Социалните влязоха в "дома на ужасите" в Гео Милев

Сигнал за тежка миризма се носи от дома на доцентка
30 мар 2018 10:10, Петя Славова
26

Доцент по физиология на растенията в Софийския университет живее в пълна мизерия. 86-годишната Николина Ковачева дели един апартамент с куче, коте и разлагащия се труп на своя съпруг. Съседи разказват, че от апартамента на жената се носи непоносима миризма. Институциите отказват помощ до вчера, когато Bulgaria ON AIR ги потърси.

Още по темата

В т.нар "апартамент на ужасите" до съвсем скоро живеела Николина, заедно със съпруга и сина си, но двамата умират, а тя остава сама. След това идва и сигналът за тежка миризма на мърша, която се носи от апартамента на доцент Ковачева.

Още на 26 март - понеделник, съседката Ралица влиза в апартамента и заварва ужасяващата картинка. Намира и починалия съпруг на Николина - Стефан Ковачев. Междувременно полицаите отказват да влязат в апартамента и твърдят, че са подали сигнал в социалните служби.

Според началник отдел "Социална закрила" Яна Цацова службите не са получавали никакъв сигнал за този адрес.

"До този момент не бяхме търсени от полицията. Дойдохме в четвъртък - 29 март, и заварихме мизерни условия. Жената вече е настанена в медицинско заведение. Ще бъде прегледана и лекарите ще кажат как да се действа нататък. Преди също сме попадали на подобни потресаващи гледки", уточни още Цацова в "България сутрин".

По думите на Анастасия Райкова - началник на отдел "Хора с увреждания и социални услуги", се е наложило повикването на Спешна помощ, която да откара жената в болница.

"След като излезе от болничното заведение, с нея ще се заемат от социални грижи. Те не е способна да се грижи за себе си и най-вероятно ще бъде настанена в дом. Все пак ползването на социалните услуги е по желание на пациента", твърди тя.

Райкова смята, че в момента 86-годишната жена е силно объркана и емоционално стресирана заради голямото внимание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Толкова ли е трудноСпоред мен на 3 месеца е много за самотно живеещи хора с деменция. В някои държави, по-напреднали е направено така че всеки ден идва някой да проверява,да помогне с изчистването,и то не да изчисти а да помогне на човека сам да си изчисти. Идват и ги карат да бъдат активнии т.н и то за хора които са с акъла си,а ако е самотен и с деменция директно го прибират,защото е опасен както за себе си така и за околните
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз не знам няма ли редактори тук,но някои заглавия са под всяка критика
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимна преди 6 години
Институциите не си вършат работата!!!! Не се полагат грижи за възрастни хора и за деца!!!!Кога най-после ще има добра СОЦИАЛНА СИСТЕМА и във България???? ПОЛИТИЦИ, къде сте???Вземете ПРИМЕР от Западните държави!!! Толкова ли е трудно???? До кога ще тъпчем на едно място?????
20
0
 
7
 
! Отговори
Гергана преди 6 години
"Скъпи" медии, оставете възрастните хора на спокойствие. Службите са поели жената, но не е нужно вИЕ да правите живота й достояние на всички. На мен лично ми е неудобно, че родителите на България съществуват по този начин, след достойно изживян живот.
19
2
 
7
 
! Отговори
Грую преди 6 години
То тези хора са отбелязани. И се следят от служебните лица.После се появяват хора със завещания и през 3-*** човека продават апартамента.
18
0
 
43
 
! Отговори
Толкова ли е трудно преди 6 години
за всеки квартал да се отбележи броят на самотно живеещи над 70 г. и на какви адреси са те? Копие от този документ да има в Общината, в социалните служби и в полицията. На всеки три месеца служебно лице да установява контакт с всеки един от тези самотни възрастни, за да прецени състоянието му и да установи дали има проблеми - така документът ще се актуализира постоянно.Защо вечните грижи на институциите са за неработещите здрави млади роми, а лицата, работили цял живот, кучета ги яли!
17
2
 
41
 
! Отговори
Мен преди 6 години
Ама тия все някой сигнал трябва да им прати, как така никога нищо не са чули и видели, все чакат някой да им се обади....
16
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами да, при над 1 милиард лева бюджет на Полицията, отказват да помогнат на жената!Отказват и да помогнат на стотици хиляди възрастни хора, живеещи по селата и тормозени от роми!Малък им е бюджета! Стига им само да се крият по храстите с новите камери!
15
1
 
39
 
! Отговори
... преди 6 години
Как не ви е срам да ходите в дома на горката женица и да я интервюирате? То се вижда, че е клета, страдаща женица...
14
0
 
31
 
! Отговори
Някой написа, че преди 6 години
в Германия такива случаи ги решава съдът, който разполагал с проверени лица и фирми, годни да бъдат попечители.Не знам как у нас би могло да се постигне това. Защото, винаги когато се разчуе, че старец със собственост няма наследници, около него започват да се навъртат всякакви мошенициДа не забравяме, че има и недобросъвестни роднини,които понякога използват нечие временно неразположение, за да го обявят за неадекватен и да присвоят собствеността му, а него да натикат в соц.дом или в лудница.
13
3
 
20
 
! Отговори
От всичко написано преди 6 години
по този и други подобни случаи, стигнах до извода, че законите ни в това отношение са недомислени.Как е възможно в случай като този, съдбата на лице с деменция да зависи от неговото собствено решение? Жената дали е в състояние да прецени какво се случва, след като е държала толкова време у дома тялото на покойния си съпруг? Излиза, че тя е опасна и за себе си, и за околните, макар и да не е агресивна.Другият голям проблем са опасностите от корупция - да бъде ограбена от непочтени соц.служители
12
1
 
15
 
! Отговори
Трагична история преди 6 години
Спрямо подобни човешки драми наистина трябва да има респект и дискретност.Но е редно да се публикува сдържана информация. Причините са две.Така или иначе, из района ще се понесат слухове за случилото се и, ако няма официално съобщение, ще тръгнат градски легенди едва ли не за извънземни вампири и таласъми.Освен това, подобни истории карат най-възрастните хора и техните роднини да се позамислят и да изградят разумна стратегия - кой как да организира живота си след 80-годишна възраст.
11
1
 
24
 
! Отговори
1212121212 преди 6 години
Апартамент на ужасите. Вие дали сте в час. И за какви социални говорите, тях ги няма или по-точно, все се появяват след дъжд качулка. Защо сега, тези хора са имали нужда от помощ отдавна. Но може да се правят кампании но празниците за ***....ите по домовете за сираци но пенсионерите няма кой да ги погледне.
10
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нещо не можах да разбера в кое се корени проблема тук? Може би, че хората остаряват, губят разсъдък и умират? Ако смятате, че с писане на такива инфантилни истории, можете да промените това, продължавайте да се гаврите с хората, очевидно смятате това за много интерсно.
9
0
 
39
 
! Отговори
Е добре... преди 6 години
Какъв човек трябва да си за да ходиш да взимаш интервю на тази жена? Очевидно е със сериозен проблем, няма ли морал в тоя изкукал свят вече...
8
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има нещо первезно в така наречената "журналистика".Представете си новина след някоя и друга година: " Ужас в дома на страдащата от шизофрения бивша журналистка Петя Славова..."Некрасиво е, нали....
7
1
 
24
 
! Отговори
тази преди 6 години
бабка е апетитна хапка - има си апартаментче, а няма наследници скоро накой ще се"погрижи" за нея - в болницата ще я изкарат невменяема.
6
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дълголетието не винаги е нещо положително, особено за болни хора. Или изкукали.Ужас
5
0
 
34
 
! Отговори
Gogo преди 6 години
Да не дава господ такав болест. Много е лошо.
4
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ужасът го е изживяла възрастната жена и след това е изкукала. Умира синът и. После, умира и съпругът и и тя не може да го приеме. Не можге да приеме, че остава сам самичка на света.