Улица "Граф Игнатиев" – като нова, от октомври

Фандъкова се извини: Ще е мръсно, шумно, но е важно!
3 май 2018 15:45, Анисия Иванова
28
Улица "Граф Игнатиев" – като нова, от октомври
Архив: Булфото

Най-късно в средата на октомври трябва да завърши цялостната реконструкция на ул. "Граф Игнатиев" с околните пространства, каза на пресконференция кметът на София Йорданка Фандъкова. Цялостната реконструкция на улицата и прилежащи към нея територии започва от понеделник. Проектът е финансиран с около 18 млн. лв. безвъзмездна помощ по оперативна програма "Региони в растеж". Цялостната стойност на проекта е 24 млн. лв. Изпълнителят е "Джи пи груп".

Кметът се извини на живеещите в района и обясни, че проектът е важен и много труден.

Проектът предвижда пълна реконструкция на ул. "Граф Игнатиев", "Софийска вода" ще подмени канализацията, изграждана в началото на миналия век. Трамвайните линии ще бъдат подменени с по-безшумни, настоящите са ремонтирани през 80-те години. Ще бъде подменена цялостната настилка, както на улицата, така и на площадите "Славейков", "Гарибалди" и в градината около църквата "Св. Седмочисленици".

"Проектът е разделен на 2 етапа - цялостна реконструкция на ул. "Граф Игнатиев" с участък от ул. "Солунска". Вторият е реконструкцията на ул. "Шишман" и ул. "6-ти септември", обясни Фандъкова.

Още по темата
Срокът за изпълнение по договор на целия проект е 300 календарни дни, което е около 10 месеца, каза кметът. Вторият етап ще бъде направен през 2019 г.

Предвидени са сериозни санкции, свързани както със срока на изпълнение, така също и с качеството, каза още Фандъкова. Тя отбеляза, че гаранционният срок по договора е осем години. Гаранцията е около 600 000 лв., като половината от нея ще остане блокирана до изтичане на гаранционния срок, а другата половина ще бъде освободена след завършване на обекта и издаване на акт 15. Неустойката за неспазване на срока е в размер на 240 000 лв., за всеки ден просрочие, което е един процент от стойността на проекта.

При некачествено изпълнение на поръчката се дължи неустойка в размер до пет процента от стойността на договора - около 1,2 млн. лв. При неотстраняване на появили се дефекти в срока на гаранция, изпълнителят ще дължи тройния размер на направените за отстраняване разходи.

Заместник-кметът Евгени Крусев посочи, че от понеделник ще бъдат спрени изцяло трамваите, движещи се по улицата и ще бъде пусната заместваща автобусна линия. Движението на градския транспорт ще бъде пренасочено по ул. "Гурко". Трамвайна линия 18 ще бъде закрита докато тече реконструкцията, а линиите 10 и 12 ще бъдат обединени.

Книжният пазар на пл. "Славейков" ще се запази, макар и в по-различен вид, посочи Крусев. Докато текат ремонтните дейности книготърговците ще се преместят в градинката пред хотел "Рила". Ще бъде закрит обаче зеленчуковият пазар, който се намира близо до църквата "Св. Седмочисленици". След ремонта улица "Граф Игнатиев" ще бъде пешеходна, като по нея ще има само трамвайно движение.

Заради ремонта на ул. "Граф Игнатиев" до 9 юни ще има промени в движението в София, информираха от общината.

Забранява се влизането на пътни превозни средства по южната половина от пътното платно на ул. "Алабин", в участъка от бул. "Витоша" до ул. "Граф Игнатиев". Движението ще се извършва в една пътна лента, в посока от ул. "Цар Калоян" към бул. "Витоша" в същия участък.

Няма да може да се минава по ул. "Граф Игнатиев" в участъка от ул. "Алабин" до пл. "Джузепе Гарибалди" и от ул. "Солунска" до ул. "Георги Раковски"; по ул. "Иван Денкоглу" в участъка от ул. "Ангел Кънчев" до ул. "Граф Игнатиев"; по ул. "Княз Александър I" в участъка от ул. "Стефан Караджа" до ул. "Граф Игнатиев" и по ул. "Солунска" в участъка от бул. "Витоша" до ул. "Христо Белчев" и от ул. "Христо Белчев" до ул. "Ангел Кънчев".

При изпълнение на строителните дейности ще се осигури пешеходна проходимост в зоната на строителните площадки, с широчина от 1.50м.

Променя се посоката на движение на пътни превозни средства по ул. "Иван Денкоглу" в участъка от ул. "Христо Белчев" до ул. "Цар Асен I", като посоката на движение е към ул. "Христо Белчев" и по ул. "Д-р Георги Вълкович" с посока на движение към ул. "Ангел Кънчев";

Закриват се местата за почасово платено паркиране и местата в режим на платено паркиране "служебен абонамент" по ул. "Княз Александър I" от ул. "Граф Игнатиев" до ул. "Стефан Караджа"; по ул. "Солунска" от бул. "Витоша" до ул. "Ангел Кънчев"; по ул. "Иван Денкоглу" от ул. "Ангел Кънчев" до ул. "Граф Игнатиев"; по бул. "Александър Стамболийски" между бул. "Христо Ботев" и ул. "Братя Миладинови" - две паркоместа отдясно в посока бул. "Витоша", в зоната на новата временна автобусна спирка.

От 4.30 часа в понеделник до 24.00 часа на 01.10.2018 г. се закрива движението на трамвайни линии 10,12 и 18 в участъка по ул. "Граф Игнатиев" в участъка от бул. "Витоша" до пл. "Журналист" за 12 и 18 и до Метростанция "Витоша" /кв. Хладилника/ за линия 10.

Временно се закриват двупосочни трамвайни спирки - "пл. Гарибалди", "пл. Славейков", "бул. Васил Левски", "УАСГ", "пл. Журналист" и "ул. Вишнева".

Маршрутите на трамвайна линия 10 и трамвайна линия 12 се обединяват като временна трамвайна линия 10 - От ж.к. Западен парк по маршрута си до бул. "Витоша", наляво по булеварда, по бул. "Княгиня Мария Луиза", през подлез "Надежда", бул. "Рожен", надясно по ул. "Илиянско шосе", по маршрута на трамвайна линия 12 до кв. Илиянци- двупосочно.

Разкрива се временна автобусна линия А-ТМ 10 с маршрут - Зоопарка, ул. "Сребърна", надясно по бул. "Черни връх", надясно по бул. "Джеймс Баучър", наляво по ул. "Свети Наум", надясно по бул. "Черни връх", надясно по бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", наляво по ул. "Ген. Гурко", по ул. "Алабин", надясно по бул. "Христо Ботев", надясно по бул. "Ал. Стамболийски", наляво през площад "Св. Неделя", надясно през пл. "Независимост", по бул. "Цар Освободител", надясно по бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" и по маршрута си до Зоопарка.

Автобусите от линия ще спират на всички съществуващи трамвайни и автобусни спирки по маршрута.

Разкриват се и четири временни спирки - "Сатиричен театър" на ул. "Ген. Гурко" на 25 м след ул. "Г. С. Раковски" в посока Съдебна палата; "Съдебна палата" на ул. "Алабин" на 50 м след бул. "Витоша" в посока пл. "Македония", "пл. Възраждане" на бул. "Ал. Стамболийски" на 55 м след бул. "Христо Ботев" в посока пл. "Св. Неделя", пл. Св. Неделя" на бул. "Ал. Стамболийски" на 5 м преди бул. "Витоша" в посока площад "Св. Неделя" и спирка "ул. Ген. Гурко" за автобусни линии 84 и 184 и от маршрута на А-ТМ10.

Фандъкова коментира и скандала в жк "Младост".

"Получих уведомление, адресирано до мен, до председателя на СОС и кмета на район "Младост", с което Владимир Клисуров моли да бъде освободен от длъжността зам.-кмет на района", каза кметът на София, цитирана от "Фокус".

Клисуров е пуснал молба за ползване на част от платен отпуск за 4 дни, от понеделник 8 май. Посочил е за свой заместник другият зам.-кмет на района арх. Румен Русев.

"Надявам се на отговорно поведение от страна на екипа на "Младост", да спазят изискванията и да има човек, който да изпълнява поетите пред гражданите обещания, а не да си говорят през социалните мрежи, включително и с нас", изтъкна кметът.
 


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
*** преди 10 месеца
Вместо да "оправят" центъра, по-добре ще е ако се захванат с районите извън центъра, които са в плачевно състояние, но нали комисарите не ги водят там...защо ли?!
26
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нали щяхте да изгоните клошарите от площада бе Фъндъкова?Тези боклучии в какъвто и вид да ги върнете нищо не правите.И айде направете вече нещо качествено,че всичко което сте направили до сега се разпадна.то бива кражби и некадърни ваши фирми ама вече прекалихте.
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
На т.н. книжен пазар няколко пъти му сменят визията и резултатът винаги е един и същ-МИЗЕРИЯ И КАШОНИ ОТ БАНАНИ!!! Фъндък идва ми да взема една сопа....Категорично ние софиянци трябва да се противопоставим на тая чапла.аман вече от нея,не я интересува мнението на милиони,съобразява се с неколкодесетки,така стана и с Дондуков.
24
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Жалко за хубавата улица. След ремонта ще е разруха като на Дондуков, а поредните милиони ще бъдат окрадени.
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Срок 10 месеца, пък готови до октомври, сега сме май??
22
0
 
13
 
! Отговори
Както обикновено... преди 10 месеца
От 18 млн. лв. бюджет за ремонт, откраднати 17 и 1/2 млн. лв. Ремонт ала ГЕРБ, декември ремонт на ремонта понеже всичко ще се разпада вече... този филм го гледаме след всеки ремонт на Данчето и сие. Трайността на ремонтите им е колкото да резнат лентичките.
21
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Плочките на пл. ”Славейков” въпреки простотиите на клошарите още са здрави, за разлика от ”Витошка”, където всичко поддава и има ужасно провинциален вид. Защо всичко се прави все от едни и същи некадърни фирми, само те ли дават несветещи пари на Каррттофка от Самоков. Гробарите срахха на целия град - всички ремонти са некачествени и грозни! Фонтан и дървета са забранени думи!
20
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
S.O.S! – Селяните Окупираха София
S.O.S! – Селяните Окрадоха София
S.O.S! – Селяните Ос*аха Столицата
S.O.S! – Селяни Оставате си Същите.
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Fandakova kolko komisioni schte lapne milata posluschnizata na gerb drugarkata u4itelka dan4eto
18
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Джи-Пи Груп"? Моля, подскажете, че забравих на кого е приближена групата.
17
7
 
0
 
! Отговори
Гери преди 10 месеца
Браво!
16
0
 
15
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 10 месеца
""Най-късно в средата на октомври трябва да завърши цялостната реконструкция на ул. "Граф Игнатиев" с околните пространства, каза на пресконференция кметът на София Йорданка Фандъкова.""А най-късно до средата на ноември трябва да започне ремонта на реконструираната част ,както е обичая утвърден през последните години.Хранилката трябва да работи перманентно ,защото и други чакат с голямите лъжици,а партийките няма да карат на едни субсидии
15
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Важно е да се откраднат парите от обществените поръчки, а догодина - ремонти.
14
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нова като ремонта пред НДК? Или нова като магистрала Тракия около Стара Загора?
13
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Всичко трябва да стане пешеходна зона. Никакви трамваи и бусове на властта. Ако трамваите наберат смелост и им стане безшумно и гладко трасето ще газят със същата увереност и безшумност изкачащи по диагонал хора, там няма достатъчно широк тротоар, да не говорим че липсва и колоездачна лента.
12
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А Самоковската наглярка щр ми върне ли парите, които дадох за Карта за цялата градска мрежа, след като няма да мога да я ползвам полоеината от времето?
11
4
 
15
 
! Отговори
фандъков преди 10 месеца
аре почна се кошмара като с Дондуков!
10
5
 
2
 
! Отговори
s преди 10 месеца
С колело.
9
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
От сега да предупредя, че ремонта на графа ще се закучи. После да не кажете, че не съм предупредил
8
11
 
7
 
! Отговори
Кина преди 10 месеца
До кога въпросната улица ще носи името на този българомразец ?! Срам, срам ...