Дрехи за смет: 4 тона текстил изхвърлили столичани за 3 месеца

Специални контейнери на Столичната община събират текстилни отпадъци
15 апр 2018 07:30,
13
Дрехи за смет: 4 тона текстил изхвърлили столичани за 3 месеца
Снимка: архив Reuters

Какво да направите със старите дрехи, завеси, покривки и други текстилни отпадъци?

От началото на тази година столичани имат лесен отговор на въпроса - могат да ги изхвърлят в специалните контейнери на Столичната община. От началото на годината са събрани над 4 тона стари дрехи.

Инициативата стартира в началото на тази година като част от мерките за намаляване на вредните емисии във въздуха, т.к. много честно ненужните дрехи се събират от клошари и биват изгаряни.

През януари пилотно на три места в града бяха разположени обозначени контейнери, в които гражданите могат да изхвърлят ненужни дрехи, които след това се извозват от специализирана фирма. До момента в тях са събрани над 2,5 тона текстилни отпадъци, отчетоха пред “Труд” от Столичния инспекторат.

“Поставяме ги на места, на които има или жива охрана, или камери, за да не се допуска ровенето в тях и изваждането на отпадъци”, казаха от там.

От началото на април инициативата е допълнена с мобилен пункт – бус, който по заявка, подадена на телефона в оперативния център, извозва текстилни отпадъци директно от домовете на гражданите. Единственото условие е заявеното количество да е над 10 кг. Услугата се извършва от фирма, която сътрудничи с общината под формата на спонсорство и не струва нито лев на местния бюджет. Тя стартира експериментално на 2 април и ще приключи на 28-ми, заедно с кампанията по пролетното почистване на София. За първите 10 дни бусът е извозил над 1,5 тона стари дрехи.

Столична община преговаря със специализирана фирма, която има необходимите лицензи, за разполагането на още контейнери. Те ще бъдат защитени срещу кражби и посегателства. Договорът трябва да получи зелена светлина от общинския съвет.

Отпадъчен текстил се оползотворява и в завода за третиране на отпадъците на София, където всяка година попадат около 10 000 тона. Суровината влиза в състава на произвежданото там RDF гориво.

От Столичния инспекторат обясниха, че дрехите, които гражданите изхвърлят в контейнерите, не се използват за дарителски кампании.

“Много хора ни питат защо не даряваме дрехите, вместо те да бъдат унищожавани. Ние сме контролен орган и нямаме такива функции, така че те отиват за рециклиране и последващото оползотворяване”, обясниха от инспектората.

Старите гуми - друг рециклируем отпадък

Повече от 5000 стари автомобилни гуми са предали до този момент софиянци в кампанията, която стартира през декември м.г., каза Татяна Асенова, началник сектор “Контрол на компонентите и факторите на околната среда” в Столичен инспекторат. На 16 адреса в 4 столични района са разкрити площадки където гражданите могат да оставят излезли от употреба гуми, които се събират и рециклират безопасно.

“Най-активни са в район Младост. На 5-те площадки, които сме определили, постоянно има оставени гуми. Хубавото е, че те не се превръщат в сметища – хората подреждат гумите си и не оставят никакви други отпадъци”, каза Асенова.

Този уикенд бяха разкрити два нови стационарни пункта в районите Слатина и Витоша. Адресите им са: кв. “Христо Ботев”, ул. “Мими Балканска” 70 и кв. “Княжево”, срещу ул. “Петко войвода” 2.

От Столичен инспекторат призовават гражданите, които станат свидетели на нерегламентирано изгаряне на отпадъци, да подават сигнали на дежурния телефон в оперативния център – 02/9875555, или в съответното районно управление на МВР.

“Най-много сигнали идват от районите Красна поляна, Илинден, както и за парковете на Младост и Студентски град. В момента, в който получим сигнал, пращаме инспектор на място, заедно с полицаи, които установяват самоличността на извършителя и му съставяме акт на място”, обясни Татяна Асенова. Глобата за физически лица е от 300 до 1000 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимна преди 5 години
Можете ли да дадете информация къде точно се намират контейнерите за текстил?А за раздвоените какво да правят с дрехите - когато са все още запазени и чисти - дарявайте ги в контейнерите на БЧК. А когато не стават повече за носене, защото са раздърпани, протъркани, с петна и т.н. - тогава ги оставяйте във въпросните контейнери за рециклиране на текстил ;) Надявам се да съм помогнала и се надявам и на мен някой да ми помогне с малко повече информация.
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Леле. Хубаво, но там има здрави дрехи, а не парцали. Защо да се изхвърлят. В Германия събират дрехи и обувки и после заминават за различни страни, съответно най-летните и с най-лошо качество за бедни райони на Африка и обличат хора. Прави се нещо ама нищо в България. Гледах директор на училище в някакво село в България, който казва че на първият учебен ден са дошли деца боси по едни панталони. Хиляди деца не посещават училище заради бедност в България. Дори р/о/м/и. Пак да учат е по-добре.
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а другите тонове са изгорени през зимата от мауглитата но всичко е точно
9
0
 
1
 
! Отговори
Гурбетчия преди 6 години
Това не е нова идея. На българската администрация не и работи главата за да измисли нещо сама. Това са остарели идей в Западна Европа отдавна се събират стари дрехи. Хората дори изпират, гладят дрехите преди да ги дадът в специални контейнери, на църквата, на организации..... Те от своя страна ги дават на химическо чистене и после ги раздават на бедните, нуждаещите се...... Но е добре че българската администрация поне зарочва да копира добрите примери от Европа
8
0
 
2
 
! Отговори
Трол Горянин преди 6 години
Браво, това е един бавен процес. Живея в градче от около 3-4хил д. , поставиха 3-4 контейнера за разделно събиране на пластмаса и стъкло и забелязвам че се пълнят , призовавам за повече подобни идеи от страна на администрацията.
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има много страни в които ги преработват за топло изолация.
6
1
 
4
 
! Отговори
dreb преди 6 години
Тези контейнери различни ли са от онези с червения кръст? С кръста има до Икеа, Кауфланд. Инициативата е добра, дано намалее нерегламентираното иозгаряне на отпадъци зиме.
5
3
 
2
 
! Отговори
аз преди 6 години
Новите контейнери ще имат ли пробна?
4
2
 
7
 
! Отговори
Турчин преди 6 години
Нищо не сте разбрали пак. Статията е точно за това, че има контейнери за стари дрехи, които могат да се ползват от бедни хора вместо да пълните гюмовете с тях. Аз вече оставих мои дрехи в такъв. Под видеонаблюдение е, но и не може да се отваря лесно за да не ровят клошарите. По някога се чудя, аз ли съм с друг майчин език или вие.
3
2
 
5
 
! Отговори
Оскотял Ав$тралиец преди 6 години
Голяма радост за мен. Тъкмо ще се облека да не мръзна под моста Харбър Бридж
2
0
 
6
 
! Отговори
Моряк и половина преди 6 години
А старите гуми от пунктовете - директно към Видинската фабрика за въглища!
1
1
 
4
 
! Отговори
Anonimka преди 6 години
Само да ги разхвърлят клошари...