Великден в "Пирогов": Над 1800 потърсили помощ в Спешното

Това са над 400 пациенти повече спрямо предишни години
9 апр 2018 12:16,
11
Великден в "Пирогов": Над 1800 потърсили помощ в Спешното
Снимка: архив Reuters

Дежурството в дните по Великденските празници за пироговските екипи бе тежко. Над 1830 пострадали се обърнаха за помощ към Спешното на "Пирогов" през почивните дни около Великден, или това са с близо 400 повече пациенти за последните 4 години. Това съобщиха от пресцентъра на болничното заведение.

На близо 240 се е наложило да останат за болнично лечение, като 10 от тях са неосигурени.
Освен пациентите от цяла София и околните населени места, дежурните пироговски екипи са се погрижили и за над 50 тежко пострадали от различни части на България. Те са били преведени за лечение в университетската спешна болница, тъй като има капацитет да поеме най-тежките случаи в страната.

Пироговските медици са се погрижили и за 474 деца, имащи нужда от лекарска помощ по празниците, като на 41 от тях им се е наложило да посрещнат Великден в „Пирогов”. Съпоставено с преди 4 години – наблюдаваме нарастване – близо 130 малки пациенти повече са преминали пред Детското спешно.

През пироговските противошокови зали – за възрастни и за деца, са преминали близо 30 много тежки случая. Това са много тежки пациенти, при които е необходимо комплексно лечение и лекари от няколко специалности, а диагностицирането налага високоспециализирани изследвания.

Тежко е било и за дежурните в пироговските реанимации – там се борят за живота на 50 пациенти, от които 4 са деца.

Традиционно натоварени са травматологичния, неврохирургичния, токсикологичния и хирургичния кабинет. Пострадали от ПТП-та, мотористи и височинни травми са изпълнили травматологичния и неврохирургичен спешен кабинет. Много случаи на алергични реакции пък потърсиха помощ в спешния токсикологичн кабинет. Няма приети деца, употребили алкохол. През хирургията са преминали пациенти с хронични заболявания на стомашно-чревния тракт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
3
 
! Отговори
месара преди 6 години
ама не е от ядене на "български" яйца, козунак и агнешко, НАЛИ ?
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Без децата и тежко болни хора другото са сви---нье,това да се доведеш почти до смърт от пиене,ядене и лудо шовиране колко грама мозък трябва да имаш!
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много от народа си мислят че разпъването на Иисус Христос на кръста е повод за ядене и пиене! "Умно" племе сте ше знаете мозъка ви излиза през ушите и се стича в канафките!
6
0
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
ядене и пиене и после тичат към пирогов безбожници господ те първа ще серазправя с тях
5
0
 
5
 
! Отговори
видял си грабене преди 6 години
До Анонимен 5Ела в Щатите да видиш как за нула време мола остава с голи рафтове...
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какви животни сме ние българите.....
3
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По празниците е много смешно в магазините как българите грабят стоки все едно света свършва. :))
2
0
 
15
 
! Отговори
абсурдистан преди 6 години
и защо всички в Пирогов ? до кога ? тези във Вма,Александровска, Окръжна,Мвр и още Много други Къде са ? - харчат си от накраденото по екзотични курорти .Една болница за Спешно за цяла България !
1
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докторите са виновни.