Топлофикация за надутите сметки през март: Коректни са, сметнете сами!

Формулата: Енергия+сградна инсталация÷дни x коефициент
Обновена: 25 апр 2018 15:33 | 25 апр 2018 12:45,
137
Топлофикация за надутите сметки през март: Коректни са, сметнете сами!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Сметките за парно и топла вода за март са изготвени коректно, съобщиха от "Топлофикация София" на фона на множество жалби на софиянци, че са сериозно надути.

Дружество информира, че изчисленията са направени съобразно изискванията на Наредбата за топлоснабдяване.

От "Топлофикация" съветват потребителите да се ориентират в месечната си сметка, като извършат последователно следните изчисления:

Още по темата

(Енергия отоплени + сградна инсталация за сезон 2016/2017) ÷ Брой дни с отоплени за сезон 2016/2017 (185 дни) x Брой дни с отопление в съответния месец (31 дни през март 2018 г.) x корекционен коефициент* актуална цена на топлинната енергия (79,98 лв./МВтч без ДДС).

От дружеството обясняват и как се определя корекционният коефициент, с който се коригират сметките за м. март 2018 г. във всяка отделна сграда:

Количество топлинна енергия, измерено с топломера в абонатната станция през м. март 2018 г. ÷ Количество топлинна енергия, измерено с топломера в абонатната станция през м. март 2017 г.

За база се приема реалната консумация във всеки отделен имот за предходния отоплителен сезон, отразена в изравнителната сметка. Всеки клиент може да открие останалите необходими данни, които да приложи във формулата, в информационната част на месечното съобщение към фактурата си, пише "Монитор".

От "Топлофикация София" ЕАД напомниха на клиентите си, че отговори на въпроси за начина на формиране на сметки клиентите могат да получат по всички канали за комуникация – на телефон 0700 11 111, в клиентските центрове, на e-mail: inf_r@ toplo.bg или info_r@toplo.bg, в чат платформата на сайта www.toplo.bg във Фейсбук страницата на дружеството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Топлофикация са дърти мошеници,това е!
99
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЖоИ какво каза, "разбирачо?" Всъщност, че нищо не разбираш. Първо, договори трябва да се сключват индивидуално!!! Второ, мистичните договори с "блока" отдавна изтекоха, а и не бяха подписани от всички жители. Правно са несъстоятелни, защото колективна отговорност и плащане няма. Ясно, че те устройва друг да ти плаща сметката. Трето, джаджите по радиаторите изобщо не са топломери. Ако мерят температура "Топлофикация" ще пропадне. И водомерите за топла вода мерят само кубици, не температура.
98
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо на юрисконсултите съдебните изпълнители събират адвокатски хонорар.Те са на заплата,но- ето още едно перо за кражба.
97
4
 
26
 
! Отговори
ХАХА преди 5 години
ТОПЛОФИКАЦИЯ СА ДОЛНИ МОШЕНИЦИ И ГОЛЕМИ КРАДЦИ, ЗАКРИЛЯНИ ОТ ПОЛИТИЦИТЕ!!!
96
3
 
16
 
! Отговори
1337 преди 5 години
"сметнете сами" - да, но по вашата формула нали?! е то е ясно, че по вашата формула и нашето смятане ще даде същият резултат. тия наистина ни мислят за Еди0ти!!
95
4
 
26
 
! Отговори
Мафия преди 5 години
Топлофикация е легализирана МАФИЯ!!!
94
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 64За да плащаш 70 лв. на месец в БГ, без реално да ползваш парно, явно си богаташ, с най-малко 130-40 кв. метра апартамент.А в Кьолн да плащаш 240 евро си е едно нищо, ако получаваш дори и най-ниска заплата от 2000 евро. Така че, манипулирай другаде, например в Габон. За там ставаш.А като гледам мненията във форума ми е напълно ясно, защо Топлото има толкова голям дълг - просто плаща на много хрантутници, на много юристи, на много счетоводители и на мно-о-о-ого ***.
93
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
за 3 градуса двойна сметка.
92
4
 
9
 
! Отговори
Жо преди 5 години
До Анонимен 87 "До Жо"НЕ РАБОТЯ в Топлофикация, но ги разбирам тези работи. Ползвам парно от 1963 година.Според Закона, Общкото събрание взима решение да сключи Договор с Топлофикация. В абонатната се мотнира топломер, който се отчита всеки месец. Каквото е отчетено като входяща топлоенергия, това трябва да се плати от живущите във входа. Разпределението се прави с топломери по радиаторите и с водомери за топла вода. Разликата /загубите/ във вътрешната инсталация са за сметка на живущите.
91
0
 
7
 
! Отговори
до 91 преди 5 години
Избирам си на Марс.
90
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 65Или си много тъn платен манипулант от Топлофикация и топлинните счетоводители или живееш на Марс. Избери си.
89
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Топлофикация няма как да излезе на печелба. Всеки грамотен инженер може да ви го каже. Просто продуктът, който произвежда е много по-скъп от цената, на която го продава.Въпреки че и тази възможно най-ниска цена, пак е скъпа за природонаселението поради ниския сткандарт на живот в България.Едно време при социализма държавата дотираше Топлофикация.Сега от известно време Държава няма и няма кой да дотира.
88
1
 
8
 
! Отговори
до 87 преди 5 години
Така ли ви лъжат на село. Че чистачките взимали заплати с три нули, а работниците с четири нули. Директорът пък с шест нули.Що не се скриеш в землянката си.
87
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТОПЛОФИКАЦИЯ е винаги на загуба. ТАКА БЕШЕ В СОЦА. ДЪРЖАВАТА Я ДОТИРАШЕ.ДЭРЖАВНИТЕ СГРАДИ ДЕ ОТОПЛЯВАХА И ПОКРАЙ ТЯХ СЕ ЗАКАЧВАХА ЧАСТВИ.СЕГА Е ЧАСТНИТЕ ПЛАЩАТ ПОВЕЧЕ ЗА ДА ПОКРИЯТ ЗАГУБИТЕ НА ОБЩИНСКИ И
86
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЖоЛеле, че глупаво. Да не работиш в Топлофикация?! Там и на чистачките заплатите били с три нули, да не говорим за началниците.Да ти идва на ум, кой заплаща загубите на топлина извън сградите? И защо има загуба на топлина във сградите? Кой плаща консумираната топлина от съседи-крадци? Защо досега не се регламентират проверки при съмнения, а се хвърля на съседите - НИЕ НЕ СМЕ СЛЕДСТВЕНИ ОРГАНИ!
85
3
 
7
 
! Отговори
11 преди 5 години
Тази формула е фейк, тъй като липсата на скоби позволява различни начини на изчисление.
84
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 67Справедливо ще е, ако Топлофикация плаща наем за площта, която отнемат тръбите и за самите тръби, които са частна собственост и са производствена инсталация, от която Топлофикация формира печалба, без да прави разходи. И всички лафове за "естествен монопол", "статукво", "сервитут" са безсрамен или невежествен акт на толериране от страна на държавата на едно аморално, граничещо с престъпление, деяние. За причините всеки сам да помисли и се досети.
83
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Винаги западняка е по добре Не ползва, но си плаща. Научил се е на ценности?
82
8
 
6
 
! Отговори
до 82 преди 5 години
Браво Жо, много добре им го обясни.Особено това с детската градина и млякото. Същото е.Един по-долу беше писал, да ама беше топло и аз не съм пускал радиатора.Ами не си пускал, ама топлината е подадена до абонатната - тя струва пари и трябва да се плати.
81
3
 
8
 
! Отговори
Жо преди 5 години
До д,асен 60ТАКА са изградени по-старите сгради. В новите има хоризонтални инсталации.При тях плащаш по-малки загуби на топлина Но и при двата случая загубите във вътрешносградната инсталация се поемат от живущите.НАПРИМЕР-ако Топлофикация е подала 1000 единици топлина във абонатната, то парите за тази топлина се дължат, независимо каква е вътрешната инсталация.НАПРИМЕР-ако ти снабдиш една детска градина с 50 л. мляко, ти си искаш парите, независимо дали децата са го изпили или разсипали.