Средната цена на жилищата в София - ?1092 за квадрат

Цените ще продължат обаче да растат, но по-бавно
26 апр 2018 20:08, Бойчо Попов
52
Средната цена на жилищата в София - ?1092 за квадрат
Снимка: Bulgarian Properties

През първото тримесечие на 2018 г. цените на жилищните имоти в София са нараснали с малко над 11% на годишна база, а средните цени остават под бариерата от 1 100 евро за кв. м, показва анализ на Bulgarian Properties.

Цените в столицата задържат достигнатите нива в края на миналата година, а растежът им на годишна база се забавя, допълва агенцията за недвижими имоти.

Средната цена на жилищата в София през първите месеци на годината е била 1 092 евро за кв. м при 1 095 евро за кв. м в края на 2017 г. “Изглежда, че след скоростното преминаване на границите от 900 и 1000 евро за кв. м, цените стават по-неуверени в преминаването на следващата бариера от 1 100 евро”, отбелязват от Bulgarian Properties.

Средната покупна цена на жилищата в София е 91 335 евро, а годишното увеличение на цените през изминалото тримесечие е 10,86% спрямо растеж на годишна основа от 16% през 2017 г, сочат данните на агенцията.

Показателят за достъпност на цените в София (съотношение на цената на жилищата на кв.м към средната заплата в столицата) е на ниво 1,45 в края на 2017 г., като леко се подобрява спрямо есента на 2017 г., когато беше 1,48. Това според имотната агенция се обяснява с факта, че заедно с нарастването на цените на имотите се повишават и доходите - с 10,4% за 2017 г. по данни на НСИ. Съотношението се запазва относително стабилно и далеч от стойностите от предходния бум, когато достигаше близо 3,5, се казва в анализа.

Продължението четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
6
 
! Отговори
БГ цирк преди 5 години
Колко години вече цирка не спира. Застрояват ср парцелите от север към юг. Продават южните апартаменти към Витоша, дори само високите етажи и поради печалбата от 3-4 пъти, инвеститора е на плюс. И започва на метри отпред новия блок... И вече южните апартаменти стават северни, щото слънце не виждат... Няма я и Витоша, полянката пред блока... И апартамента става непродаваем. Това беше в Младост-ите, сега в другите южни квартали... Докато има балъци, така ще е.
40
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки се натиска да живее в София, та затова цените са високи. Живял съм там не си струва освен ако не си някое IT с 3000 лв заплата. Същата *** е като навсякъде обаче с високи наеми.
39
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лъжат като дърти роми! Кой написа статията? Не се знае! Чие е мнението? Също!
38
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Унгария относно работа, условия и т.н. няма значение дали ще живееш в Будапеща или в някое малко градче, чието име не можеш да прочетеш. Даже вторият вариант е за предпочитане. Подобно е в Полша, Чехия, Хърватско, Словения, за Австрия, Швеция, Дания, Германия да не говорим. Само тука - давай всичко в София, та в София...Като в Армения - Ереван, та Ереван или Азърбайджан - Баку, та Баку....
37
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е скрита реклама за балами! Нито има опашка за жилища,нито има интерес бъдещ! Това са бисерчета,които от време на време подхвърлят петък или преди празници! Това е по морето,това е в планинските курорти,това е в София! Няма такива цени!!!
36
2
 
11
 
! Отговори
А стига бе преди 5 години
Живях 2 години в София 2008-2009, високи наеми,ниски заплати,удари кризата и реших да се прибера за няколко месеца на село,тук и си останах.Спокойствие,тишина,природа,чист въздух,2 къщи с 2дк. двор.Заплата под 700-800 лв. Нето почти няма,говоря за централна България.Повечето ми познати си разпродадоха къщите и отидоха в града да бачкат за по 800 лв. и да плащат надутите наеми.Така е,вече е срамно да се живее на село,въпреки че там живота е къде по-хубав от големия задръстен град.
35
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 41Абослютно си прав/а...първо живея в столицата в собствено жилище, но напоследък обмислям все по-често да го продам и да се преместя в провинцията. Първо - погребаха ни в бетон. Комшиите вече знам и колко захар си слагат в кафето. Трафикът не искам да го коментирам. Трябва да се работи по въпроса да се развиват и малките градове, не София да стане град-държава.
34
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тук коментиращите сигурно няма и един който ако не да е купил, поне да е получил оферти от 3 банки. Разбира се когато цял живот си в сивия сектор или на гърба на мама и тате в Горно Сусурлево, няма как да стане. Та грозденцето идва кисело.
33
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да си мазохист за да се преместиш от който и да е град на България в София, че и цял живот да пълниш гушата на брокерите и пишман строителите, които са те излъгали да купиш апартамент. Роб до живот!
32
5
 
19
 
! Отговори
Стар Имот Дирижабъл преди 5 години
Третата вълна провинциалисти и "инвеститори" налазиха "псевдо имотите".Благодарение на банките,ипотекарите лапат *** на строителите.Тук-таме има сделка с полза-офисче,3-то инвест апартаментче.Иначе улиците на новото строителство се пълнят с трошки,собственост на "имотниците".Техните деца(внуци)ще плащат"инвестицията"на родителите-стига след 20 години в BG да има препитание.И ще плащат не при 6% лихва.Защото РОДИТЕЛЯ Е БЕЗОТГОВОРЕН ЕГОИСТ,а чуждите банки ще притежават БГ.Иде драма!
31
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
и в Америка беше така ..купува къщи хората по 350-400 ьил ..и после банката им ги взе и ги продаде по 120-150 хил парчето...милиони милиони хора изгоряха
30
0
 
18
 
! Отговори
абе ей преди 5 години
Какво значение имат статиите и брокерите? Ако няма кой да купи - цените падат. Има и други градове в България. Бих казал, че София е кофти място за живеене. Който има пари - ще си купи, който няма - няма да си купи
29
1
 
15
 
! Отговори
Неа до 15 преди 5 години
Потвърждавам думите ти . Същото ми го казаха и на мен. Периода не е подходящ за покупка а за продажба !!!
28
1
 
17
 
! Отговори
ХоХо преди 5 години
Очаквайте скоро рязко повишаване на лихвите ! Алчните брокерчета продължават да надуват балона, пак започнаха с приказките, че скоро само чужденци щели да си позволят имот в София или Варна, не че им трябват ! Балона е нива от 2008 г. и скоро ще каже голям ПУК ! Не теглете кредити, че ще изпищите...
27
1
 
20
 
! Отговори
Andreshko преди 5 години
До #26 . Какви са тези бомбастични цени за апартамент в София при тези мизерни заплати? След 50-60години като се амортизират блоковете ти остава само въздух...
26
2
 
16
 
! Отговори
До 33 преди 5 години
В цяла Европа е балон имотният пазар и ще гръмне почти едновременно ... Може би с разлика от макс година от държава на държава (и по-малко)
25
0
 
20
 
! Отговори
примермилано преди 5 години
90 000 евро за 50 м2. 20 годин се строи безразборно неуредно, а народа купува оранжавейки сгради, за да избяга от панелката, накрая се оказва в задръстена зона без елемнтарно градоустройство (визирам новите застроени райони).
24
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 29Така е, има наиситина уникални неща за по 4-5000 евро, но качеството не може вобще и за миг да се сравни, тротоари, градиники, улици. Но намерих и това апартаментче, което е в доста добра локация и нормална градска среда за 90 000 евро. 50 м2. Верно, бабешко е вътре, но може да се реновира. Въпрос е на разбиране все пак, за мен феномени като мол Парадайс насред нищото или, презастроените южни райони без дестки градини, тротоари си е ориенталски ***.
23
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България е доказано страната с най-лоши медии в ЕС. За справка, репортери без граница rfs.org
22
3
 
12
 
! Отговори
До 29 преди 5 години
Бате и в Милано ще тресе балона който ниските лихви в Европа надуха.Трай си и не се изказвай. Пиши в италиански форуми