Момиче припадна и почина в двора на училище в София

Лекарите бързали, но не успели да направят нищо
Обновена: 3 апр 2018 10:10 | 2 апр 2018 23:05, Екип на Dnes.bg
147
Момиче припадна и почина в двора на училище в София
Снимка: архив, БулФото

17-годишно момиче е починало в двора на столичното 96-то училище в квартал "Люлин".

Девойката е припаднала, след което е била извикана Спешната помощ. Приятелите на момичето са в шок и обвиняват медиците в забавяне, съобщи БЛИЦ. Стигнало се е до напрежение и се е наложило на място да пристигне полиция.

"В 20.09 часа получаваме сигнал за припаднало 17-годишно момиче в 96-то училище в "Люлин". В 20 20 колата ни е била на мястото на инцидента, на 11-та минута сме били там, лекарите ни са взели разстоянието от централата на "Бърза помощ" на "Сточна гара" до "Люлин" с максимална скорост, екипът ни е реагирал веднага на обаждането", заявява говорителката на ЦСМП-София Катя Сунгарска.

За съжаление при пристигане на място е установено, че момичето е починало. По всяка вероятност девойката си е глътнала езика и това е довело до трагичната развръзка.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Смъртта никога не се приема лесно, но когато си отиват млади хора или деца е просто трагедия. Пожелавам много сили на близките, най-искрени съболезнования.
92
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз пък си спомням как в 8 клас в час на класния ни обясняваха точно за сексуалното образование и други полезни теми на хората в тази възраст. Обяснявам си го с факта, че това беше преди повече от 23 години.... В днешно време(а и преди) децата излизат тотално неподготвени за живота след училището. Никакви познания по първа долекарска помощ, никакви познания по финансова дисциплина, никакви познания по още много неща, които биха им били полезни а после те (децата) да са полезни на обществото ни...
91
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди 89-та във всяко училище имаше фелшер. Сега при прекрасната демокрация децата *** в училищата от глътнат език, срамно е всичко това и много нелепо! Мир на праха на моминченцето и съболезнования на близките.
90
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато се забрани в час на класа да се яде,, пият кафета ,играят , на телефоните и са поне 50% в час и имат желание да учат и се обучат тогава - 95
89
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Могли са да реагират, ако са знаели какво да правят. И веднага задавам един въпрос - в гимназията има такваз тъпотия, наречена "Час на класа" и доколкото си спомням, нищо не се правеше в това време. Е оти не се използва за обучение за оказване на първа долекарска помощ, за реакция при бедствия и аварии или пък ако щете - за сексуално образование (ясно е, че тийновете правят секс, ама хубаво е да знаят как да се предпазват и да им се набие информация какво ги заплашва, ако не се пазят)
88
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хубави са съветите за първа помощ, които се дават тук. Вероятно и децата са се опитали да помогнат и затова не са повикали веднага бърза помощ. Разни глупости се носят за причините за смъртта на момичето - глътнат език и дрън-дрън. Истината ще стане ясна след аутопсията. Но! Просто родителите трябва да научат децата си да мислят за последиците и да бъдат отговорни... Учителите са след това... Жалко за детето.
87
1
 
12
 
! Отговори
Анонимна преди 6 години
И въпреки че заслужавате подобна съдба не ви я пожелавам! Защото е голям удар за семейството й . И никой човек не тряба да преживява такива неща !
86
1
 
12
 
! Отговори
Анонимна преди 6 години
И въпреки че заслужавате подобна съдба не ви я пожелавам! Защото е голям удар за семейството й . И никой човек не тряба да преживява такива неща !
85
1
 
27
 
! Отговори
Анонимна преди 6 години
Ей гнусари ! Познавам лично момичето пред очите ми е израснало , много е лесно да я нападате сега нали ? Момичето беше много добро и скромно в дворовете на училищата (поне в нашия квартал ) се седи именно защото там няма наркомани и т.н. много е лесно да кажете а тя се надрусала въпреки че не знаете . Направо ме е срам че сме сънародници ! Такива хора като вас заслужават да им се случи такова нещо за да разберат те не винаги са виновни наркотици . Момичето никога не е упрщотребило наркотици !
84
2
 
21
 
! Отговори
Потресен преди 6 години
И какво излиза? 11 минути присъстващите на тази трагедия са стояли и гледали безучастно как момичето си отива и никой нищо не е направил за да помогне... Жалка работа и за съжаление резултатът е налице... После медиците били виновни. Първа долекарска помощ не е "rocket science" и всеки трябва да може да оказва такава, както и да разпознава елементарни признаци и симптоми, ама не... това им е "над нивото"... жалко :(
83
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Веднага е трябвало да се освободи дихателният път и да се осигури свободен достъп на въздух до трахеята като се постави едната ръка върху челото ,а другата под брадата ,долната челюст се бута напред и нагоре ,главата назад докато брадата се издигне по-високо от носа на пострадалата.
82
14
 
9
 
! Отговори
1957 преди 6 години
Нещастни случаи много и навсякъде , важно е да се реагира навреме.Най-вероятно Спешна не са пристигнали бързо.После се оправдават.В България НИЩО не е както трябва.Жалко за хубавата ни Родина.
81
1
 
43
 
! Отговори
Невролог преди 6 години
При епилептичен припадък езика не се гълта, а корена му се отпуска назад и това може да затрудни дишането. Това което всеки може да направи е да издърпа главата назад, за да се освободи дихателния път и да се обърне припадналия встрани, за да не попадне слюнка, повърнато, дъвки и др. в бронхите и белия дроб. Не се бърка с пръсти и предмети в устата. Елементарно, но никой не го включва в училищната програма.
80
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма такова медицинско състояние като "глътнат език". Защо не си гълтате езиците докато спите?Когато човек припадне, езика му се отпуска назад и запушва въздухопровода. Във всички курсове по спешна помощ учат какво се прави в такава ситуация - ЧОВЕКА СЕ ОБРЪЩА ДА ЛЕГНЕ НАСТРАНИ ВЪРХУ ПРОТЕГНАТАТА РЪКА ОТКЪМ ПОДА! Не се чупят зъби, не се вадят езици, нито се правят каквито и да е абсурди.Спрете да повтаряте тъпотията с глътнатия език, защото такова нещо не съществува!
79
3
 
15
 
! Отговори
Дзъ преди 6 години
До До ДзъТака е за съжаление. Говорим от 15 години за реформа в здравеопазването и такава реално няма - ето ги доказателствата. Аз съм ЗА лекарите да получават и 5000 лева, защото между тях има много които заслужават почит и уважение..ама това е друга тема
78
10
 
13
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
Нали са във ваканция? Що дирят в 20 ч. в училищния двор? Или това си е сбирка на га/менчетата на гетото Люлин. Обаче друго си е да пернеш заглавие като горното, друго е да напишеш, че наркоман предрусал
77
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Моите познания за глътнат език е да се дръпна главата назад и да се натисне езикът надолу. Не знам колко е вярно. А е важно да се знае. Отвсякъде ни заливат с помия и забравяме за важните неща. А те може да струват човешки живот.
76
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До къде я докарахме. 17 годишни да умират в училищните дворове. Все едно сме в Африка някъде.
75
0
 
6
 
! Отговори
до1972 преди 6 години
Едно време по гражданска отбрана или медицинска служба по гражданска отбрана.
74
3
 
30
 
! Отговори
1972 преди 6 години
Едно време имахме НВО и знаехме как да окажем първа помощ, да извадим глътнат език, да направим изкуствено дишане и т.н. Сега знаят да се кълчат на Азис, да се друсат и е модно да са ***.