Тротоарно право ли? Сергиите са опънати из София

Спипват по 18 нелегални търговци на ден в столицата
1 май 2018 10:45,
16
Тротоарно право ли? Сергиите са опънати из София
Снимка: архив, Булфото

Столичният инспекторат залавя дневно по 18 търговци, използващи тротоарното право нелегално. От началото на годината до средата на април са извършени 2429 нарушения, а наложените глоби са над 33 хил. лв.

Санкциите на едноличните търговци варират от 100 до 1000 лв., става ясно от данни на инспектората предоставени на "Монитор".

Най-срещаните нарушения са за използване на тротоарно право без заплащане, или ако имат разрешения за продажба на стоките си, търговците се разпростират на по-голямо пространство.

"Нарушението е функция на потребителя т.е. колкото повече потребители има, толкова повече нарушения има. В този смисъл най-често се срещат нарушители в район "Триадица", район "Средец", обясниха от инспектората.

През 2017 г. в софийската каса са влезли над 2 млн. лв. от раздаденото тротоарно право. Година по-рано от "Московска" 33 са сърбали почти 1,9 млн. лева.

Столичани срещат проблеми със заетите тротоари най-много в летните месеци. Тогава са и масовите нарушение на търговците и собствениците на заведения, които използват тротоарите и пешеходните пространства да разполагат повече маси с цел привличане на повече клиентела.

Всеки, който иска да ползва повече тротоар, трябва да представи проект и да иска разрешително от районното кметство. В интернет все по-често може да се срещнат обяви за изготвяне на проекти за ползването на тротоарното право.

Срещу 90 лв. експерти са готови да съставят схеми с пълна проектантска правоспособност.

В момента обаче от общината подготвят промени в наредбата за преместваемите обекти и рекламна дейност. В нея е заложено да не се допуска поставяне на хладилни витрини, сергии и други в първа зона на центъра, която обхваща участъка между бул. "Цар Освободител", бул. "Васил Левски", ул. "Екзарх Йосиф", ул. "Позитано", "Лавеле" и площадите "Света Неделя", "Народно събрание", "Орлов мост" и "Паметник Васил Левски".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами огромните реклами на всяка крачка? Седнали бабите със здравеца да глобяват!
12
2
 
7
 
! Отговори
Топ инспектор преди 5 години
Явно не се сещат за другите им прегрешения и решиха да извадят малко архивни данни! С кой направихте събираемост 1,9 млн. лв.??? Къде са тези прогонени и глобени 18 търговци??? Защо миете в дъжд??? Колко и кой пази ресторант Българка на бул. Цариградско шосе??? Как седи въпроса с жълтата къща на бул. Бъкстон??? Зад тях не седеше ли един общински съветник и при него баба Веса си правеше рождения ден безплатно?????
11
1
 
8
 
! Отговори
Трифон Георгиев преди 5 години
Пълна некомпетентност данните са от 2014 г. Всичко това лично аз го имам на хартиен носител и електронен! Колко е задържаната стока, маси и столове??? Колко нарушители са вкарани в релси??? Колко плаща примерно ресторант Българка за 1 дка общинска площ??? Мога да дам още хиляди примери!!! Защо не се задържа стока като го разрешава чл.41 от ЗАНН???
10
2
 
7
 
! Отговори
Трифон Георгиев преди 5 години
Или пак плакнем некъдарността и некомпетността на Директора на Столичен инспекторат??? Колко плащат и по схеми ли са сладоледите на територията на СО??? И и и и..........????? Кой проверява за лица под 18 г. възраст след 22.00 часа по нощните питейни заведения??? Използваме стари данни да лъскаме имиджа на някаква престаряла бабета на 65 г.която трябва да си почива в къщи на хладно през летните месеци и да си гледа внуците!!!
9
2
 
6
 
! Отговори
месара преди 5 години
абе пишете за първомайския протест на другарката "истина" нинова. колко милиона участваха?
8
0
 
19
 
! Отговори
Пешеходец преди 5 години
Пешеходец да си в София - предизвикателства от всякъде! И пешеходците са все виновни, въпреки че повече си на платното, а не на тротоара, който е зает я от коли, я от сергии.
7
3
 
3
 
! Отговори
Гери преди 5 години
До Анонимен Прекрасен човек и кмет!
6
2
 
34
 
! Отговори
Пилето преди 5 години
Аз лично предпочитам някоя баба или дядо на тротоара да си продават продукцията от колкото мафиотските ЛАФКИ и подобни магазинчета да са окупирали всичко навсякъде ! Трябва да има дребен бизнес и то да го има с облекчения данъчни и всякакви !
5
1
 
15
 
! Отговори
. преди 5 години
"Година по-рано от "Московска" 33 са сърбали почти 1,9 млн. лева."Даже повече са изсърбали и изяли според мен. Инсталирайте по един правописен коректор бе, няма статия без правописни грешки в тоя сайт.
4
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Достатъчно е да опиташ да излезеш от метростанция Сердика... В час пик е особено трудно - като се почне от гевреците, мине се през цветята и се стигне до шалчета, шнолки и ягоди. Раздаващите листовки не ги броя, въпреки, че те са мобилни. Бизнесът кипи на пъпа на София, какво остава за малките улички
3
3
 
40
 
! Отговори
ined преди 5 години
Гадните бараки на Lafka трябва да се махнат от тротоарите !!!
2
1
 
13
 
! Отговори
Веселин Василев преди 5 години
Парите не им стигат.
1
2
 
27
 
! Отговори
Иван Пешев преди 5 години
О да това е най-големия проблем , не е проблем например спрените коли по тротоарите и по принцип там където не би трябвало да спират, но тези са най-големия проблем.