Културният кмет на "Младост" напуска: Не ща да се цапам!

Владимир Клисуров предлага да го замести Румен Русев
Обновена: 1 май 2018 17:01 | 1 май 2018 14:45,
57
Културният кмет на "Младост" напуска: Не ща да се цапам!
Снимка: Facebook

Временно изпълняващият длъжността кмет на столичния район "Младост" - Владимир Клисуров обяви, че подава оставка.

Това се случва няколко дни, след като Столичният общински съвет го избра на поста, на мястото на Десислава Иванчева, която бе арестувана за получаване на подкуп.

В профила си във Facebook, Клисуров посочва, че не може да се справи със задачата на кмет и е уведомил за това екипа на районната администрация и кмета на София Йорданка Фандъкова.

Според Клисуров, кмет на район "Младост" трябва да стане досегашният заместник на Иванчева - Румен Русев.

Ето и цялата публикация:

Още по темата

Уважаеми дами и господа,

Искам да Ви информирам, че в качеството ми на зaместващ кмета на „Младост”, г-жа Десислава Иванчева, смятам да използвам свое законово право и да внеса в Столичен общински съвет предложение за провеждане на референдум срещу презастрояването. То включва същите онези въпроси, под които се подписаха 14 000 граждани и които СОС с лека ръка отхвърли. Делото срещу това решение още е в съда. Сега се надявам съветниците да загърбят партийните си пристрастия и да разгледат в най-кратки срокове предложението. Въпросите към гражданите са модифицирани, според предишните забележки, но и общинарите могат да използват правомощията си и да ги коригират, без да променят смисъла им. За обикновения човек е важно този референдум да се проведе. Преди и последната градинка в „Младост” да е изчезнала. Въпросите са формулирани по следния начин:

1) Подкрепяте ли в срок от две години да се приемат изменения в Подробните устройствени планове на Младост 1, Младост 1А, Младост 2, Младост 3, Младост 4, които да не позволяват ново застрояване на съществуващите зелени площи, междублокови пространства, терени с разположени съоръжения за игра на деца, паркинги и погранични на парковете територии?
2) Подкрепяте ли за срок от две години да се обяви мораториум върху издаването на разрешения за строеж и започващо строителство в район „Младост” на Столична община, област София – град, до изменения на Подробните устройствени планове на Младост 1, Младост 1А, Младост 2, Младост 3, Младост 4, които да не позволяват ново застрояване на съществуващите зелени площи, междублокови пространства, терени с разположени съоръжения за игра на деца, паркинги и погранични на парковете територии?

Ще се съобразя с много добре мотивирани препоръки за евентуални техни корекции.

Уважаеми дами и господа,

Взех и едно друго решение. Вече го обявих на екипа на районната администрация и на кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова. То касае моята оставка. Тук ще се опитам да обясня мотивите за нея. Накратко, аз съм член на инициативата „Зелен Младост” и отказвам да си „цапам“ ръцете с унищожаването на зелените площи на „Младост”. Столичен общински съвет не се съобрази с основно мое право – да откажа определен пост или длъжност, което направих с декларирания ми самоотвод. Още повече, че с колегата арх. Румен Русев отправихме консенсусно предложение той да поеме кормилото на районната администрация. Мнението ни не бе зачетено. Всъщност нещо нормално за тази „правова” държава. Но в тази политическа игра аз не желая да съм пионката. Пионката, която като член на „Зелен Младост” да пусне строежите, които г-жа Иванчева успя да стопира. И заради които видяхте какво й се случи, по сценарий, за чието авторство всички дълбоко в себе си се досещате. Не искам да преча и на разследването и в един момент да бъда обвинен, че съм останал, за да замитам следи.

Както вече заявих, вярвам на колегата арх. Румен Русев, който според мен трябва да остане като кмет на Район „Младост”. Той е специалист с огромен стаж, при това и отличен администратор. Очаквам той и екипът да разглеждат строителните книжа под лупа и да използват всички законови възможности, за да спасят зелените площи и без това недостатъчните паркинги в „Младост”. Очаквам, че ще направи всичко възможно в тази посока. Призовавам да проявяваме разбиране към законово мотивираните му действия, тъй като в много случаи той няма да има правилен ход с правомощията на районен кмет. Казано простичко, когато главният архитект на София разреши даден строеж и го изпрати в районната администрация, кметът има кратък срок, в който да го обяви. Ако не го стори, алтернативата му са съд и сериозни глоби. Ние, жителите на този град, гражданите на тази държава, обаче винаги може да си кажем мнението, да защитим правото си на нормален живот, да защитим здравето на децата ни. Когато сме заедно сме бивали чувани. Така ще е и занапред. Така че ако арх. Румен Русев остане, ще се нуждае от нашата подкрепа, за да се бори със системата и гражданската воля за борба срещу статуквото и тя не трябва да секва. Надявам се и той да продължи да прави разкрития за частни метростанции и булеварди, макар всички да видяхме, че извършителят е неизвестен или давността е изтекла.

Понеже ще тръгнат спекулации, строежи не съм пускал. Аз съм член на „Зелен Младост”, извървявах пътя дотук с нашия лидер Десислава Иванчева, която запали искрата в нашия квартал и няма как да си оцапам ръцете с подписи върху разрешителни за строежи в паркове, в зелени площи и върху паркинги. Приех временно решението на Общинския съвет, защото като ръководител на ресор образование бях наясно, че в създалия се административен вакуум няма кой да разпореди плащанията към детските градини и училищата. Отговорност към тези институции и работещите в тях мога да поема. Отговорност за пускане на строежите – не! Макар да се съмнявам, надявам се хората от „Зелен Младост” един ден да разберат моето решение. За момента категорично отказват да го сторят.
Надявам се колегите ми ще запазят добри спомени за общата ни работа. Както и очаквам приятелите и познатите ми да запазят чувствата и уважението, което си имаме. Предполагам, че когато кофата с помия, която бе плисната върху г-жа Иванчева и г-жа Петрова, бъде отново напълнена, ще бъде излята върху мен и останалите съмишленици. Ще светваме като елхи, ще продължим да бъдем подслушвани и следени. Но когато се впуснахме да будим гражданското общество, бяхме наясно, че този кръст е тежък.

Донякъде съм разочарован от гражданите на „Младост” и на София. В социалните мрежи виждам огромна подкрепа за г-жа Десислава Иванчева и г-жа Биляна Петрова, но на протестите в тяхна защита се събират едва десетки хора. Така беше и досега. В резултат на политиката ни на активно уведомление на гражданите за инвестиционните намерения, бяха получени възражения от хиляди хора, които препращахме на Кмета на столицата, на Главния архитект на София, дори в министерствата. Вероятно и досега тези подписки почиват в разни чекмеджета. На протестите обаче излизаха едва стотици, а останалите вдигаха рамене и казваха „от нас нищо не зависи”.

Призовавам и управляващите: крайно време е да се вслушате в гласа на гражданите – променете градоустройството и законите коренно и те да започнат да защитават не само инвеститорските и финансови интереси за милиарди, но и отделния човек, неговото здраве и здравето на децата ни.

Споделям и едно извинение към медиите. Получих покани за гостуване във всички телевизии и искам да стане ясно защо им отказах. Нямам какво да крия, отговорих на въпросите ви след гласуването в СОС, но не желая да се нагърбвам с теглото на медийна звезда. Още повече, близките ми знаят, че силата ми не е реториката.

И още нещо. Смятах да направя това изявление, след като реално подам оставка. Оказа се, че чисто технически няма кой да ми я приеме. Поне това смятат г-жа Фандъкова и зам.-кмета на столицата г-жа Ралица Стоянова. Затова вероятно известно време ще трябва да съм нещо като заместник-кмет, заместващ титуляра до завръщането, който ще е в отпуска до завръщане до приемане на оставката му. Всъщност това е поредният щрих от трагикомедията, която тече. Така, че ми трябват и трудовоправни съвети.

И не забравяйте: Ние сме Зелен Младост. Независимо в кой квартал или град на България живеете, бъдете и вие!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
3
 
4
 
! Отговори
Авел преди 5 години
Клисуров во кратце: Не искам да нося отговорност, но не оставям заплатката,затова оставка само у фейсбука и нищо не подписвам. Топките ми са на елхата само.
39
4
 
5
 
! Отговори
аз преди 5 години
Не може с референдум да се забранява строителството в частни терени! Може да се въведат ограничения, като плътност на застрояване, височина на застрояване, но не можеш да отнемаш имотите на хората, защото някой се е разхождал незаконно там и иска да продължава да го прави!
38
2
 
3
 
! Отговори
Кори преди 5 години
Решението е едно : пускат се булдозерите и всичко що е панел в цяла България се изрива! Ще стане! Може да не е скоро, но ще стане-кой нормален човек иска да живее в такива гробници.
37
0
 
13
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 5 години
Сега ще ги сменят ,докато се появи "избраният".
36
0
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
браво
35
4
 
10
 
! Отговори
Минист. на културата преди 5 години
Збогом!
34
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цялата работа с Иванчева мирише от километри. Най-малкото по цял свят, когато искат да хванат някого с подкуп, при все че са го "разследвали" с месеци (по думите на власт имащите), парите за подкупа се описват и бележат ПРЕДВАРИТЕЛНО, а не след като ги "намерят". Много ми е интересно да видя и чуя тия СРС-та и дали наистина Иванчева си е искала пари, а още повече дали наистина са й дали пари и дали ги е взела.
33
0
 
5
 
! Отговори
До друга панелка преди 5 години
Жан Габен никога не се е отказвал от филмите и почина в годината на последният си филм през 1976-,,Светата година",а година-две преди това беше ,,Присъдата"А малко преди това онова ,,бисерче" със Симон Синьоре-,,Котката".Стар съм,помня и това са фактите,а ти какво си чел е ,,друга бира"
32
3
 
30
 
! Отговори
Възмутен преди 5 години
БРАВО, КЛИСУРОВ! За всички е ясно, че зад "трагикомедията" стои строителната мафия и нейните слуги в държавната администрация!
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 30 НАЙ много зелено и при руснаците от Варна до Синеморец.Кмета знае
30
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 20 ...така е земята е неприкосновена.Собствеността е основно на запад.През земеделска земя и железницата не минава.копае се като метрото и Интерситиекспрес минава в тунел. Така е в Германия. В Бавария.Тук командва арендатора ПРЕОРАВА КОГАТО ПРЕЧИШ НА ОБЩОТО .Питай Ценко Чоков какво е.Тук не е Бавария.
29
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До панелката. КАЗВА СЕ УИН / уникален индентификационен номер/ и се пази регистрацията в Брюксел за бонус / субсидия в ?/АРЕНДАТОРА ИМА РЕГИСТРАЦИЯ В БГ. ПО ДИРЕКТНИ ПЛАЩАНИЯ / СУБСИДИИ/ Пази се в партиината централа.ЕДНАТА С ДРУГАТА НЯМА ВРЪЗКАБългарската субсидия се дава на наши и ваши.партиини активисти.за бързо ликвидни посеви. Не за хлебна пшеница.или нещо сортова и специално. Няма кой да ти го опазва след комбайна
28
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много зелено в това Младост брей!Зелено в кутии,зелено в главите!
27
1
 
7
 
! Отговори
друга панелка преди 5 години
Френския артист е Жан Габен роден в Париж 1904г. Получава. Наследствена земя на майка си 50дкр.и е впечатлен от земеделието.Но местните селяни му завиждат на субсидиите и на ПАРИТЕ като артист. И той от тогава се отказва от филмите и заживява на село.
26
8
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като вида цецо и боко се сещам за мелодията на кръстникът.Щом цял шеф на завод с амбиции да прави партия ПУБЛИЧНО нахраниха с олово .. та сега една кметица ли няма да оклеветят. Чудя се Валъо Танов дали и него не го сготвиха така и човека от натиска да умря . Най -страшното е че Брюксел седи зад престъпната върхушка ,както се казваше в една реклама "Боже в какво се забърках?"
25
1
 
15
 
! Отговори
панелката преди 5 години
на село е жестоко.Това което НАПРАВИШ.Други ти развалят за да се откажеш.
24
3
 
7
 
! Отговори
панелкато преди 5 години
Има един френски известен артистот киното.Който получи земята си на село по наследство.стана селянин нае си техника.Когато стана градушка селяните му завиждаха за субсидиите и го принудиха да се откаже.Той пак повече във филми не отиде да играе.
23
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До20 не си запозната с селските номера.От еврофондове се дава ? не $.и то на частник с УЕН. НЕ НА АРЕНДАТОР БЕЗ ИМЕ.1.Дава се и когато не сееш до 3годни..ИКОНОМическата . ЕДЕНИЦА Е 25? НА ДЕКАР само на СОБСТВЕНИК Ако арендатора ти преоре площа пиеш студена вода.2като ИНДИВИДУАЛЕН ЗЕМЕДЕЛЕЦ си ИЗВЪН КОЛЕКТИВА.никой не ти помага зависта е голяма .Със селските работи няма да.те занимавам
22
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Бате Гойко ти си мъж, Бате Гойко е веднъж! А бате Гойко е Индианец...!" Ураааа да живее Цацуратурата, която не хвана кой източи К.Т.Б. но хвана кметицата със съмнителни доказателства. Да живее КОНПИ новата бухалка на властта.
21
3
 
10
 
! Отговори
панелката преди 5 години
На село имам 50 дка.и ми пречат АРЕНДАТОРИТЕ.Тук в МЛАДОСТ няма да ти разрешим да застроява.