Убежище за софиянци: При бомбардировка – в метрото!

Над 40 км линии могат да скрият столичани при бомбардировка
2 апр 2018 20:15,
107


Проверката на бомбоубежищата на територията на Софийска област, община Самоков и община Ботевград ще тества сирените и гласовите команди в случай на екстремни ситуации. В аварийни моменти трябва да потърсим най-близкото укритие, за да запазим живота си.
 
Смята се, че на територията на София има изградени над 500 такива скривалища, но повечето от тях са в окаяно състояние. В случай на бомбардировки най-сигурното място в София е метрото.

Затова софиянци може да се укрият в 40 км линии на метрото - 34 от които са подземни, пише Bulgaria ON AIR.

Още по темата

Според специалистите София е опасана със стотици бомбоубежища, а тяхната точна бройка се пази в тайна. След втората световна война започва изграждането на укрития и в жилищните блокове, които могат да издържат на химическа атака.

Поддръжката на тези укрития изисква подмяната на уплатненията на вратите на всеки 12 месеца. Проверката и резултатите за състоянието на укритията трябва да бъдат готови до няколко седмици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
1
 
7
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 6 години
До До Анонимен 85Бомбоубежищата в "панелките" се казват ПеРеУта и имаха тежки стоманени врати и стоманени капаци на прозорците, дори оборудвани тоалетни-баня, но на много места чевръсти и управни комшии ги приватизираха и сега са непригодни...
93
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"уплатненията"Леле, леле, мноу голем журнал правите в тоя днес.бг. Направо нямам думи.
92
1
 
16
 
! Отговори
До Анонимен 85 преди 6 години
Какви са тези глупости, другарю, че по времето на соца всяка панелка се строяла с бомбоубежище? Няма такива фантасмагории. Бомбоубежищата в България са неизползваеми. Ако нещо стане, недай си боже, ще мрем като пилци! За това се активизират новините около тази тема, но не за ваше здраве, а за да може да се приготви почвата от полезни ***, които ще се съгласят, че правителството трябва да отдели едни 2 милиарда лева за обществени поръчки за реновиране на бомбоубежищата...
91
10
 
5
 
! Отговори
Руските тролове преди 6 години
Пак започнаха да се активизират в коментарите, че НАТО е престъпна организация. НАТО е отбранителен съюз, другари! НАТО не водят войни! Ама ей, на... Явно на т.нар. полезни *** влияят подобни мнения и после и те като почнат, че искат германски пенсии в евразийския съюз... направо човек да плаче или да се смее... Истинската България, другари, не съществува от 44-та година насам. Абсолютно всичко в страната е превзето от *** комунисти!
90
1
 
14
 
! Отговори
king_for_a_day преди 6 години
Но какво ли се учудвам - само като прочетеш колко са неграмотни журналистите, ти идва да оправдаеш военните.УплАтнения.Тука е така.
89
0
 
7
 
! Отговори
Joko преди 6 години
Не знам кой е автор на тази "гениална идея" , но същият (авторът) не става и за миене на градские нужници !
88
0
 
7
 
! Отговори
king_for_a_day преди 6 години
Като прочетеш, че само за проверка и обявяване на резултатите ще са необходими няколко седмици, ти се доплаква. Преди повече от половин век, преди наличието на толкова много технологии, за същото това време са започвали и завършвали войни. Спете спокойно, деца.
87
1
 
7
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 6 години
Това не е на добре !
86
1
 
18
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
Метрото в София е най безполезното място за укриване.1. Няма начин да се запечата от въздух (ако има химическа или радиоактивна атака въздуха си влиза свободно и ви натравя като плъхове)2. Стените пропускат вода (ако е ядрена атака - водата е радиоактивна и съответно радиацията влиза при вас)3. няма изградени условия за продължителен престой на хората (в най добрия случай 2 часа преди да започнете да се канибализирате ПП:къде ще спите)4. като спре тока няма да виждате на къде ходите и др.
85
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако има атентат в метрото какво правим.
84
1
 
13
 
! Отговори
от село преди 6 години
Таман там ша ги затрупа сички наведнъж
83
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
УжасТ!
82
4
 
14
 
! Отговори
Ala_Bala преди 6 години
Вместо да се търсят безполезни скривалища да се разтуря агресивната организация НАТО!
81
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименЩо пет лева бе - това си е направо обида. Трябва поне 55 лева да са и да се купуват поне 6 месеца предварително, за да важат. И контрольори на входовете трябва да има.
80
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При бомбардировка с пиратки сигурно метрото ще помогне. Ама като се има предвид, че у нас го строят на 5 метра под земята, при сериозна бомбардировка по-добре да не си там. В Англия през ВСВ едни хора се крили в една метростанция на около 15 метра под земята, една бомба нацелила метростанцията и всички дали фира-долу е затворено място и взривът дава много повече поражения.И жокер-в мазетата на всички панелки, строени след 80-те се слагаха тежки метални врати, които да са като бомбоубежище.
79
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Метрото е толкова некачествено построено, че дори и за това не става.
78
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Общината да въведе виолетови билетчета по 5 лв., които да важат по време на бомбардировка. Общинския съвет да взема решение за продажбата им седмица преди деня на бомбардировката.
77
1
 
14
 
! Отговори
Хитрата Мишка преди 6 години
Аз като по-хитър ще се скрия в мазата - при ударната вълна ще ни заринат отломки, които ще действат като щит, а шанса да оцелея е огромен, стига да се измъкна от там.А шанса да оцелеете ако пуснат бомба, която да взриви цялото метро е нищожен. Помислете за тази лъжа. Метрото не е вариант!
76
4
 
9
 
! Отговори
ХИТЪР БОМБАРДИРОВАЧ преди 6 години
АКО СЪМ ХИТЪР БОМБАРДИРОВАЧ, ще пусна една ядрена бомба на Жолио Кьори - хем ще събори целия "Младост", хем ще убие мишките, които са се скрили в метрото - чак до "Люлин" А ако пусна в същия момент една ядрена бомба в Люлин, през изходите на Сердика ще хвърчат хора като фойерверки. ... Казвам си само да знаете, че тая новина не е вярна.
75
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не лъжете хората, метрото никаква работа няма да свърши, то и сега едва се държи да не го издуха вятъра или отнесе дъжда...