Йорданка Фандъкова на 56: Първата жена кмет на София

Ето най-любопитното за столичния градоначалник
12 апр 2018 07:10, Красимир Ангелов
71

Снимка: Булфото

На днешния 12 април рожден ден празнува кметът на София Йорданка Фандъкова.

Родена през 1962 г. в Самоков, тя завършва 35-а руска езикова гимназия "Добри Войников" в София. Възпитаник е и на Софийски университет "Св. Климент Охридски", където следва специалност "Руска филология".

Работи като учител в 73-то СУ "Владислав Граматик" в София, където преподава руски език, а години по-късно става директор на същото училище.

Ето най-интересното за кмета на София:

Твърди в интервю, че в детските си години мечтаела да бъде космонавт. Любопитното е, че рожденият ден на Фандъкова съвпада с Международен ден на авиацията и космонавтиката - 12 април.

През основното си образование е запалена към спорта.

В свободното си време обича да се среща с приятели, да играе скуош и да пътува.

Фен е на „Металика“, а любимият й филм е "Вчера".

Има една дъщеря, която вече я направи баба.

Нейната дъщеря празнува рожден ден на 13 април, само един ден след рождения ден на майка си.

През 2005 г. е назначена на поста заместник-кмет на Столичната община с ресор "Култура, образование, спорт и превенция на зависимости".

На парламентарните избори за 41-во народно събрание, проведени на 5 юли 2009 г., е избрана за депутат от партия ГЕРБ в 24. МИР – София. През същата година става министър на образованието, младежта и науката в правителството на Бойко Борисов.

На 15 ноември 2009 година Йорданка Фандъкова е избрана за кмет на София.

През месец октомври 2015 отново печели изборите за кмет на София, като това е третият й мандат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дано,Данице не съм доволна от твоето управление защото където живея за три мандата сЕстро не сложи три нови плочки но все пак хора сме,жени сме БЪДИ ЖИВА И ЗДРАВА И ДА НЕ СЕ ВРЪЩА НАЙ-СТРАШНАТА БОЛЕСТ НИКОГА!
59
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Честит Рожден ден! Пожелавам да се оттегли достойно, да се извини все пак и да признае, че се провали във всичко. Не съм много права, не във всичко - все пак има тук-там теменужки из града.
58
1
 
2
 
! Отговори
Беро преди 6 години
Изберете Сидеров за кмет на Сф, че да ви построи паметници на Путин, Медведев, Чайка...
57
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Видов ден винаги идва. Надявам се за бъркането в кацата с меда на всичките над 100 общински фирми да я окошарят, както и за олигархичния модел с който семейство Черепово-Софиянски превземат столицата!
56
1
 
5
 
! Отговори
Зайко-Байко преди 6 години
***, това е достатъчно. Днес в е ден на космонавтиката и рожден ден на самозваната даскалица, най-добре да я пратим на луната.
55
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да не е жива и здрава кметичката! Само чрез нея, ще оглавим поредната класация е ЕС - за най-скапана столица.
54
1
 
7
 
! Отговори
честито! преди 6 години
До Дедо МъдиВ центъра не остана една градинка, в кварталите никога не е имало инфраструктура -- това е столицата на Европа?
53
2
 
17
 
! Отговори
Дедо Мъди преди 6 години
Тази жена не е читава , стана кметица след като застрои двора на училището в което беше директорка а после направи световни феномени като квартал Борисова Градина Южен Парк и Манастирски Ливади.
52
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки ден я проклинам ходейки по улиците.
51
1
 
1
 
! Отговори
месара преди 6 години
до анонимен 44 - ами смятай след колко време ще има пак такъв кмет, годините от него до Фандъкова, и колко години от нея до друг кмет
50
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом тази смотана кокошка е кмет, значи всеки *** може! Жалко за града! Тъпите и решения са безброй. Успя да задръсти града така, както никой не го е правил. Благодаря Юрданке. Ще дойде време да отговаряш за кражбите и безобразията!!!!'
49
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каква метаморфоза само, дете на Активни борци, активна комсомолка, после член на БКП, прегръщала идеите на Ленин, Сталин, Димитров, бързо станала герберастка, полегнала НС бедрото на Рапона, послушна та послушна. Как да не ни я натресе за кмет, бюджета е 1.4 милиярда от който гепи вече с години. И тя облажи много. Както я гледат такава една скромничка и миличка, краде като за световно, с една мила усмивка. А София заприлича на град след бомбардитовки. Благодарим ти Данче!!
48
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този противен град не е имал до сега по-добър кмет.
47
24
 
4
 
! Отговори
Евгени преди 6 години
Да е жива и здрава, за четвърти мандат ще я избера
46
4
 
25
 
! Отговори
Явор преди 6 години
Оставка на нея и цялата шайка!
45
0
 
16
 
! Отговори
СофиянецЪ преди 6 години
До коментарЛесно е да се каже, но е вярно! Не съм против селяните, сред тях има много свестни и работливи, но ФАКТ е че най-голямата измeт от селата дойде в София и вместо да се цивилизова, заля столицата с пyмия. И новите кметове вместо да се борят да спасят ценностите на града се бореха САМО за новите избиратели и постепенно убиха София.
44
6
 
11
 
! Отговори
df преди 6 години
Прилича ми у суратя на Софиянски ,а той както знаем е евреин.Ех това спасяване на българските евреи как ни се връща..........
43
1
 
18
 
! Отговори
коментар преди 6 години
Най-лесно и първосигнално е да кажем - "лошите" селяни дойдоха от провинцията и "добрите" софиянци страдат. Всъщност нещата са доста по-дълбоки и всеки поне малко мислещ човек ще си даде сметка, че проблемът е не в това, че някой е дошъл от вътрешността на страната в София, а причините, които са го подтикнали да остави родното си място, грешната политика или по-скоро липсата на такава на много поредни правителства, която доведе до разрухата на голяма част от България, особено Северна България.
42
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди Фандъкова, Мафиянски и Янчулев, София беше много хубав град.
41
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До месараВладимир Вазов 1926 - 1932