Фандъкова обеща: Едносменен режим за всички училища в София

Във всяко школо - физкултурен салон, настоява кметът
20
Фандъкова обеща: Едносменен режим за всички училища в София
Снимка: БТА, архив

Столичният кмет Йорданка Фандъкова съобщи, че се подготвя Програмата за развитие на училищната мрежа с цел осигуряване на едносменен режим за всички училища в София. Фандъкова провери строителството на разширението на 149 Средно училище "Иван Хаджийски" в район "Овча Купел" 2 , което включва спортна зала и кабинети.

Към момента повече от половината общински училища в София са на едносменен режим на обучение, но има райони, в които училищата са много натоварени, каза Фандъкова. Тя обясни, че част от стратегията е за строителството на нови училища и за разширяването на училищни сгради. Важна част от стратегията са и индивидуалните програми на самите училища, за да не записват повече ученици, отколкото базата им позволява.

Добре е учениците да могат да започват училище в 8.30 или в 9.00 часа, а не по-рано, както е сега, когато има училища на две смени. Това е много важна наша стратегия и задача, и сме почти готови да внесем програмата в СОС, заяви столичният кмет, цитирана от БТА.

"Капацитетът, който имаме в момента, чисто механично, дава възможност за преминаване на едносменен режим, но трябва да подчертаем, че при малките деца - особено от първи до четвърти клас, а и от първи до седми клас, е важно да имат осигурено училище близо до дома им", коментира Йорданка Фандъкова. Затова въпросът не е за чисто механично разпределение на децата, а за даване на възможност на всеки квартал, на всеки район да има поне основно училище, добави тя.

С гимназиите въпросът е по-различен, тъй като в тях се кандидатства и учениците могат да пътуват из града, отбеляза Фандъкова.

Тя информира, че се планира изграждането на нови училища в новите квартали на София, в които няма училища. Първата ни стъпка ще е свързана с проектирането на четири нови училища - в кв. "Манастирски ливади", във "Витоша ВЕЦ-Симеоново" в "Лозенец", в кв. "Красно село" и в район "Витоша". Кметовете на райони имат за задача да огледат възможности за разширение на сгради, а отделно имаме и идейни проекти за разширение на няколко училища в София. До този момент построихме три нови училища и за мен, като кмет, изключително е важно да продължим с тези инвестиции, заяви Фандъкова.

По думите й Министерството на образованието и науката подготвя стандарт за физическата среда, който ще задължи училищата да приемат толкова ученици, колкото им позволява базата. Има директори, които преоборудват учителските стаи в класни стаи, за да записват повече ученици, но това не е правилно. Основният въпрос е да се осигури във всички училища качествен учебен процес, но това е работа на МОН, отбеляза Фандъкова.

Най-важно е децата да могат да спортуват, София през тази година е европейска столица на спорта и част от нашата програма е свързана с осигуряването във всяко училище на физкултурен салон и спортна зала, посочи още тя.

Откакто нашият екип работи в общината, общо десет спортни зали и физкултурни салони са построени, заяви столичният кмет. По думите й останали са само три столични училища без физкултурен салон, като има програма и план да бъдат изградени. Сега разширяваме Първа английска езикова гимназия и 112-то основно училище, като с първия етап разширяваме училищната сграда с 50 процента, а вторият етап, който предстои да започне, включва и нов физкултурен салон, обясни Фандъкова.

Тя съобщи, че по интегрирания план за градско възстановяване и развитие се предвижда изграждането на спортна зала и в Девета френска езикова гимназия. Възложих на главния архитект на София да подготви типови спортни зали, които да изпълняват не само функциите на физкултурни салони, а и на квартални спортни зали в различни райони на София, в дворовете на училищата, поясни кметът Фандъкова. Тя уточни, че са избрани шест училища, които са подходящи за изграждане на такъв тип зали. Типовите проекти за тях са готови и в момента главният архитект подготвя процедура за работно проектиране на тези шест зали.

Целта е постепенно да може да се изграждат нови и многофункционални спортни зали, които да позволят да се разшири базата на съответното училище за учебното време, но също в събота, неделя и във вечерно време, хората от квартала да могат да спортуват в тези зали и да се организират състезания в тях, каза кметът на София.

Според Йорданка Фандъкова най-важните фактори за развитието на децата и за превенция срещу агресията е спортът, а след семейството - детската градина и училището, са институциите, които трябва да възпитават интереса на учениците към спорта.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
1
 
! Отговори
Руснака преди 6 години
С насояване не става ... преди имаше във всички учлища ФИЗКУЛТУРЕН САЛОН без да се настояваше ... ама айде де ..
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Холандия е17 милиона,но никога децата не да били на две смени Ако в България се налага да учат на смени,това значи липсват класни стаи,Ами защо тогава затваряте училища ,вместо да отваряте нови?Всичко е наопаки там,от което страдат и млади и стари !
17
2
 
6
 
! Отговори
Поглед преди 6 години
Въпрос: Струва ли ви се, че фандУпкова гледа като виновно теле? Аз това виждам! А вие? Оставка!!!
16
1
 
6
 
! Отговори
Столичанин кореняк преди 6 години
ФанДупкова стана кмет преди 10 г.и нашият роден град София се превърна в клоака! Тя си повярва,че като даскалица я бива,а то и за това не я биваше. Дано се върнеш на село Белчин и ти пожелавам там да диша софийски прах внучето ти. Защото нашите деца софийски ходят по улиците,а не тротоарите, дишат индустриален прах защото не чистите улиците и тн...Само корупция и далавери са в главата на ФанДупкова. Оставка!
15
0
 
14
 
! Отговори
Мика преди 6 години
Г-жо Фандъкова, отговорете ми, защо не направихте нищо срещу корупцията? Защо не направихте критерий за уседналост за набори 2008,2009,а ги направихте едва сега. Живея от 17г в квартала и не приеха детето ми при 2-*** родители на един и същи адрес от 17 години, а се допускаше родителите да са с различна и натъкмена регистрация. Защо допускате частни училища да се помещават в сгради на някогашни държавни училища? Това трябва да бъде забранено.
14
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
защо затворихте куп у-ща, а сега ще строите , и то - в лозенец,манастирски ливади, ...а в захарна ф-ка у-ще в отлично състояние- просто да влезнеш само - стои неизползвано и затворено, а в квартала няма у.ще.
13
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какви качества се иска за да бъдеш кмет на София? Да бъде послушан на Мъдреца от село Банкя, да крадеш от всичко и Му даваш колкото той каже. Интелект, познания, достойнство, честност ...., всичко тива пречи. Ето защо тази безличница е кмет.
12
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фандъкова ти си за затвора- кмет си толкова време , а не оправи улиците и тротоарите!!Всеки ден благославям ***!
11
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази кокошка където пипна и всичко се руши. Толкова недомислици сътвори, особено с онзи *** Крусев, толкова откраднаха от нескопосаните ремонти, че трябва отдавна да са в затвора!! Защо всякакви провинциалисти ни стоварват тук да решават проблемите на София?? Вижте само пътищата и ще разберете колко се е крало! Сега ще разбърка и образованието. Ужас!!! Тая трябва да е в затвора отдавна и всичкото и имущество конфискувано, защото е с наши крадени пари!!!
10
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази мисли с окосмената част на тялото си. И въобще не визирам главата.
9
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Добре е учениците да могат да започват училище в 8.30 или в 9.00 часа"Това вече обезмисля сменния режим. Седем часа по 40 мин, плюс 10 мин междучасие, плюс 1 час да обяд: учебният ден ще е от 9:00 до 16:00. Така няма да имат време ни за домашни, ни други занимания... А родителите, почващти от 8:30 работа - да се оправят както могат.
8
11
 
7
 
! Отговори
Ама разбира се... преди 6 години
на комунистчетата пето поколение трябва да се осигури обучение без стрес! Мамините и татините на комунистите не трябва да стават рано, не трябва да се прибират късно от училище, не трябва да носят раници, не трябва дори да ходят на училище,а да си стоят във вкъщи и да "учат" у дома и т.н., и т.н. Пълни нескопосници!!!
7
1
 
9
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Във всеки квартал-поне една улица без кратери!Сега в центъра на "столицата",после и в простосмъртните квартали!
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Или прави часовете по 20 мин, или слага по 50 ученика в клас и ще учат до обяд.
5
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фъндъкова,това одавна трябваше да стане.Но сега ти дължиш отговор на софиянци защо София е на 3-то място в света по мръсен въздух?Всяка зима печките ни тровят,но пари за филтри за комините няма,но за саниране има.Дупки по пътищата,кварталните улици се превреъщат в езера при всеки дъжд,тротоарите подскачат под краката ни,западния парк се изсича поголовно,но кметицата сигурно не е ходила там.Пълно безхаберие.
4
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оставка, искаме кмет от БСП за модерна про-руска столица
3
9
 
5
 
! Отговори
Информбюро преди 6 години
Фандъчке ! Народният съд е отречен отдавна.Хич не се притеснявай!
2
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фандъка пак се изцепи. Ако разшириш едно училище и набухаш двете смени в една... ще имаш нужда от два пъти повече учители, нали? А те и в момента не достигат. Този въпрос как ще го реши Фандъка? Не е като да гепиш едни пари и с половината да разшириш училищата, а? Нищо. Важното е да се налее пара при строителната мафия, че нещо с магистралите го закъсахме... откога не е имало ленторез...
1
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички училища обещават да ходят на една смяна на работа и да бъдат верни васали до ГРОБ.