Ровят из ИСУЛ за надписани очни операции

Подменени документи може да ощетят НЗОК със 150 бона
17 апр 2018 13:15, Петя Славова
9
Ровят из ИСУЛ за надписани очни операции
Снимка: архив, Булфото

Две институции проверяват Университетската болница "Царица Йоанна – ИСУЛ" за надписани операции за поставени очни лещи и подменени документи, с които Националната здравноосигурителна каса е ощетена общо със 150 620 лв. през 2016 и 2017 година.

Проверките са по сигнал на очни лекари, изпратен до Министерството на здравеопазването, касата и журналисти. В жалбата докторите, които обаче не са поименно подписани, твърдят, че началникът на Клиниката по офталмология доц. Борислав Кючуков е принуждавал лекари да подменят документацията, с която се отчитат операциите пред НЗОК и да вписват в нея, че са поставени по-скъпи лещи, пише "Монитор".

От сигнала става ясно също, че през 2017 г. в клиниката са извършени 11 операции за катаракта с инплантиране на вътреочна леща. За тази клинична пътека касата плаща по 360 лева. "Други 312 броя операции за катаракта с имплантация на вътреочна леща са с фалшифицирани истории на заболяването и отчетени неправомерно в НЗОК като травматични случаи по клинична пътека "Оперативно лечение" при заболяване на ретина, стъкловидно тяло и травми засягащи заден очен сегмент.

За тях се плаща по 700 лева, се казва в жалбата. - Само от тази конкретна фалшификация са надвзети пари общо за всички пациенти в размер на 106 080 лв.", се обяснява в жалбата. В нея пише също, че през 2016 г. в клиниката са извършени само 19 операции за катаракта с имплантация на вътреочна леща, всяка по 360 лева.

Други 131 операции обаче са отчетени по по-скъпата пътека, по която за всеки случаи касата брои по 700 лева. Те дори твърдят, че началникът на клиниката доц. Борислав Кючуков нареждал устно на лекари да подменят документацията, като вписват по-скъпоплатени клинични пътеки. Това ставало със задна дата.

След като няколко човека отказали да правят това, той вече се обръщал с това искане само към свои доверени колеги. "Даже да имаше няколкогодишна война и България да е фронтова държава, такова точно и то при всички травматично масово увреждане на очите не е възможно", твърдят медиците, подали жалбата. Според нея началникът на клиниката е пренасочвал и много пациенти за прегледи и лечение в частния си очен център.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е разпоредил на Изпълнителната агенция "Медицински одит" да извършил проверка по подадения сигнал, казаха от Министерството на здравеопазването. Проверка обаче вече е започнала Националната здравноосигурителна каса, съобщиха от там. Нейни инспектори са преглеждали обстойно документацията миналия вторник, но предстоят още проверки, заявиха от финансово-осигурителната институция.

Ако бъдат установени нарушения, Медицинската етична комисия в ИСУЛ също ще свика заседание по случая, каза говорителят на здравното заведение д-р Фани Цуракова. Тя има правомощия не само да налага мъмрения, но и да предлага на министъра на здравеопазването да наложи отнемане на лекарски права за определен период от време, припомниха запознати.


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Христина Стойчева преди 1 месец
Никога не бих повярвала на такава тъпотия. Анонимни сигнали, дрън-дрън! Пациент съм на Доц. Кючуков от мноооооого години, много преди да стане доцент. Той е уникален лекар и това, което прави много силно впечатление при него, е вниманието и отношението му към пациентите, както и изключително рядко срещаната липса на комерс. Втрещена съм от наглостта на тия “лекари”, пишещи доноси. Ега ти и лекарите...
8
0
 
2
 
! Отговори
д-р Кольо Николов преди 4 месеца
Нека доц. Коев признае истинската причина за жалбите и сигналите които е пуснал до всички възможни институции. Уважаеми доц. Коев, шефското място не се печели с доноси, трябва уважение, уважение което лекарите от клиниката са изградили спрямо доц. Кючуков, но никога не са имали спрямо Вас, защо ли? Защото не само вашата гилдия, а и много хора извън лекарските среди знаят какво представлявате!!!!!!
7
1
 
0
 
! Отговори
Др Чукачев преди 1 година
Българите са непълноценен материал-но имат парички,е,тогава ще го правим по пълноценен,но ще им вземаме паричките,и ние трябва да живеем нали,мисля че се разбрахме
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За какво им е да надписват операции за катаракта, пациентите сами си плащат лещата. Тия операции не се поемат от касата.
5
6
 
2
 
! Отговори
д-р Ох Боли преди 1 година
Българите, не заслужавате дори и тази медицина с която разполагате в момента. Затова колегите като завършат, напускат България.
4
7
 
2
 
! Отговори
q преди 1 година
sposobni sa doktor4etata! i 20 milqrda 6te izto4at! obesete dwama, trima! maroderi!
3
1
 
7
 
! Отговори
д-р Дулитъл преди 1 година
Всяка болница е принудена да го прави! Касата лъже и не плаща, докторите пък лъжем касата! Надписваме, операции, пътеки, и т.н. наши си трикове. Да се вържат заплатите, трябва да се лъже касата! Парагараф 22.
2
2
 
8
 
! Отговори
??? преди 1 година
В жалбата докторите, които обаче не са поименно подписани.

Защо не са написали трите си имена и да се подпишат???
1
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ако тръгне НЗОК да разпитва записаните по болниците пациенти дали им е правено еди-какво си......колко надписани неща ще излезнат. колко ненаправени контролни прегледи. колко профилактични...