21 век! Кърпим улиците за колите, а тротоарите за хората?

Инфраструктурата на столицата ни е в окаяно състояние
29 мар 2018 09:20,
68

Придвижването по улица "Иван Вазов" в София е сериозно предизвикателство за пешеходци и велосипедисти, но тя не е единствената такава. Инфраструктурата на столицата е в окаяно състояние изобщо.

Освен сигналите на граждани и различни неправителствени организации, към тях се присъединява и разгласената информация от общинския съветник Иво Божков, който е поставил темата с ремонтите на тротоарите пред кмета Йорданка Фандъкова.

От отговора на градоначалника става ясна равносметката: За 10 години са подновени 12,5% от тротоарите в София, което означава, че с тези темпове ще са необходими още 70 години, за да се смени наличната тротоарна настилка.

След публикуваното си писмо в социалните мрежи с изведената статистика, общинският съветник започва да получава съобщения от граждани, пострадали от инфраструктурата в столицата, за което хронология пък не се води.

"Например Боряна Хаджова ми пише как миналата година се спъва в капан на шахта и, падайки, уцелва едно от колчетата на Градска мобилност с лицето си. Месеци наред е с двойно виждане, а днес и с пластина в лицето, както и увреден лицев нерв. Това се случва на спирката пред църквата "Света София", разказа пред Bulgaria ON AIR Божков.

Той бе категоричен, че докато не сме информирани за хората, пострадали от инфраструктурата на София, дотогава ще продължава да има нови такива случаи.

Темата пред камерата на телевизията коментира и Гергин Борисов от неправителствената организация "Спаси София". За него е неприемливо улица, която се намира в сърцето на европейска столица, да бъде в подобно състояние.

"Недопустимо е центърът на София да изглежда по подобен начин! "Иван Вазов" трябва да бъде приоритизирана за пешеходци с качествена настилка", призова Борисов!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
11
 
! Отговори
Тъпанар преди 6 години
До Анонимен 35 (тоя с общинските данъци в Париж, Барселона и прочее)Отвори гугъл, напиши средна работна заплата в БГ и мисли. И без това като минат през нас ЧЕЗ, Топлофикация, вода, мобилни оператори и прочее реке.тьори половината заминава. Друг е моментът, че както вървят нещата, след 20-30 години в Париж, Мюнхен и прочее само 1 на 3-*** ще знае колко са общинските данъци в тия градове. Останалите ще знаят колко са помощите. И ко праим?
43
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При тези размери на кражби на средства, няма как улиците и тротоарите да са в поносимо състояние. Едва ли някой разумен човек е очаквал нещо друго при демокрацията и пазарната икономика в България, при която основната цел е грабежа.
42
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Софянци не са с големи претенции, просто в София е много по-опасно ако си на улицата и стига с тези разделения, всички се смеем, плачем, обичаме, мразим. Тук става въпрос за място където живеем като улични *** рискуващи да бъдат премазани от стоманени файтони, направили рязка маневра заради неравности по пътя предизвикани от нередности в общината
41
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Постоянните ремонти на ремонта на ремонта изяждат повече пари от бюджета отколкото да се направи за един път цялостно и както трябва, но така редовно минават пари през едни определени фирми, и плячката се разделя между гробарите. Ако от един скъп ремонт за 10 милиона откраднат 7 ще се набие много повече на очи, отколкото да откраднат от 100 хиляди лева 70 хиляди.
40
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колкото са изкърпили улиците,толкова ще оправят и тротоарите.
39
0
 
21
 
! Отговори
Олд Шетърхенд преди 6 години
В неделя бях в София в ценътра. Толкова жалки тротоари с начупени и люлеещи се плочки не съм виждал никъде, дори когато бях в Албания там имат по хубави тротоари. Не знам как софиянци се примиряват с такива тротоари. Уж са с големи претенции пък накрая гола вода.
38
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колкото и да плащаме все ще потъват парите
37
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименМислиш на френски, говориш на английски, но живееш в България, направи си една елементарна сметка за събраните данъци, издадените разрешителни за строежи и виж че общината никак не е притеснена за пари. Попитай и как се обещетяват собствениците на имоти за да се отнеме от терена за тротоар.., никак.
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 30Това със шосето го няма вече в закона, но е и факт, че липсват на много места знаците за предимство, които трябва да създадът същите условия.
35
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поддържането винаги е по-скъпо от изграждането
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Въобще не съм политически ангажиран. Просто мога да мисля приятелю
33
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименНе ги пробутвай тия, няма нищо общо с това което си написъл
32
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отворете Гугъл - напишете общински данък Париж, Мюнхен, Барселона. Ще получите отговор кога ще имате хубави улици и тротоари
31
0
 
4
 
! Отговори
Майтап, бе! преди 6 години
По-ефикасно ще е, за това да призове не Гергин Борисов, а Бойко Борисов!
30
1
 
13
 
! Отговори
Тъпанар преди 6 години
Всичко е съвсем резонно. Просто се подготвя терена за новите обитатели на територията. След 20 години и улиците ще спрат да кърпят. А тротоари за каруци и камилски врагове не са необходими.
29
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кръпките по улиците са не по-малко отвратителни от ужасните тротоари. С кръпки до кръпки до никъде няма да стигнем
28
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 26Определено не стигаме до тротоар, просто защото няма такъв :)))
27
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 26Оооо, GAME OVER е нон-стоп, понякога ми се налага да го играя и регулировчик, купените книжки си показват рогцата, масово колите влизащи от Симеоновско шосе към квартала спират за да дадат предимство на десностоящите, без въобще да се замислят че се намират на самото шосе
26
0
 
1
 
! Отговори
до 26 преди 6 години
А случва ли се от време на време някоя жаба да не стигне до отсрещния тротоар? Поне досега не съм чел такова нещо по вестниците, но сигурно защото каквото стане при вас си остава при вас :)
25
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те и улиците толкова ги кърпят, само приказва Данчето, но аз резултати не виждам - ями навсякъде по кварталите.