Арест като цирк! Кафенце, приказки, парички и... светнали елхички

Шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 19 апр 2018 14:08 | 19 апр 2018 10:40,
311

Не сме правили цирк, спазвахме закона и НПК, заяви Иван Гешев, шеф на спецпрокуратурата, по повод ареста на кметицата на столичния район "Младост" Десислава Иванчева.

Гешев разказа, че белязаните пари - част от подкупа, не са били в кашонче, а завити в лист хартия и така са предадени на посредника. Предаването станало в заведение, но те не са задържани в самото заведение.

"Изчакахме два часа да си пият кафето. Част от парите бяха прехвърлени в чантата на зам.-кметицата. Вече сме иззели и записите от камерите на заведението", допълни Гешев.

Още по темата

Пред Bulgaria ON AIR ръководителят на специализираната прокуратура Иван Гешев каза, че през месец декември са започнали да постъпват сигнали за престъпление, наречено търговия с влияние, по които е била започната проверка, а по-късно е било образувано и досъдебно производство.

"Начинът, по който се проведе акцията, се практикува в цяла Европа. Автомобилът беше спрян пред Спортната палата, защото в противен случай рискувахме да бъде загубен в трафика на София, а парите - внесени в банка или унищожени", подчерта още ръководителят на специализираната прокуратура.

Екипът изчакал да се разделят посредникът и двете управнички на "Младост" и тогава пристъпил към задържането.

Голямата сума пари е осигурена от изнудвания бизнесмен, който ги взел назаем и затова не е трябвало да ги изпуснат. Нашите служби не разполагат с фонд за такива случаи - да се дават пари на изнудвано лице.

Самите банкноти са били маркирани и при подялбата им и пипането "всички светнали като коледна елха".

Делото е от миналата година, а изнудваното лице е присъединено след 2 месеца - когато се е обърнал към властите.

"Трябвало е да се извърши процедура по изменение на работен устройствен план, което е работа на местната администрация, и отнема две седмици максимум. Това не е направено повече от година и инвеститорът е подал жалба към общинските съветници, не са предприети мерки от община Младост. Подкупът е поискан чрез посредник, който също е обвиняем, бивш кмет на община", каза още Гешев.

По време на разследването е имало много срещи в различни формати - между посредника, зам.-кметицата, кметицата, които са документирани със СРС-та.

"В тези записи има всичко, за което един прокурор може да мечтае и да иска", допълни прокурор Гешев.

"Няма нормален човек, който би бил щастлив след подобна показност в центъра на една европейска държава. Крайно време е да осъзнаем, че политиците, които избираме да ни управляват, не се разхождат по улиците, не стоят начело на протести, а имат биография, към която трябва да се придържаме. Фризьорка-кмет ми идва в повече", посочи в студиото на "България сутрин" журналистът Ива Николова.

Адвокат Николай Хаджигенов от своя страна пък беше категоричен, че нито едно от действията на органите на реда по задържането на Иванчева и заместника ѝ не са съвместими със законите в България и в която и да било друга държава в Европа.

"Факт е, че намерената сума се е взела отнякъде. Но това се наблюдава по всички такива шумни дела. А щом не си хванал човека в момента на предаването на подкупа означава,  че такъв няма" отсече той.

По думите му тази акция е показала, че в България права и закони няма.

"Налице е една брутална милиционерщина за сравнително елементарно за доказване престъпление, като каквото се разглежда подкупът от правна гледна точка", каза Николай Хаджигенов.

Днес ще се решава дали да бъде поискан постоянен арест за Десислава Иванчева, нейната заместничка и посредника при предаването на подкупа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


311
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
208
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименТАЯ, още като се яви за първи път ми беше ясна - дива *** с големи амбиции без покритие. Тъпичка е милата и имайки предвид това дълго изкара на поста си.....
207
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
6 волтов, това си ти. Не забравяй, че е самозабравила се фризьорка.
206
5
 
2
 
! Отговори
Я па я...! преди 5 години
Те този адвокат е за прибиване.Не вярва човека.За това на адвокат пари не давам.
205
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега всичко, което е прибрала незаконно ще го изхарчи по адвокати. Кръговрат.Да и е честито и като излезе от затвора да живее честно
204
3
 
10
 
! Отговори
6 волтов преди 5 години
ако искам да получа 500 000 евро ще си ги поръчам да ми ги преведат в банка извън ЕС ако не швейцарска то най-малкото руска и то на подставено лице най-вероятно...не е ли по-логично по дяволите !
203
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако съм на мястото на Иванчева ще съдя до дупка България в Страсбург за тоя скалъпен арест.За всеки уважаващ се юрист, пропуските са безкрайно много.Първо 5 часа й е забранено да се срещне с адвоката си.Второ по време на задържането е употребана сила - добре се вижда на кадрите как една млада герберастска полицайка се опитва да й запуши устат и я удря през лицето.Трето - парите не са намерени у нея. Тя не е задържана с подкупа, а същият е сложен предваретелно в колатта.Четвърто ..., пето ..
202
4
 
14
 
! Отговори
Константин преди 5 години
Сега ще видите как жената ще осъди държавата и с право. И ще и плати държавата, тоест всички ние, не полиция, не прокуратура, не съд. Народът ще плаща. И ще се окаже, че няма нищо, просто искат да я разкарат от мястото и.
201
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименНе вярваме на отвратителните милиционерско-гербави постановки! Дори и да има корупционно престъпление, така не се прави! Научете се, че има закони, а колкото и да ви е чудно точно на вас, хората имат достойнство! ЗАКОНИ ЛИ ? ЕЙ момченце - ти спазваш ли всички закони. Като толкова разбираш *** свърши някоя друга работа а. ВИНОВНА Е. ТОЧКА. ИЗЛИШНИ ДЪРДОРЕНИЯ.
200
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
бедни сме, защото сме прости и неграмотни. извикайте я на справка, арестувайте я, обадете се на журналисти с новината, тихо и кротко. 50 кила жена, и кмет; не е стивън сийгъл, нито джеймс бонд. ако е виновна, историята приключва, ако е невинна - също. сега, каквото и да стане, ще бъдем осъдени в страсбург за свинщините и цирковете. разберете, че престъпници и рецидивисти успяват да осъдят държавата ни заради некадърни служители, ненужни побоища и неспазване на законите.
199
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименМНОГО ИЗДЪРЖАНО БРАВО !!!!! Какъв е този речник - на училище ходил ли си ???
198
3
 
7
 
! Отговори
До мислителите преди 5 години
Абсолютно вярно е, че Дюлгеров е поставено лице от ГЕРБ, за това е и направил самопризнания и ще полежи някоя друга година в затвора... Що за и-д-и-о-т трябва да си да го разправяш това ...
197
4
 
12
 
! Отговори
AZ преди 5 години
Само чалгар, търкащ картончета от лотарията на Шиши може да повярва на това скалъпено арестче.
196
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименЕй сладур, как при вашите червени управления пък нито един кмет не е бил корумпиран /по-скоро всички бяха такива/ и трудно е ЗАТВОРЪТ НАМЯШЕ ДА ГИ ПОБЕРЕ. ЗНАЕМ ПРЕДИ - ТИ НА МЕНЕ - АЗ НА ТЕБЕ.
195
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом една акция е показна, никой няма да й вярва!
194
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Взела" парите и ги "броила" на улицата, докато се разходжала? Само герберастките ***, и търкащите картончета могат да повярват на такава глупост. Цялата история смърди отдалече на нагласено! Колко му е някой да се ръкува преди това с нея, или полюцайчетата да й натрият ръцете - хоп, "светнала", а *** вЕрват...
193
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименА ти миличък - от коя дупка си изпълзял, а - големи сте софиянци всички. Мдаааа
192
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Другата жена, която е държана 5 часа на кръстовището на левски вееч обяви, че ще си търси правата - ако трябав и в Страстбург.
191
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоест от имота една трета трябва да е райграс и дървета, останалото сграда. Ако видите такова нещо някъде из града, моля пратете ми го на снимка. Архитекти и кметове приемат обекти без този процент озеленяване. Иванчева им иска постигане на процента озеленяване. Без никакъв компромис. А инвеститорите в Младост са били толкова сигурни, че ще им се разпише срещу съответната сума, че са строили плътно на парцела, без дори да си помислят да постигат озеленяването. И в момента, в който на хората им писна и избраха Иванчева строителите се видяха в чудо как да преправят сгради.
190
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цел - Показен арест на неудобен корумпиран КметУдобният посредник (подставено лице) - Петко Дюлгеров - бивш районен кмет 2007-2011 със свалено доверие от Герб 2010г. заради съмнителни обществени поръчки и корупционни практики. Разминал се само със свалено доверие от партията с уговорката че им е голям длъжник.Сближава се със жертвата като бивш колега на същата длъжност под претекст че може с удоволствие да и помага в несвойствената за нея работа в общината.
189
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на прокуратурата и всички участници в акцията. А, относно ЗЕЛЕНАТА "Мафия", от която е част и тази кметица, и се вижда края.