Купуваш имот, даваш под наем и печелиш... Сметки, но с кръчмар!

За българина притежаването на имот е от огромно значение
23 апр 2018 18:00, Снежана Стойчева
118
Купуваш имот, даваш под наем и печелиш... Сметки, но с кръчмар!
Снимка: архив, Булфото

За българина притежаването на имот е от огромно значение. Изразът "покрив над главата" за нас няма временно значение и затова 87% притежават собствено жилище.

Така е от много години, но от по-скоро широко се заговори за инвестицията в имот като най-сигурната и доходоносна инвестиция. Имат ли основание подобни твърдения?

Проверка на средните цени за продажба и за наем през годините от 2002 г. до днес в първата платформа за обяви на имоти imoti.net може да покаже интересни данни и много поводи за размисъл.

Ако сме разполагали със средства през 2002 година и сме закупили жилище в някой престижен квартал на столицата – например Лозенец, днес равносметката ни щеше да бъде доста оптимистична.

Ще разгледаме казус с едно от най-предпочитаните жилища – двустаен в размер 65 кв.м.

Според средните цени в imoti.net такъв тип имот през 2002 година бихме закупили за днешните 25 000 евро. Това е средна цена, която се оформя на база публикуваните в сайта обяви за имоти.

Даваме си сметка, че средните цени на имоти не отчитат локация, тип строителство, интериор и екстериор... и т.н. Днес този имот би могъл да се продаде за близо 98 000 евро.

Наистина имотът е сред стоките, които с годините могат да покачват цената си. Друг е въпросът какво е можело да си купим през 2002 година с тези 25 000 евро и какво можем да си купим днес с 98 000 евро. Но е ясно, че не сме изгубили. А ако бяхме държали парите в банка? Едва ли лихвата щеше да ни донесе такъв марж.

Имотът е добра инвестиция, дори най-добрата, защото чрез инвестиране в акции може да се спечели повече, но и рискът е по-голям, а и е за добре информирани хора. Пред очите ми е една възрастна съседка, която едва ли знае какво е акция, но е използвала спестените си пари, за да закупи два апартамента в столицата в далечната 2001 година и да ги отдава под наем. Днес тя не разчита на пенсията си. Не знам какви са й били подбудите тогава, едва ли е очаквала такова финансово развитие, но се оказва, че е направила отлична инвестиция.

Ако се върнем на нашия казус и допуснем, че в имота, който сме закупили в Лозенец не сме живяли ние, а сме го отдавали под наем, пак ползвайки статистиката за средни наемни цени от imoti.net в периода 2002 – 2018 година, се оказва, че сме получили близо 70 000 евро от наеми.

Дори да отчетем разходите по поддръжката на имота, данъците, инфлацията и т.н. пак стигаме до извода, че не сме изгубили, а добре сме спечелили.

За справка – таблицата с данни от imoti.net - средни цени за двустаен апартамент – 65 кв.м. в кв. Лозенец – София

Купуваш имот, даваш под наем и печелиш... Сметки, но с кръчмар!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
4
 
4
 
! Отговори
12345 преди 5 години
1996 - 62м2-16000USD. 22г-наем. Сеги 50000EUR
29
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
...Но е ясно, че не сме изгубили...Ей така много ги обичам ясните примери в които ми обясняват, че не съм де.бил. Отчисления, лихви и т.н. Тези понятия Снежке, са ти непознати. Някакси математиката не ти е силната страна! Ами не ни досаждай с тъпоумието си бе душко!
28
10
 
28
 
! Отговори
Ангел преди 5 години
Бизнеса с Имоти е един от най-добрите,лесни и сигурни бизнеси в света.Без да се блъскаш по 12 часа на ден.Да се чудиш от къде да намериш персонал и така нататък.Проблема при него е че 50-60 хил. може да си ти достатъчни за редица други Бизнеси но за Имотен бизнес ти трябват поне 10 пъти повече пари.От там насетне може да се Пенсионираш.Строиш или купуваш 10-тина апартемента в голям град и само даваш под наем и по цяла година си на екзотични почивки!
27
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не виждам във статията:1. За колко години се възвръщат парите (спрямо средния за 2002 и 2018) наем - да наема се е вдигнал и ще се вдигне затова го застопоряваме моментния2. Колко средни заплати струва по тогавашни и сега
26
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви са тези цени ?!Тези тарикати, парите за нищо ги нямат ...
25
2
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пълно е с празни имоти- апартаменти в София.Тук до мен в блокче с 6 ап.Живее една баба и две котки
24
5
 
40
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 5 години
Ако някой през 1980 беше инвестирал парите си в злато например при цена 400$ за тройунция сега цената е над 1300$ за тройунция или това са 225% печалба. Да не говорим, че цената беше близо 2000$ за тройунция към 2009-2010. Ако същите пари ги беше инвестирал в жилище щеше да е спечелил около 50-60% печалба но като изключим зачисленията причинени от амортизация на жилището той реално ще е на загуба и парите ще с 30% по-малко отколкото са били през 1980 спрямо курса на $ без да отчитаме инфлацията.
23
2
 
67
 
! Отговори
Тинтири Минтири преди 5 години
100 000 евро за двустайна панелка в периферен софийски квартал. Аме не, няма сделка. Пък вие като искате, качвайте си цените и още.
22
28
 
16
 
! Отговори
ИЗВЪН преди 5 години
Мързеливите си очакват за пореден път спукване на някакъв балон...Въпроса ми е, след предишната криза, колко имоти си накупувахте ?Продължавайте да си драскате тук, хората си изплатиха жилищата и вече наема си е за тях :))
21
15
 
50
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 5 години
Ако имаше икономическа ползва от отдаването на жилища под наем банките нямаше изобщо да отпускат кредити за покупката им, а те щеше да ги отдават под наем и да печелят от тях както казвате. Защо иначе ще им да инвестират в ценни книжа, акции и като могат само печелят от жилища като Уорън Бъфет например? Проблемът е, че схемата на Бъфет с покупка имоти и отдаването им под наем работи само в места като Манхатън, Сингапур или някои райони на Лондон. Описаното в статията не работи в България.
20
12
 
20
 
! Отговори
payak преди 5 години
Интересна статия! За разлика от повечето подобни коментиращи пазара на недвижими имоти, в тази статия има напълно верни констатации. Прочетох и част от коментарите. Имотен балон в момента-да факт е. Но статията показва развитие на пазара в последните 15 години. И когато въпросната пенсионерка е купувала апартаменти, дали е била Ванга да прогнозира каква ще бъде цената им след 15 години? Така че, преди да коментирате негативно-прочете, разсъждавайте и тогава коментирайте. Много вярно са отразени
19
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Леле........ това за данъка изобщо не ми беше минало през ума, а си е самата истина.
18
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
де да знам реклама ли е или не ама и не ме интересува нямам пари за хлюб та за имоти ли ... човек ако има пари спестени в тия смутни времена ще търси къде да ги вложи .. логично е да ги вложи в имот . друг е въпроса че се намират шарани да плащат гигантски наеми ..
17
4
 
56
 
! Отговори
Умен гущер преди 5 години
хайде селяни, юруш към София. Брокерите изгладняха.
16
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 3Човече, гениално изречение си сътворил :)
15
3
 
39
 
! Отговори
Калкан преди 5 години
Много вярно, но този сценарии е невъзможен при сегашните цени. Когато се спука балона ще има файда да се купува.
14
4
 
57
 
! Отговори
seira преди 5 години
ЗА СВЕДЕНИЕ НА НАИВНИЦИТЕ, КОИТО СА "ОБЛЪЧВАНИ" ОТ ПОДОБНИ СТАТИИ:"ИНВЕСТИЦИЯТА" В НЕДВИЖИМ ИМОТ У НАС Е ПОРЕДНИЯ КАПАН, КОЙТО НИ ПОДГОТВЯТ, ЗА ДА ИЗКАРАМЕ СВОБОДНИТЕ СИ ПАРИ ОТ БАНКИТЕ!ТЪЙ КАТО НЯМА КАК "ЗАКОННО" ДА НИ ПИПНАТ ПАРИТЕ, ЗАМИСЪЛА Е ДА ПОДЛЪЖАТ ХОРАТА ДА СИ КУПЯТ ИМОТИ (ЖИЛИЩА), КАТО "ИНВЕСТИЦИЯ", КОЯТО ОБАЧЕ АКО НЕ БЪДЕ ОФИЦИАЛНО ПОЛЗВАНА ОТ СОБСТВЕНИКА ИЛИ ЗАКОННО ОТДАВАНА ПОД НАЕМ, ЩЕ ДОВЕДЕ ДО ЗАВИШАВАНЕ " В ПЪТИ" НА ДАНЪК СГРАДИ - МЕХАНИЗМА ЗА ОБЛАГАНЕ НА ВАШИТЕ ПАРИ !!!
13
0
 
3
 
! Отговори
анти преди 5 години
тебе те е треснал още като си се родил !
12
4
 
36
 
! Отговори
Стотинков преди 5 години
До СтоПрофесията банкер(лихвар) е най-хубавата професия.
11
3
 
58
 
! Отговори
Aнонимен преди 5 години
Къде са разходите за първоначален ремонт и обзавеждане, нотариални и брокерски такси по придобиването на имота и др, които са доста солидна допълнителна сума и т.н( оказва се, че при готови пари, ще започнеш да печелиш след 15-20 г от покупката, включвайки всички експлоатационни разходи след това)