Най-високи сметки за парно – през март. Най-студено било!?

Мая Манолова: Близо 60% средно по-високи са сметките
Обновена: 24 апр 2018 17:00 | 24 апр 2018 13:00, Анисия Иванова
125
Най-високи сметки за парно – през март. Най-студено било!?
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Най-скъпото парно за целия отоплителен сезон се оказва през месец март. За това сигнализираха възмутени столичани.

Получена сметка показва, че за тази година клиент на "Топлофикация София" дължи 341 лева, а за същия месец миналата година тя е била 171 лева.

"Трябва да се има предвид повишението на цената на топлинната енергия с 24%. Месец март е бил по-студен от миналата година. Пиковите месеци декември, януари и февруари, които са най-студените, се обират за сметка на по-топлите месеци. Тоест няма зависимост, че през януари трябва да е най-висока сметката, а през март – най-ниската", обясни пред Нова тв Боян Паунов от "Топлофикация".

Още по темата

Той поясни, че сметката за април тази година ще е по-ниска от миналогодишната.

Мая Манолова, омбудсман на България, обясни, че има десетки жалби за това, че сметките за месец март са необяснимо високи.

"Фактурираните количества са с 30% по-високи за битовите потребители. Като добавим към това 24% по-висока цена и се получават близо 60% средно по-високи сметки през тази календарна година. Това е и причината за недоволството на гражданите", обясни Манолова.

"Причините са в наредбата за топлоснабдяването, която се опитва да разпредели равномерно сметките през отоплителния сезон. За мен това е неудачно решение, защото дава такива отклонения в най-топлия месец да има най-високи сметки", каза Манолова.

"Това увеличение ще бъде коригирано след получаването на окончателните сметки. Това ще стане месеци по-късно и надвзетите суми евентуално ще бъдат компенсирани през месец августо", допълни тя.

Деян Дянков, омбудсман на Столичната община за "Топлофикация София", обясни, че върху тези прогнозни фактури не се начислява лихва.

Хората могат да платят голямата сума частично. Ако има нещо, което е в повече, с изравнителната сметка ще си го получим обратно, обещават от дружеството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
2
 
21
 
! Отговори
До 100 преди 5 години
Напротив-много хора загубиха.Мен ме осъдиха за 2,30 лв.без да съм ползвал парно да им платя 900 лв.Такава гавра няма никъде другаде.Съдът е в завера с Топлофикация,не проверяват и не търсят истината,постановяват присъди единствено в полза на Топлофикация,удовлетворяват всичките им претенции,без оглед на това дали са верни или не.
99
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Топлофикация"-държавният рекетьор.
98
8
 
0
 
! Отговори
Йода преди 5 години
Не е проблем да забавите заплащането, не виждам как ще ви осъдят, защото няма яснота за дължимото за месеца... много хора спечелиха по делата.
97
4
 
3
 
! Отговори
Shark преди 5 години
Вижте, който счита, че сметката му за парно е нереално висока да пусне жалба и да отиде на съд. И ако се съберете повече хора, по-добре. Само да не се окаже накрая че наистина толкова трябва да платите и тогава сте вътре отвсякъде. Не знам, аз парно никога не съм имал и ми е супер. Чета всяка година по това време за подобни проблеми и не разбирам защо не вземат някакви мерки тези хора. Помня преди години в Пловдив парното за малко не достигна до нас,много ме беше яд. Сега се радвам че така стана
96
2
 
4
 
! Отговори
Член преди 5 години
Проблем са ниските доходи и микса от хора по блоковете...Защо българина иска ниска цена на тока, парно, доктори, такси, данъци, а иска после високи пенсии, заплати, осветени улици и добро обслужване... на Лъвов мост вече няма и един афганец-бежанец, и те избягаха
95
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Март месец пуснах парно три пъти, сметката ми е 160 лева.
94
13
 
3
 
! Отговори
?!?! преди 5 години
Га стояхти на топло ни ривахти!
93
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди стотина години София е била малко градче с кални улици. Ако е имало столичани, те са изгонени от *** през 50-те години на м.в. Сега синовете на чистачки по ведомства и леари от Кремиковци израстнали в панелни гета работещи бакшиши и фризьорки се барат столична аристокрация. Хора от Пловдив, Варна, Бургас, В.Търново, Русе, Габрово ... са с наистина градска култура за сметка на второ поколение кореняк софианците.
92
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Баси и въпроса го направихте. Пък то сто лева пари ли са вече.
91
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нормално е да плащаш 100-200 лв за отопление на целия апартамент + топла вода.
90
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това не е нищо. Чакайте да видите кака ви Гинка как ще ви сготви с честитките за тока.
89
14
 
3
 
! Отговори
Столичани в повече преди 5 години
Мрънкат провинциалистите. Те до миналата година не знаеха какво е парно. Ама нали вече са софиянци, смениха си дори номера на колата, да се надуват събота и неделя като се приберат на село.
88
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако не платите навреме, от Топлофикация ви заплашват със съд, с ЧСИ и т.н. После се оказва, че Топлофикация има да ви връща пари, които насила ви е накарала да платите. Говоря най-вече за времето между първата изравнителна фактура и окончателното изравняване. На мен имаха да ми връщат 580 лева по първото изравняване и когато спрях да плащам ме заплащиха със съд и ЧСИ.
87
13
 
5
 
! Отговори
до 82 преди 5 години
Напротив мрънкат старите номенклатурчици заселени в столицата по живково време. Те са свикнали да ползват ток вода и парно безконтролно на символични цени. Аз лично си купих жилище в София преди 15 години. Преди в областен град за подобно жилище плащах по 500 лв. ток зимата. Сега плащам 150 лв. парно и ми е идеално. Ама съседа бай Пешо си отряза радиаторите защото е свикнал да плаща по 20 лв. Сега мръзне под одеалото и пълни гушите на ЧЕЗ.
86
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Новософиянци, дошли от село, вместо да пишете по форумите, тичайте в Кауфланд, пуснали са на промоция кюфтета по 27 стотинки от умрела кайма.
85
1
 
2
 
! Отговори
до 85 преди 5 години
А ти кой си бе - айде марш в панелката.
84
3
 
1
 
! Отговори
до 81 преди 5 години
До до 79Кое да не ми харесва? Кой ти иска мнението и кой си ти та да казваш хората какво да правят? Съветите ти никой не ги е искал,а и ще извиняваш,но много нагло се изказваш
83
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
от провинцията съм, от провинцията съм
82
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
и 12 лв сметка да получите, пак ще подскачате по форумитетакъв ви е манталитета
81
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оплакват се новософиянците от село, които не са виждали парно и преди да дойдат в София са си мислели, че е без пари.Още не съм срещал истински софиянец, който да мрънка.