма нищо общо с практиката, както явно си мислиш. Ако от данъци се съберат примерно 100 милиона лева. мафията ще открадне 90 милиона и с 10 милиона ще имитира нещо по модела Мафиянски. Ако се увеличат десеторно данъците и станат 1 милиард лева, мафията ще открадне 990 милиона и 10 милиона по модела Мафиянски.Данъците и таксите в Центъра са много по-високи и сега - в пъти. Какво ще кажеш за 450 лева данъци и такси за жилище строено преди 70 години?
56
0
 
12
 
! Отговори
До 51 преди 6 години
Протести няма и няма да има, защото няма кой да ги организира. Първата работа на демократите завзели властта след 1989-та година беше да ликвидират всички форми на организация на народа, за да няма кой да спре грабежа им. Мизерните заплати и пенсии са част от този грабеж.
55
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ExecКакво за живота в периферията, тан признак на упадък ли е, а и това дето само се пропагандира с по-високите данъци???. Плащаме достатъчно.
54
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
добре, а аз бързам да ме "уредят" с кредит от една банка, за един нов панел на 45 години договорих - 1200 евро квадрат в София и боркера ми каза да бързам че най-скоро време ще е 2 евро квадрата а до десетина години 4000 евро. А в съседната статия пък къде няма д аима вода утре в София. Ама така като чета май-май, боркера ме пръзаля, а уж само 6 процента иска от стоте хиляди евро.
53
2
 
0
 
! Отговори
До 47 преди 6 години
Ако нещата се развият както пишеш най-много онези градове да за приличат на СофияНо София с тези ниски данъци (съгласен съм че заплатите на хората плащащи данъци са малки) няма да помръдне на сантиметър
52
5
 
1
 
! Отговори
Exec преди 6 години
Този проблем се решава с адекватен данък сгради, който да се използва по предназначение за поддръжка на улиците и пътищата пред тях. Така който живее в центъра ще си плаща големите данъци, и който не може ще се наложи да си продаде жилището на някой който може да си плаща за него. Все пак живот в центъра трябва да си е признак на просперитет.
51
0
 
1
 
! Отговори
Exec преди 6 години
Като гледам за какви цифри се пише, по-добре да си купим един ЧЕЗ и да му направим подразделение поддръжка на тротоари. Сигуро ще излезе с доста милярди по-евтино.
50
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
УжасТ!
49
6
 
1
 
! Отговори
АМИ ЕТО преди 6 години
ПОНЕЖЕ ЕВРОФОНДОВЕТЕ СА ДОТУК, БОКО, НАЛИ ВЧЕРА ЗАЩИТАВАШЕ МОСКВА, ДА ЗАМИНАВА НАТАМ ДА ИЗДЕЙСТВА ЕДНИ 15 МЛДР ЕВРА БЕЗВЪЗМЕЗДНО ЗА ТРОТОАРИ. ТЕ РУСНАЦИТЕ НАЛИ СА ВЕЛИКИ, ЩЕ МУ ДАДАТ))): ТАКА ДЕ, НАЛИ ПО- ГОЛЕМ ОТ ЗАПАДА ГО ВАДЯТ, КАТО ИМАТ ПО- ЯКИ РАКЕТИ , НЯМА ЛИ ДА ИЗВАДЯТ ПОНЕ ТОЛКОВА, КОЛКОТО СА ДАЛИ ОТ БРЮКСЕЛ, ДА ГИ НАДСКОЧАТ?)))))))))):
48
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо у нас всичко става толкова трудно? Ако не ни харесва да се движим по такива улици и тротоари, защо не протестираме масово? Докато няма страх от народа, няма и да има резултати.
47
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гербери дърпат пале с пари, диря от палето няма.
46
0
 
21
 
! Отговори
До 48 преди 6 години
Бъркаш, всичко е далавера, вкл. и кърпенето на улиците и тротоарите. Примерно, ако за това кърпене са нужни 2000 лева, мафията в общината заделя примерно 2 милиона и 2000 лева и открадва 2 милиона. Може и 5 милиона и 2000 лева да са и 5 милиона да се откраднат. Лошото е, че стези 2000 лева така прави кръпката, че до една година пак да се налага да се кърпи на същото място, т.е. мафията пак да открадне още няколко милиона. Това е част от позабравения модел Мафиянски.
45
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Уважаеми съграждани,не разбрахте ли,че далаверата не е в кърпенето на улиците и тротоарите,а в метрото и другите мега проекти,където са големите пари.Кой ти мисли за улици и тротоари,като от там чак толкова не може да се краде.Най-много да вземат парите и някой безработен ц..н да се опита да замаже дупките и да сложи плочките така,че после лесно да си ги вземе.Корупцията е тотална и отчайваща.