Лабораторията на Софийска вода ще анализира уран във водата

В обхвата на анализите на Лабораторен изпитвателен комплекс (ЛИК) вече влизат и микробиологичните анализи на утайки
2 апр 2018 14:24,
6
Лабораторията на Софийска вода ще анализира уран във водата

През март опитът и познанията на специалистите от ЛИК  на „Софийска вода“ АД прибавиха към портфейла на акредитираните изследвания и микробиологичните анализи на утайки и продукти, използвани в пречистването на води като белина и железен трихлорид. ЛИК също така доказа, че е в състояние да измерва прецизно наличието на уран като химичен елемент. Обхватът на акредитацията се допълни и с анализи на органични замърсители и елементи, така че лабораторията вече ще отговаря на нуждите на клиентите да предлага услуги с още по-широк обхват и високо качество.

Весела Стефанова, старши мениджър "Лабораторен изпитвателен комплекс" споделя: „Водата е в основата на живота и е източник на здраве. Аз и колегите ми гарантираме, че водата в София е с превъзходно качество и е една от най-добрите води не само в България, но и в Европа. Контролът на високото качество на питейната вода в София е една от дейностите на Софийска вода, с които можем да се гордеем“.
 
Всяка година лабораторията взема около 2 000 контролни проби от пунктовете за мониторинг по водопроводната мрежа при потребителите, върху които извършва около 40 000 анализа. Качеството на питейната вода се следи от ЛИК по целия ѝ път от язовирите „Искър“ и „Бели Искър“, през пречистването и доставянето до домовете на столичани годишно, чрез над 140 000 анализа на 8000 проби.

За жителите на София е създадена и специална апликация, с която да  следят качеството на водата: https://www.sofiyskavoda.bg/water_stops.aspx?a=3

Информация за Лабораторният изпитвателен комплекс (ЛИК) на „Софийска вода“ АД:

Лабораторният изпитвателен комплекс е акредитиран от Изпълнителна агенция "Българска служба за акредитация" съгласно БДС EN ISO/IEC 17025 от началото на 2010 г. Обхватът на акредитация покрива почти 100% от нормативно изискваните показатели. Анализите, които не се осигуряват в лабораторията на „Софийска вода“ АД, се възлагат на външна акредитирана лаборатория.

Вземането на проби и анализите, извършвани от ЛИК, се подчиняват на признати международни стандарти.

Всяко изследване на водата започва с пробовземане. Мобилните лабораторни специалисти на ЛИК са обучени и сертифицирани за правилното извършване на тази дейност. Още при пробовземане се провеждат полеви анализи за свободен хлор, рН и температура на водата. След това пробите, съхранени при хладилни условия, се транспортират до лабораторията, където се изследват по физико-химични и микробиологични показатели.

Лабораторните анализи се извършват с модерна, предварително метрологично проверена инструментална апаратура. Всеки анализ протича с контрол на качеството, който се извършва със сертифицирани референтни материали. Резултатите за пробите се докладват едва след като всички извършени проверки за качество на изпитването в хода на анализа гарантират точност, достоверност и надеждност. 
 
Доказателство за компетентността на специалистите, които провеждат анализи, е акредитацията на ЛИК, поддържана вече осма година. Лабораторията участва и в международни изпитвания за пригодност ежегодно с над 90% успеваемост. Всичко това доказва строгия контрол и качеството на провежданите изпитвания, респективно и стриктния контрол върху качеството на водата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
МИ АКО ИМА УРАН, КЪСНО Е ВЕЧЕ ЗА ИЗСЛЕДВАНИЯ. ТОЙ Е НАПРАВИЛ КАКВОТО Е МОЖАЛ ВЕЧЕ.
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи микробиологичен анализ до сега не са правили? Кой знае какви рогати бактерии пием или разчитат, че като блъскат много хлор и нещата са ОК
4
0
 
2
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Да анализират пясъка,който тече от чешмата.Айдуци.
3
0
 
3
 
! Отговори
Коце кмета преди 6 години
Да дойдат тия да ми лик-нат филтъра, който от бял за 10 дена става тъмнокафяв! А след това ще ги гостя с една хубава студена вода направо от чешмата, без филтър, да видят за какво завидно качество става дума!
2
1
 
2
 
! Отговори
Srok преди 6 години
Koga ste izleznat v mediite rezultatite na tasi la biratoria?!
1
1
 
5
 
! Отговори
Det ei преди 6 години
uran li, urin li...?!